Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogyan lehetne ösztönözni az...

Hogyan lehetne ösztönözni az embereket, hogy befizessék az adót?

Figyelt kérdés

Mindenki tudja, hogy az adót meg kell fizetni, csak ezt a másik embertől várja, ő maga próbálna kibújni.

Elvárják, hogy akinek magasabb a jövedelme, az fizessen jóval több adót is. Csak ugye cserébe nem kap semmit (illetve csak annyit kap, mint aki minimális adót fizet be) , így egy határ felett már inkább eltitkolják, zsebbe kapják a fizetést, a nagy pénzek pedig mennek külföldi számlákra.

Például aki rengeteg TB-t fizet be, mivel magas fizetése van, az szerintem előrébb kerülhetne az egészségügyben a várólistán, mint aki nem fizet.

Tehát a negatív ösztönzés (ha nem fizetsz börtönbe kerülsz!) mellé, valamilyen pozitív motiváció is kellene.

2013. aug. 23. 00:06
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
58%

A fő kérdésre a válaszom:

Olyan intézkedéseket kéne hozni, aminek mindenki előnyét élvezi; és nem ilyen Felcsúti stadionokra kéne kibszni a milliárdokat, ahova két év múlva már a madár sem jár. Ráadásul Makovecz tervei alapján készült, tehát garantáltan jelentős többletköltségek lesznek.

TB-vel pedig úgy vagyok, hogy amíg anyámat szívinfarktus gyanúja esetén elzavarják a sürgősségiről ellátás nélkül, elmehetnek a büdös francba. Ha megtehetném én is erősen adókerülő lennék... és nem azért, mert nem akarok a közért egy kis pénzt feláldozni, hanem mert hülyeségre megy el minden.

2013. aug. 23. 01:02
 12/39 anonim ***** válasza:
100%

Úgy, ha az emberek azt látnák, hogy hasznos dolgokra megy el a pénz, és hogy hatékonyan használják fel.

"Amilyen a politikusaink, olyan az ország!"

Valójában fordított az oksági kapcsolat. Amilyen az ország, olyan a politikus. Ha nem így lenne, akkor egyszerűen nem választanák meg őket, hiszen bőven van induló, ha a népnek nem felel meg a hatalmon lévő, akkor legközelebb olyat választ, aki jobb nála, márha van ilyen az országban.

2013. aug. 23. 07:33
 13/39 anonim ***** válasza:
48%
Ha magasabbak lennének a fizetések, ha alacsonyabbak lennének az adók, illetve ha nem a cigányokra költenék meg ellopnák a nagy részét.
2013. aug. 23. 08:24
 14/39 anonim ***** válasza:
85%
Sokan nem is akarnak számlát kapni, ha akarnék is, kérdeznék, hogy mennyi számla nélkül. Én juttassam magam versenyhátrányba, és veszélyeztessem a megélhetésem, hogy a Lézer Janinak legyen új A6-osa? Mindig én balhézzak a piacon, ha nem kapok nyugtát? Az állam kötelezettsége hol van, vagy én is hajtsam be később az adóit? Az egészségügyi ellátás egy vicc, ha normálisan meg akarod csináltatni magad, magánkórházba mész (mindkét szülőm magánkórházban műttette a lábát, mert az államiban csak összebarmolták, úgy hogy nem gazdagok, kb. 130 nettót keresnek). Ott vannak az orvosok, pincérek, stb. akik hatalmas lóvét tesznek zsebre adózás nélkül, az állam tud róla, de nem tesz semmit. Én nem sajnálom az orvosoktól, mert tényleg keveset keresnek, és itt kell őket tartani, de tényleg ezzel a módszerrel?
2013. aug. 23. 08:38
 15/39 anonim ***** válasza:
72%

00:21!

"Amilyen a politikusaink, olyan az ország!"

Tévedsz. Amilyen az ország, olyanok a politikusai.

2013. aug. 23. 09:08
 16/39 anonim ***** válasza:
73%

A 14. vagyok, eszembe jutott még egy pá jó sztori az egészségügyről. A minap mérgelődtem, hogy le fog járni a jogsim és hogy mennyi időt el fogok pazarolni a kórházakban (konkrétan 3 teljes napomba került legutóbb), erre egy ismerősöm: adj 5 ropit és elintézek minden papírt hozzá, nem kell sehova menned. Itt egy másik azoknak akik el is akarnak menni: egy másik ismerősöm mesélte, hogy a mellette várakozó csajnak a kórházban a következő diagnózist adták: "Nem kell megcsinálni a vizsgálatot, de úgy vesszük hogy megcsinálta és az eredmény az lett hogy laktózérzékeny. Itt a leírás, hogy mit ehet, mit nem." Ez komolyan így megy? Ja és bónusz: megitattak vmi cukor löttyöt egy cukorbeteggel, aki a lötty megízlelése után kérdezett vissza, hogy neki ezt tényleg szabad-e? Válasz: ...csönd... Mikor ezt mesélem valakinek, az rávágta hogy májusban vették le tőle a liszt- és tejfehérje-vizsgálatra a vért - mert a laktóz negatív lett - és még nincs kész, mert nincs reagens. Ez volt kb. egy hónapja. Azt mondanom sem kell, hogy a múltkor, amikor az ambulanciára vittem be a nagymamám, ott se szappan, se wc papír nem volt a wc-ben. EGY KÓRHÁZBAN. Meséljek még ilyet? Anyukám elment a bőrgyógyászhoz a szemölcsével, aki arra hivatkozva, hogy nincs érzéstelenítője, anélkül akarta neki azt kivágni. Mikor megkérdezte hogy mikor lesz megint, az azt mondta hát úgy 3 hónap múlva.

Szóval aki magas TB-t fizet, az úgysem megy állami kórházba, azt garantálom, de még a csóróknak sem ajánlatos, sőt.

2013. aug. 23. 09:28
 17/39 anonim ***** válasza:
61%

A recept elvileg egyszerű: egyszerűbb adózás, alacsonyabb adók, , az adómorál növelése az erősebb ellenőrzés, ésszerűbb, átláthatóbb felhasználással. Gyakorlatban azért ez kicsit máshogy néz ki.

Egyszerűbb adózás: nekem tetszett anno Orbán söralátétes ígérete, mert hülye nem vagyok, de egy adóbevallással megszenvedek rendesen. És én nem is vezetek céget, csak a saját jövedelmeimet kell elszámolnom. Hol van ez a (talán?) svéd modelltől, ahol akár SMS-ben is elküldheted az éves adóbevallásodat. A sok pici adót meg kell szüntetni, a sok kedvezményt meg kell szüntetni, a sok speciális támogatási formát meg kell szüntetni, stb… ez érdeksérelmekkel jár, de hihetetlen mértékben megkönnyítené az adminisztrációt, ami a gazdaság előnyére válna. Arról nem is beszélek, hogy hány ember tölti ki rosszul az adóbevallását, mert olyan bonyolult. Szerintem jó út az is, hogy most már a cégek és az APEH is elkészítheti az egyéneknek az adóbevallást.

Alacsonyabb adók: ezt sokan leírták már korábban, ha egyszerűen nem termelhető ki a nyereség az adóval együtt, akkor azt adó nélkül fogják megtenni. A baj az, hogy a mai magyar mentalitással (és hozzátenném, nem csak a magyarral) egyedül ez nem segítene: az embereket semmi nem kényszeríti, hogy ha eddig megúsztak pl. havi 60.000 forint adó elcsalását, akkor most a 100.000-ét is meg fogják úszni – akkor minek fizessék be, örülnek a talált pénznek. Innen következik a következő pont, az…

Erősebb ellenőrzés: sosem értettem, hogy a kormányok miért nem azzal kezdenek, hogy az APEH/NAV méretét nem növelik többszörösére. Ha mindenki tudja, legyen az kisember vagy cég, magánvállalkozó vagy beosztott, hogy előbb vagy utóbb, de egy adóellenőr ránéz, hogy mi volt az elmúlt öt évben, akkor kétszer is meggondolják, hogy adót csaljanak. Persze,

Sokan említették, hogy amíg úgy költik el a beszedett adót, ahogy, addig ők nem fizetnek ki semmit. Most mondanám, hogy azért az adóból nem csak a politikusokat tartjuk el. Az iskolák, még ha rosszul is működnek, de pénzbe kerülnek. Az utakat is néha befoltozzák – szintén pénzbe kerül. A rendőrség is. A múzeumok is. Lehet, hogy rossz a színvonal, de így is sok pénzt emészt fel – és inkább legyen a rossz színvonal, mint a semmi. Minden embernek (nyugdíjastól kezdve a 18 évesig, mindenkinek) kiküldeném évente azt a kimutatást, hogy a tavaly befizetett adódból ennyi ment el az egészségügyre, ennyi oktatásra, ennyi hadügyre, stb… azaz te pontosan 30 centi autópályát finanszíroztál, egy tanár 2 napnyi munkabérét, vagy 3 fecskendőt egy kórházban. Te ennyit fizettél be, te ennyivel járultál a közöshöz – számolj el magadban azzal, hogy többet kaptál-e vissza ebből. (Amúgy ezek már elérhetőek a www.kozoskassza.hu oldalon – igen, ez itt a reklám helye.)

Persze ehhez az is kellene, hogy minden állami vagy állami tulajdonú cég szerződései automatikusan nyilvánosak legyenek. Ahogy a politikusok adóbevallása is legyen az, nem pedig csak a fantasy regényekhez hasonlítható vagyonnyilatkozata (példát kell mutatni). Meg az is, hogy ki csalt adót. Én bevezetném azt is, hogy akit adócsaláson kaptak, annak az ajtajára rakják ki, hogy „XY a tavalyi évben ennyi pénzzel károsította meg a 10 millió magyar embert, azaz fejenként ennyi pénzt lopott el tőled.” Vagy csak elég lenne a netre felpakolni. Hogy nyugodt szívvel mondhassam azt, hogy babám, én nem kacsintok össze veled, nem mondom azt, hogy szépen kijátszottad őket, mert engem loptál meg. Meg a szüleimet. Meg a testvéreimet. Meg a barátaimat, a szomszédaimat, az utastársaimat a metrón…

Érdekes történet, hogy Németországban a mesteremberek egymást jelentik fel, ha valaki nem ad számlát. Ott az elgondolás az alábbi: ha ő nem fizeti az adót, akkor olcsóbban végzi ugyanazt a munkát, amit én legálisan csak drágábban tudok. Emiatt nekem is adót kell csalnom, hogy versenyben maradjak. Ennek következménye az, hogy az egész szektor adót fog csalni. A végén aztán ugyanúgy árverseny alakul ki, csak már adók nélkül, én személy szerint nem keresek több pénzt, ellenben az állam elesik a bevételtől, és én meg a börtönt is kockáztatom.

Szóval ismételve önmagamat, elméletben ez működne, de túl sok ellenállásba ütközne, túl sok érdeket sértene: ellene van a korrupcióban érdekelt politikus, ellene van a pénzügyminiszter, mert egy átalakítás bizonytalansággal jár, ellene van a sok adócsaló, ellene van a sok számla nélkül dolgozó, és a sok számla nélkül dolgoztató ember, ellene van a sok adókedvezményben részesülő, stb… gyakorlatilag mindenki ellene van az átalakításnak.

2013. aug. 23. 09:45
 18/39 anonim ***** válasza:
72%
Nehéz lenne a magyarokat adó befizetésre ösztönözni. Külföldön élek, de egyes magyarok még itt is azt lesik állandóan, hogy hol mit lehet megoldani "okosban". Szerencsére errefelé nem vevők erre az emberek. A befizetett adóból lesz út, egészségügy, rendőrség, katasztrófavédelem, oktatás, stb. Minél kevesebben fizetik be, annál többet kell fizetni, a még adózó embereknek. A magas adó pedig nem a gond, ugyanis az északi országokban magasak az adók, de az adófizetési hajlandóság mégi 98%-os, szemben a magyar 48%-kal.
2013. aug. 23. 09:45
 19/39 anonim ***** válasza:
67%

Azért nagyon nem mindegy, hogy az adó befizetése után mennyi pénz marad a zsebedben. Felőlem lehet 80%-os adó is, ha utána mondjuk még mindig legalább félmillió forint marad havonta a megélhetésre. Pont ezért nem igazán releváns összehasonlítani az adózási morálunkat az északi népekével. Naná, hogy az ottani magas fizetésekből dalolva tudnak befizetni hatalmas összegeket úgy, hogy még mindig bőven marad megélhetésre! Teljesen más, mint amikor az embernek 120ezerből vesznek el 40ezret. Az adózás nélkül még lenne valamicske esélyed megélni, adózás után már esélytelen.

2013. aug. 23. 09:57
 20/39 anonim ***** válasza:
9%
Szerintem az emberekkel úgy lehetne megszerettetni az adót hogyha eltörölnék azt.30-40évvel ezelőtt nem kellet adót fizetni Magyarországon.Le kell szarni a a kapitalistákat.Adózzanak ők a kapitalista országaikban. Ugy is ők találták ki akkor élvezzék ők az adófizetés örömeit :-D
2013. aug. 23. 09:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!