Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Egy liberális nálunk miért...

Egy liberális nálunk miért beszél folyamatosan toleranciáról, elfogadásról, ha a hazafias embereket (tisztelet a kivételnek) egyből lenácizzák?

Figyelt kérdés
2013. szept. 6. 13:36
1 2 3 4
 21/31 Ozmium42 ***** válasza:
0%

"Akkor a szeretett Vona haverodat is a gulágra küldenéd? Vagy a Zázrivecz magyar név? Majd elbulizik ott Snejderrel meg Volnerrel!"

Lehet, hogy meglepődnék, ha jobbikos lennék, de mivel nem vagyok az, meg különben sem releváns, amit fentebb, rájuk is vonatkozik (mellesleg a dédszülők vezetékneveire vagyok kíváncsi, nem a sajátjaikra).

2013. szept. 6. 16:20
 22/31 Ozmium42 ***** válasza:
0%
* amit fentebb írtam
2013. szept. 6. 16:20
 23/31 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem pedig éppen itt lenne az ideje feladni ezt a nagy nacionalizmust és végre Európáért és az európaiak jólétéért és jogaiért küzdeni. Az lenne ám az igazi, ha az öreg kontinens újra visszanyerné régi hatalmát.
2013. szept. 6. 16:28
 24/31 anonim ***** válasza:
0%

"Szerintem pedig éppen itt lenne az ideje feladni ezt a nagy nacionalizmust és végre Európáért és az európaiak jólétéért és jogaiért küzdeni. Az lenne ám az igazi, ha az öreg kontinens újra visszanyerné régi hatalmát."

Aha....

Főleg, hogy pár évtized és alig lesznek európaiak....

Én is egy egységes Európáról álmodok, de nem olyanról amit Brüsszelben képzelnek el, hogy csak névben Európa.

2013. szept. 6. 16:31
 25/31 anonim ***** válasza:
92%

"dédszülők vezetékneveire vagyok kíváncsi, nem a sajátjaikra"

Ha az én nevem Kovács, akkor az egyik dédszülőmnek Kovácsnak kellett lennie, hacsak valaki nem változtatott a nevén időközben. Gondolom nem Báthory-ról változtatta a nevét Snejderre.

Másrészt nem értem, hogy a leszármazás miért kellene hogy mércéje legyen a magyarságnak és a hazafiságnak, a 49-ben kivégzett tábornokok fele sem volt magyar származású. Ők sem voltak hazafiak?

2013. szept. 6. 16:56
 26/31 Ozmium42 ***** válasza:
4%

"Ha az én nevem Kovács, akkor az egyik dédszülőmnek Kovácsnak kellett lennie, hacsak valaki nem változtatott a nevén időközben. Gondolom nem Báthory-ról változtatta a nevét Snejderre."

Nagyon izgalmas, hogy minden korábban leírt mondatomat egyenként újra szájba kell rágnom. Tehát mégegyszer, a gyengébbek kedvéért: 8 dédszülőből legalább 6 viseljen magyar vezetéknevet, amit nem névmagyarosítás által szerzett. A saját vezetéknév (jobb esetben) 1 dédszülőtől származik a 8-ból. (Zazrivecz esetében egyiktől sem.)

"Másrészt nem értem, hogy a leszármazás miért kellene hogy mércéje legyen a magyarságnak és a hazafiságnak, a 49-ben kivégzett tábornokok fele sem volt magyar származású. Ők sem voltak hazafiak?"

Azért, mert a leszármazás az egyetlen mércéje a magyarságnak. Akinek minden felmenője ukrán, az ukrán, és akkor sem változik meg az etnikuma, ha a feje tetejére áll.

Ezzel szemben a hazafiság viselkedés, és ha valaki a saját hazájából mégis Magyarországra keveredik, akkor nem az a feladata, hogy elhitesse magáról, hogy ő a magyar, és elkezdjen filozofálni arról, hogy a magyarság hogyan határozza meg magát, és mi a magyarság érdeke. A 49-ben kivégzett tábornokok sem magyarok, de szolidárisak voltak a magyar nemzet ügyéhez, és hősként tekintünk rájuk.

Hihetetlen egysíkú és arrogáns hozzáállás azt hinni, hogy valaki vagy rendelkezik etnikai (nemzeti) öntudattal, és gyűlöl mindenki mást, vagy nem rendelkezik vele, és automatikusan magyarosít mindenkit, aki éppen a magyarság oldalára állt egy-egy döntéshelyzetben.

2013. szept. 6. 17:09
 27/31 anonim ***** válasza:
100%

"Csak olyan mondja meg, hogy mi számít Magyarországon hazafiságnak, és hogy kell magyarnak lenni, akinek 8 dédszülőjéből legalább 6 magyar vezetéknevet visel"

No, akkor se Petőfi, se Gárdonyi nem szólhat bele :)

2013. szept. 6. 21:50
 28/31 anonim ***** válasza:
56%

"Ha feltételezem, hogy igazat írsz, ez azt jelenti, hogy van közöd hozzá. Ettől persze még nem lesz igazad, de vitathatod az "ötletemet". Mert ez olyan ügy, amit magyaroknak egymás között kell megvitatniuk, és nem kívülállóknak kell beleugatnia."

Mesélj, neked meg mitől van igazad? Én leírtam, hogy az ötleted elég sokakat kirekeszt, te még ennyit sem voltál képes felhozni. Az igazat nem bemondásra mérik...

"Nem tudom, kire gondolsz, de ha ők svábok, és nem is akarnak másnak látszani, meg nem is nyilatkoznak, döntenek a magyarság nevében, a magyarság helyett, akkor az ég világon semmi. Legyenek büszke svábok, és ha itt élnek, legyenek szolidárisak a magyarsághoz. Ehhez nem kell magyarrá válniuk. "

Úgy általában a svábokra. Tehát ha valaki valamelyik nemzetiséghez tartozik, nem magyar. Értelek, és még nagyobb baromnak nézlek.

"Ki vagyok én? Senki. A mérce, amit fentebb írtam, tőlem függetlenül érvényes. A görög barátod hazafisága dicséretes és követendő példa (a Jobbikhoz való hozzáállás nem tényező). Ettől persze ő sem magyarabb, és nem is kell neki azzá válnia."

Ebben egyetértünk, de én az embereket a szavaik és tetteik alapján ítélem meg, te pedig az intelligens szavaiddal szolgáltál rá a jelzőre. A mérce még mindig nem tudom, mitől lenne érvényes. Ezt a pontosan 6/8-od egyébként hogy találtad ki? Az emberek többsége ezt a baromságot tekintené mércének? Honnan veszed ezt? Én nem is tartok valakit hazafinak attól, hogy jobbikos. Nem kell magyarrá válnia, de legyél szíves hagyni, ha mégis az akarna lenni.

"Nem a hazafiságról írtam, hanem arról, hogy ne olyan mondja már meg, hogy a magyaroknak mi merre hány méter, és ki számít hazafinak, meg magyarnak, akinek etnikailag eleve semmi köze nincs az adott közösséghez."

Mivel ezt az idióta ötletet felvetetted, gondolom rád igaz. Mivel rám igaz, "jogom van" erről beszélni, szólok, hogy ez a kirekesztő fäszsăg teljesen felesleges. Alapból egy olyan ember, aki nem magyar, tojik rá, mi számít hazafiságnak Magyarországon. A hozzászólásodnak valahogy olyan zsidó világuralmas áthallása van, hogy _valakik_ meg akarják mondani, mi az igazi hazafiság.

Nem, nem attól lesz valaki jogosult ennek meghatározására, hogy 6 dédszülője magyar nevet visel. A névnek ehhez semmi köze. Tudod attól lesz joga ehhez, hogy magyar. Hogy magyarnak gondolja és vallja magát, magyarként érez, a magyarokért cselekszik. Te meg kasztokba akarod sorolni az embereket, vannak a nem magyarok, a nem elég magyarok és az igaz magyarok.

"Azért, mert a leszármazás az egyetlen mércéje a magyarságnak. Akinek minden felmenője ukrán, az ukrán, és akkor sem változik meg az etnikuma, ha a feje tetejére áll."

Hogyne, akkor a magyarok 95%-a nem tekinthető magyarnak, mivel "szennyezett" a vérvonala. Megint brillírozol...

"Hihetetlen egysíkú és arrogáns hozzáállás azt hinni, hogy valaki vagy rendelkezik etnikai (nemzeti) öntudattal, és gyűlöl mindenki mást, vagy nem rendelkezik vele, és automatikusan magyarosít mindenkit, aki éppen a magyarság oldalára állt egy-egy döntéshelyzetben."

Te képtelen vagy elfogadni, hogy valaki nem hogy román ÉS magyar, de pl. sváb ÉS magyar lehessen egyszerre. Ez az igazi egysíkú gondolkodás, amivel esetleg MAGYAROKAT sértesz vérig. (De az nem számít, hiszen nem igaz magyarok.)

2013. szept. 6. 23:17
 29/31 Ozmium42 ***** válasza:
0%

A 6/8-ad legalább kézzelfogható valami, nem úgy, mint a "magyar, aki annak hazudja (érzi, stb...) magát" elv, ami teljesen ellenőrizhetetlen.

Sokszorosan bizonyította a történelmünk, hogy hová vezet az, ha egy etnikum elveszíti a saját identitását, és a nemzet fogalma nem fedi le az etnikum fogalmát. Lehet kivételeket sorolni, de ez nem csinál vissza semmit.

Ha már a zsidóknál tartunk. Az egyik leginkább etnocentrikus nemzet. Váljék egészségükre! Szeretném, ha Magyarországon csak annyira tudatosan állnának a kérdéshez, mint ők. Bár náluk nem a dédszülőket nézik, hanem az anya zsidóságát. Szerintem ez csak részletkérdés.

"Mesélj, neked meg mitől van igazad? Én leírtam, hogy az ötleted elég sokakat kirekeszt, te még ennyit sem voltál képes felhozni. Az igazat nem bemondásra mérik... "

A csoportosítás már csak így működik. Nem mindenki fér bele, és nem mindenkinek tetszik. Ez cáfolna? Én nem hiszem, hogy ez érv. De fordított logika alapján visszakérdezek: magyar felmenőknek születhet nem magyar utóda? Nem a szívére meg a lelkére, hanem az etnikumára célzok. Amikor megszületik, az etnikuma rögtön egyértelmű, és már nem is változik meg haláláig, akármit érez meg mond magáról. Az etnikumot leszármazási vonalon lehet számon tartani, a szentimentális képzelgésekkel meg nem tudok mit kezdeni.

"Úgy általában a svábokra. Tehát ha valaki valamelyik nemzetiséghez tartozik, nem magyar. Értelek, és még nagyobb baromnak nézlek."

Most megint vissza kell kérdeznem. Svábnak, vagy bármilyen más nemzetiségűnek lenni, akár itt Magyarország területén belül is, szerinted szégyen? Mert szerintem nem, és mindenkinek büszkének kellene lennie arra, ami. A magyarsághoz való pozitív hozzáállás a saját országában pedig már csak amolyan szubjektív elvárás a részemről, hab a tortán. "Szolidaritás", amire talán fel lehet hozni példának az aradi 13-at, vagy Petőfit.

Mellesleg azt gyanítom, hogy csak azért háborít fel téged ez a dolog ennyire, mert feltételezed, hogy valamilyen származási determinizmusban hiszek. Ez csak egy hibás berögződés, próbálj meg túllépni ezen.

"A mérce még mindig nem tudom, mitől lenne érvényes."

Ez az egyetlen mérce, másrészt pedig az etnikum fogalmából definitíve ez következik. Erről nincs értelme vitát nyitni. A cigány sem azért cigány, mert döngeti a mellét büszkeségében, hanem mert annak születik.

"Ezt a pontosan 6/8-od egyébként hogy találtad ki?"

Nem én találtam ki.

"Az emberek többsége ezt a baromságot tekintené mércének?"

Sajnos nem, és ez sok mindenre rá is nyomja a bélyegét. Biztos tudsz te is példát mondani, ha kicsit megerőlteted magad.

"Én nem is tartok valakit hazafinak attól, hogy jobbikos. Nem kell magyarrá válnia, de legyél szíves hagyni, ha mégis az akarna lenni."

Tisztáztuk, hogy a jobbikosság, a hazafiság és a etnikai hovatartozás 3 teljesen különböző dolog. Ezen nem is kellene tovább lovagolni, csak értelmezni a fogalmakat külön-külön, és egymáshoz való viszonyait.

"Mivel ezt az idióta ötletet felvetetted, gondolom rád igaz."

Nem feltétlenül. Mi van, ha nem? Lehetek egy magyarul tudó német (stb...) etnikumú magyar állampolgár is, akinek a felmenői Magyarországon megtelepedtek, és a magyarság vendégszeretetét élvezték. Ebből kifolyólag tisztelhetném a magyar kultúra, a magyar politikai célok, a magyar társadalmi normák prioritását, kiállhatnék azok mellett. Rávilágíthatnék tényszerűen, hogy az etnikai hovatartozás nem szubjektív, és a tények makacs dolgok. Nem csak a magyarságra vonatkozik ez a mérce, hanem mindenkire. Tőlem függetlenül. Ezért is írtam, hogy "senki" vagyok. Ebből a szempontból, nem úgy, ahogy te minősítesz.

"Nem kell magyarrá válnia, de legyél szíves hagyni, ha mégis az akarna lenni."

Mivel nem rajtam múlik...

"Alapból egy olyan ember, aki nem magyar, tojik rá, mi számít hazafiságnak Magyarországon. A hozzászólásodnak valahogy olyan zsidó világuralmas áthallása van, hogy _valakik_ meg akarják mondani, mi az igazi hazafiság."

Bár tojna! De én épp az ellenkezőjét tapasztalom! Tudod mi a helyzet? Amíg esélyem sincs rá, hogy a dédszülőket leellenőrizzem, esélyem sincs, hogy összefüggést bizonyítani tudjak bizonyos "meghonosodott" politikai nézetek között. Nagyon szívesen utánanéznék a jelenlegi parlamenti képviselők családi genealógiájának! Csak feltételezni tudom, hogy igen beszédes lenne! Régen (azért nem annyira régen!) a képviselők családfája nyitott könyv volt. Manapság divat a ködösítés, és a nácizás a kérdés felemlegetése kapcsán. Szóval nem is szavazok olyanra, aki rejteget valamit. Valaki vagy nyílt lapokkal játszik, vagy nem játszik sehogy.

Az előző hozzászólások majd mindegyike tett egy kísérletet rá, hogy megfogalmazza a maga kis magyarság definícióját, és olyannyira jól sikerült, hogy le is szűkült a kör mindenki másra, aki nem tagadja le nyíltan, és büszkén hogy magyar. De hát Magyarországon ki tenne ilyet önszántából? Meg miért pont ez a mérce? Miért ez az óvatoskodás?

"Nem, nem attól lesz valaki jogosult ennek meghatározására, hogy 6 dédszülője magyar nevet visel."

Soha, senkinek nem lesz jogosultsága meghatározni, mivel fogantatásnál eldől a kérdés. Egyértelműen, és véglegesen.

"A névnek ehhez semmi köze. Tudod attól lesz joga ehhez, hogy magyar. Hogy magyarnak gondolja és vallja magát, magyarként érez, a magyarokért cselekszik."

Gondolatolvasás, hazugságvizsgáló, meg úgy általában... marhaság az egész. Bár pátoszos hangzású. Orbán Viktor maga is mondhatta volna.

"Te meg kasztokba akarod sorolni az embereket, vannak a nem magyarok, a nem elég magyarok és az igaz magyarok."

Ezek a "kasztok" léteznek nélkülem is, csak a besorolás alapja manapság az állampolgárság. Illetve néha érzések, gondolatok... hát itt jön képbe az, hogy bizony nem az én verzióm a többségi álláspont sajnos.

"Hogyne, akkor a magyarok 95%-a nem tekinthető magyarnak, mivel "szennyezett" a vérvonala. Megint brillírozol..."

Ha szarkasztikus lennék, azt mondanám, hogy sovinizmus "szennyezésnek" nevezni más etnikumú rokonokat, de itt most úgy is én vagyok a fő rasszistafasiszta. Szóval csak azt kérdezem, honnan ez a 95%? Tényleg csupán 5%, vagyis kvázi pár százezer embernek van 8 dédszülője közül 6-nak magyar (nem magyarosított) neve? Azt hiszem jelentősen alábecsülöd, sőt, légből kapott adatokkal hadonászol. Egyébként a pontos szám pont irreleváns.

"Te képtelen vagy elfogadni, hogy valaki nem hogy román ÉS magyar, de pl. sváb ÉS magyar lehessen egyszerre. Ez az igazi egysíkú gondolkodás, amivel esetleg MAGYAROKAT sértesz vérig. (De az nem számít, hiszen nem igaz magyarok."

Aki magyar, azt nem tudom nem magyarrá tenni, ha pedig durcáskodik, hát lelke rajta. "Igaz" magyar nincs, csak simán magyar. Vagy nem magyar. Én ezzel itt nem tudok mit kezdeni. Ha valaki magyarnak számít az én mércém szerint, azt nem vonom kétségbe. Ha pedig nem számít annak, akkor nem látom okát, hogy miért kellene az ő magyarságát elismernem. Meg lehet sértődni, de mi végre? Jelenleg ezt szinte senki nem kéri számon, ha pedig olyan világ lenne, ahol számon kérik, akkor valami olyasmi súlya lenne, mint ma az állampolgárságnak van. Illetve bizonyos szempontból még annyi sem. De a tisztánlátás végett csak jó lenne! A parlamenti képviselők jutnak megint eszembe, akik az állampolgárságuk felkérdezésén is felháborodtak. Na, igen! Ők is "magyarok"! Legalábbis annak vallják magukat.

2013. szept. 7. 00:38
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

"Azért, mert a leszármazás az egyetlen mércéje a magyarságnak. Akinek minden felmenője ukrán, az ukrán, és akkor sem változik meg az etnikuma, ha a feje tetejére áll."

Elképesztően egyoldalú és alkalmatlan a te mércéd, ugyanis egy etnikum nem csak egy leszármazási viszonyt jelent, hanem egy kulturális és nyelvi közösséget is. Másrészt véletlenszerű lenne az elosztódás aszerint, hogy valakinek a dédapja vagy a nagyapja magyarosította a nevét. Harmadrészt ezzel a kritériummal te is elismerted azt, hogy a magyarrá válás választás eredménye, csak ezt a választást nem a most élő generáció nem hozhatja meg, hanem csak a hárommal ezelőtti hozhatta meg. Negyedrész a névmagyarosításnak többféle oka lehet, nem feltétlen a "magyarrá válás" vezéreli. Több volt osztálytársam is sváb, akik maguk a te mércéd szerint svábok, a gyerekeik viszont már magyarok lesznek. Ennek semmi értelme.

2013. szept. 7. 06:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!