Baloldaliak hogy viszonyulnak Wass Alberthez, Nyírő Józsefhez, valamint Petőfi radikálisabb verseihez?
"Vas Albert háborús bűnös volt, nyilas."
És mi a helyzet Wass Albert-el. Amúgy te is egy felületesen tájékozódó majom vagy, akire te gondolsz az Nyírő, legalábbis ezt terjesztik róla mostanában.
Wass Albert kellemes és értelmes dolgokat írt (csak idézeteket olvastam), de nem üti meg azt az irodalmi szintet, hogy végigolvassam egy könyvét. Megpróbáltam, de az volt az érzésem: igen, igen, persze, de hát ez triviális....
Nyírő ezt írta Goebbelsről: "A német ifjúságnak és népnek ez a büszkesége nemcsak nagy, hanem jó ember is, akit nemcsak kell, hanem szeretni érdemes is!"
Petőfit pedig nem tudom, mért tetted e társaságba. A szegényekért emelt szót, forradalmár volt, azt javasolta, hogy : "akasszátok fel a királyokat".
utolsó:
- nekem nagyon tetszenek és meghatnak amúgy Wass Albert művei, de persze ízlések-pofonok...
- ez így 21. századi szemmel nyílván nem helyes, de attól még lehet jó a munkássága vagy...? Úgy értve, hogy pl. a francia Verlaine és Rimbaud, vagy a magyar Ady kicsapongó életvitele sem szimpatikus, de a munkássága attól még megbecsült...
-Petőfinek egyébként nem sok köze van az előző kettőhöz, legnagyobb közös pont bennük, hogy őt is belefogalmaztama kérdésben :)
Ezek közül Petőfi az,aki le tett valamit az asztalra.Őt tisztelem,becsülöm.
Wass Albert nem nagy szám.
Nyírő pedig fasiszta volt.
Érdekes, pont a napokban gondolkoztam el rajta, hogy Petőfivel szinte minden politikai oldalról lehet azonosulni. Legyen az ember akár liberális, akár kommunista, akár nacionalista, Petőfi életművében radikálisan jelennek meg mindezek a nézetek. Tulajdonképp csak a konzervatív nem illik rá, bár szerintem egy valódi konzervatív számára sem idegen a költészete.
Ezenfelül, ha valaki nem igazán kötődik politikai oldalhoz, és csak műkedvelőként nézi, akkor is fantasztikus, amit a magyar nyelvből ki tudott hozni. Azok, akik nem szeretik Petőfit (és most tekintsünk el a "jajj, pont abból feleltettek" kategóriától), általában a személyiségét nem bírták. Állítólag kibírhatatlan alak volt, és tényleg csúnya volt, amit a feleségére hagyott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!