Miért mondják az emberek, hogy jobb volt Kádár alatt ha akkor pl. más országokban kellett seftelni, hogy normális ruhákhoz juss, ahelyett, hogy bemennél a New Yorker-be, meg építkezésekről kellett lopkodni a szeget, ahelyett, hogy bemennél az OBI-ba?
"hogy aztán a 80-as években marha sok vidéki engedhette meg magának, hogy bepattanjon a Trabiba (feltéve, ha volt autója, akkoriban elég ritkaság volt) és kimenjen Cseszkóba ruhákért, mondjuk Bugacról..."
Minek ment volna? Éltél te egyáltalán akkoriban?
"Ez kicsit mellé csúszott. Építészmérnök vagyok, úgyhogy ha a matek és a fizika nem is, de a statika és szilárdságtan egész jól megy, köszönöm."
Egyszerűen nem érted meg a kapitalizmus működését. Van egy munkaerőpiac, itt a munkáltatók különféle végzettségű munkásokat keresnek, az emberek pedig a végzettségükkel magukat, a munkájukat kínálják. Olyan ez, mint Mari néni zöldségpiaca a Kossuth utcában, csak itt zöldségek helyett emberekkel kereskednek. Ha elvégzel egy egyetemet és lesz egy diplomád, az egy adott végzettséget ad. Ha te nagy nehezen elvégzed, és épp nem bukkan fel a piacon egy olyan munkáltató aki ilyen végzettségű ember keres, akkor te hiába vered az asztalt a papucsoddal, hogy márpedig téged vegyenek meg, mert oly sokat gürcöltél, hogy meglegyen ez a végzettséged, senki se fog megsajnálni, hogy hátha már ennyit tanultál, akkor csakazért felvesz. Ilyen alapon Mari néni is verhetné a papucsával az asztalt, hogy mi az, hogy senki se akar tőle uborkát venni, amikor olyan sok munkájába és idejébe került megtermelni azt a kertjében. Őt se fogja senki megsajnálni és szánalomból venni tőle uborkát, ha nincs rá szüksége... Így működik a kapitalizmus.
# 12:
Remélem most nem tőrlik a hozzászólásodat, mert már kezdenek szerintem hülyének nézni...
Nem vagyok fogyatékos, tisztában vagyok a piac működésével. Vizsgáztam is belőle. A kérdés arra vonatkozott, hogy miért érzik úgy az emberek, hogy régen jobb volt az élet. Én megválaszoltam. Miért kell kioktatni? Ráadásul egyáltalán nem vagyok büfészakos és amikor nekiálltam, még sokan úgy gondoltuk, hogy talán 4-5 év múlva jobb lesz a helyzet. Nem lett.
Egyébként engem annyira már nem érdekel ez az ország. Nyugaton gyönyörűen el fogok tudni helyezkedni, mivel beszélek németül és angolul is. Csak aztán majd ne tessék siránkozni, ha nem marad itt senki, aki dolgozzon.
Nosztalgia. Azt ma már mindenki elfelejti persze, hogy az 1980-as évek már fokozatos életszínvonal romlással, állandó áremelkedésekkel jártak Magyarországon, el is párolgott a rendszer és Kádár korábban valóban meglévő tömegméretű támogatottsága.
20:43
"Egyszerűen a társadalom túlnyomó része sokkal jobban élt."
Tévedés, a társadalom túlnyomó többsége ma jobban él, mint Kádár idejében. Persze nagyobb egyéni felelősséget is megkíván, állambácsi nem old meg mindent az egyén helyett. Ez persze sokaknak nem tetszik.
22:39
"A helyzet jobb lett. Magyarország jobban teljesít. "
Hagyjuk már a hírtévés propagandaszövegeket. Magyarország 2001 óta folyamatosan csúszik le, ez a lecsúszás Orbánék alatt is folyamatos, semmiféle jó irányba tett változást nem indítottak el a narancsos-"szocik". Esély sincs erre a politikai élet egészét meghatározó baloldali populizmus folytatása mellett.
Liszt 4.60/kg ,Cukor 10.60/kg, kenyer 3.60/kg, tej 3Ft/l
nehany regi ar az almodozo idiotaknak
15-ös NEM nosztalgia, hanem valóság. Mindenkinek volt munkája. A cigányok sem segélyből éltek, hanem a férfiak-nők is dolgoztak.
Aki dolgozott és takarékoskodott, tudott házat építeni,lakást venni, autót tartani. Nagyon sok embernek volt hobbikertje vagy kis nyaralója. Évente-két évente mentek a családok a szakszervezeti üdülőkbe, vagy éppen IBUSZ úttal Erdélybe, vagy másik szoc.országba. Két évente mehettél nyugatra is.
Tisztességesen fel tudta nevelni a gyerekeit, tudta iskoláztatni. Aki jó tanuló volt, az mehetett egyetemre, akkor is, ha nem párt emberek voltak a szülei. Ha az első évben nem vették fel, akkor dolgozott egy évig és a második évben már egyetemista lett.
Amit Te írsz a mostani állapotokról, az csak a Fidesz hazugsága. Egyáltalán nem jól működik a gazdaság. Nincsenek beruházások, fejlesztések, a munkanélküliség nő.
A lakosság többsége örül, ha hó végén jut neki kenyérre. Nem véletlen, hogy annyian mennek külföldre.
Az idei évben kétszer annyi KKV csődölt be, mint tavaly.
Az államadósságot sem a gazdaág teljesítményéből fizették vissza, hanem az MNB tartalékából.
Kérdés, hogy jövőre miből fizeti vissza az állam a lejáró államkötvényeket. Vagy 5-10 év múlva lesz-e pénz visszavásárolni, amit most a Fidesz kibocsátott. Ez is hitel, de sokkal drágább, mint az IMF hitel.
Csak a haveroknak jó Orbán rendszere.
"A helyzet jobb lett. Magyarország jobban teljesít. A gazdasági mutatók emelkednek, az életszínvonal hónapról hónapra jobb lesz, az államadósság visszafizetése megkezdődött. Az ország egyre önellátóbb és szabadabb, szabadul felfele az EU rémuralma alól."
Ja hogy ez a kérdés csak egy burkolt Fidesz reklám...oké.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!