A svábok hogyan viszonyulnak Hitlerhez?
ma 13:43!
Ennyire behatóan nem ismerem Hitler privát pénzügyi dolgait, így erről nyilatkozni sem tudok. Mi köze ennek a kérdéshez?
Vegyesen. Olyant is ismerek, aki virágot vitt a sírját helyettesítő valamire (a szülőfalujában van valami illegális emlékhely), de a többség elítéli, ahogy a németországi németek többsége is.
Amiatt elvileg némileg többen lehetnek a nosztalgiázók, mint az anyaországban, mert egy kisebbség tagjaként vigasztaló arra visszagondolni, hogy egykor mi uraltuk Európát. De ezt nem tapasztalom.
Amiatt vannak talán kevesebben, hogy akik annakidején haverkodtak a nácikkal, azok a visszavonuló német csapatokkal elhagyták az országot. (Pl. apám keresztanyja, aki Hitlejugend vezető volt). Az itt maradókon csattant aztán a kollektív büntetés (vagyonelkobzás, kitelepítés, kényszermunka), úgyhogy nem igazán mertek németnek lenni. A sváb nyelvjárás kihalóban van, a mai huszonéves sváb származásúak vagy nem beszélnek németül, vagy a Hochdeutschot beszélik (bár érteni értik a svábot is).
Van egy harmadik csoport, a "gárdista svábok", akik nem (német)nemzeti, hanem antiszemita alapon szimpatizálnak Hitlerrel, miközben magukat elsősorban magyarnak tartják.
De a többség normális. Annakidején aki nem dőlt be a "Herrenvolk" dumának, az leginkább valláserkölcsi (főleg katolikus) alapon tette. A gyarapodás útja a kapálás-kaszálás-kalapálás, nem pedig hogy fegyvert fogva leöldösünk idegen embereket távoli tájakon. Úgyhogy a svábok többsége a békés úton felemelkedő NSZK-ra alapozta nemzetiségi büszkeségét, a maiak meg Németországra.
Ja, én is büszke vagyok, hogy Angela Merkel atomfizikus, Orbán meg csak egy jogász :)
De Bayer Zsoltra és Wekler Ferencre gondolva azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy a magyarországi svábok nem alkotnak politikailag egységes csoportot.
15#
Én nagyon nem vagyok büszke Németországra...
Amiket csinálnak sokszor , legszívesebben letagadnám, hogy német származású vagyok.
Például ez a hannoveri cigánypecsenye.Fogtam a fejem miatta.
Németországban nem is érzem jól magam, olyan fullasztó , fojtogató érzés.Lakni semmiképpen nem laknék ott.
A multikulturalizmust mindig is mélységesen elítéltem és roppant károsnak , hazafiatlannak , nemzetellenesnek tartottam.
Azért lehetett volna arany középutat találni, a náci ország meg a mai ultraliberális között.
Apám full német , anyám magyar.Hogy minek valljam magam ,az gyakorta problémát okoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!