Miért mondják az emberek, hogy jobb volt Kádár alatt ha akkor pl. más országokban kellett seftelni, hogy normális ruhákhoz juss, ahelyett, hogy bemennél a New Yorker-be, meg építkezésekről kellett lopkodni a szeget, ahelyett, hogy bemennél az OBI-ba?
Azért mondják ezt, mert manapság az embereknek már arra nincs pénzük, hogy bemenjenek az OBI-ba vagy a New Yorkerbe.
Régen meg azért volt arra mindenkinek pénze, hogy felépítse akárhogy a házát, eljárjon szórakozni és normálisan öltözködjön. Autót sem hosszú lejáratú hitelre vettek az emberek...
Jobb világ volt, mint a mostani, ahol már azt is meg kell néznie az embernek, hogy mit eszik.
Egyszerűen aki tett érte dolgozott az az akkor kor feltételei és fejlettsége m,ellett gyorsan haladhatott.
Érdekes hogy vállalkozni is volt értelme aminek ma nem sok.
Szinte bármiből meg lehetett élni mert volt fogyasztás és fizetőképes kereslet mindenre. Ma lehet hogy a boltok ׸annyira teli vannak, de felét sem veszed annak amit akkor. Jahh és ugye a nyugalom a kiszámíthatóság a pihenésre szánható idő és sorolhatnám.
Egyszerűen a társadalom túlnyomó része sokkal jobban élt.
Az összehasonlítás nehéz, és van aki nyert, van aki veszített. És a 2008as válság meg hirtelen megmutatta gazdaságunk struktulális gyengeségeit - magyarul: jó sok embernek sz*rabb mint 4 éve.
Egyvalami azért megvolt a Kádár rendszerben, amit SEMELYIK mai politikus nem fog tudni fölmutatni:
mindenki legalább 23 évvel fiatalabb volt...! keves ember nem élvezi a fiatal éveit, föleg retrospektíve...
# 6:
De én jelenleg csak 25 éves vagyok. Mégis jobban élnék abban a korban, mint most. Egyszerűen nincs még elég munkahely sem. Akkor pedig még úgy ment, hogy amint végeztél az egyetemmel mehettél dolgozni valamelyik állami céghez.
Most meg interjúról interjúra mész (már ha találsz egyáltalán lehetőséget) és elküldenek mindenhonnan. Ha meg mégis felvesznek, bármikor kitehetik a szűrödet. Sokkal nagyobb volt régen a létbiztonság.
# 8:
Ez kicsit mellé csúszott. Építészmérnök vagyok, úgyhogy ha a matek és a fizika nem is, de a statika és szilárdságtan egész jól megy, köszönöm.
Azokon túl, amit a fentiek már leírtak:
Nem kellett más országokban seftelni, hogy normális ruhákhoz juss. Most sem vásárolunk a New Yorkerben (sőt, sok ismerősöm sem)
Nem kellett építkezésekről lopkodni a szeget, bementél bármelyik vasboltba és megvetted (fillérekért és nem olyan drágán, mint most).
A 80-as években nem volt ritkaság az autó. Sok vidékinek volt Trabantja, sőt volt akinek Ladája, Skodája volt. De volt ismerősöm (szintén vidéki, ráadásul borsodi ami akkor is az ország szegényebb része volt) akinek Volvója volt és olyan is akinek UAZ-a.
Bugacról pedig nem Cseszkóba jártak, hanem Jugóba.
Mellesleg IBUSz utakkal, vagy vállalati utakkal rengetegen jártak a környező országokba: Csehbe (és Szlovákba is, amik akkor még egy ország voltak), Jugóba, Lengyelbe, de még "Osztrák"-ba és a SzU-ba is.
Mondom ezt úgy, hogy a nyolcvanas években építkeztünk, akkor születtek a gyerekeink.
De ki sem kellett menned, minden nagyvárosban volt KGSt piac ahol a külföldiek árultak. Még most is megvan az ott vett Matrjoska baba gyűjteményem.
A Centrum áruházban vettem Moszkvics lábbal hajtós autót a gyerekeimnek; a múlt nyáron láttam ugyanolyan autót a régiségvásárban 50ezerért.
Igaz, hogy nem tanulhattak annyian főiskolán, egyetemen, mint most; sokkal nehezebb volt bejutni, de aki tanult rendesen, annak nem kellett jómódúnak lennie, vagy kölcsönt felvennie hogy elvégezhesse az egyetemet (akkoriban még családi pótlék is járt az egyetemisták után)
Az akkori és a mostani felsőoktatás anyagi vonzatát is ismerem: a férjem és én is akkor jártunk főiskolába, a gyerekeim pedig nemrég.
Olyan dolgokról beszélsz/írsz, amit esetleg hallomásból ismersz, de nem tapasztaltad meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!