Cigányok tüntetnek a munkáért, vagy a kekszgyár elővigyázatos?
Itt az van, hogy a Detki kekszgyár nem akar felvenni cigányokat, ők meg a munka miatt tüntetnek.
Most akkor kinek van igaza? A cigányoknak, hogy munkát akarnak, de nem kapnak, vagy a kekszgyárnak, hogy elővigyázatosak, hogy nem vesznek fel cigányokat?
Mi a véleményetek erről az esetről, és a videóról?
Kedves 30. véleményalkotó!
Én ismerek normális cigányt, dolgozik (ezalatt nem a vasazást értem), van rendes háza kerttel, autója és 2 gyereke (2!!! nem 12), van svájci frank alapú hitele is amit becsületesen törleszt. A baj ott kezdődik, hogy a környékbeli 30 családból ő az egyetlen akiről ez elmondható. A kedves testvérek egyébként mindig a nyakára járnak, hogy "adjá má kőcsön", meg "vigyé má be minket az ósönbe", és ha ezeket nem teszi meg elhordják mindennek. Hozzátenném adott már kölcsön, nem is kapta vissza.
Dolgoztam több nagyüzemben is ahol alkalmaznak cigányokat, 2-3 napot dolgoznak, aztán felmondanak azzal az indokkal, hogy ők ennyi pénzért ezt nem csinálják. Ez a jobbik eset, mert a nagy többség még le se számol, egyszerűen csak nem jön többet. Persze még csak nem is szól, aztán reggel 6-kor ott állunk a munkaállomáson 5 helyett 3 fővel, a termelés pedig áll.
Ha te nyitnál egy gyárat amiben zsidókat, cigányokat, liberálisokat és bevándorlókat alkalmaznál nagyon hamar csődbe mennél. Maga a gondolat is elég vicces, zsidó mint gyári munkás(???), na persze, liberális beállítottságú emberekkel is csak a szent fővárosban, vagy nagyobb városok újgazdag negyedeiben találkozhat az ember, a cigányokról pedig már leírtam a tapasztaltakat. Esetleg a bevándorlókkal jutnál valamire...
Az általad "kuruttyturuloknak" nevezett magyar emberek pedig természetesen elmennének tüntetni a leendő gyárad elé. Méghozzá azért mert ők a cigányokkal ellentétben nem kapnak új házakat, nem kapnak mindenféle szociális alapon járó támogatást, nem kapnak uniós milliárdokat a környezetük rendbehozatalára, nem kapnak ingyen semmit, még munkát sem! A magyart megbüntetik ha lopja az áramot, a gázt, a vizet vagy bármit, a cigányt nem, neki lehet mert rászorul, ha rá is verik a bírságot nem fizeti ki, minek fizetné. Ráterhelni nem tudják mert nincs semmije, a háza is az államé. Ha börtönbe viszik az neki jó, van kaja, van fedél, vannak haverok. Az átlag magyar nem lop, inkább elmenne a gyáradba 70 ezerért 12 órázni, de ugye te nem vennéd fel...
De gondolom ezekbe a dolgokba te mind belelátsz, mert ott vagy a közepében. A hozzászólásodat is a lyukóvölgyi hétvégi házadból írtad amiben veled él 2 cigány család, már a falat bontják de téged ez nem érdekel, megkeresed a havi 80-at is, majd felhúzol egy újat.
Le fognak pontozni, de én a kekszgyárnak adok igazat, mert megértem őket.
Munkám során nem egyszer voltam szemtanúja annak, hogy különböző gyárakban, vagy munkahelyeken felvesznek cigányokat, majd pár nap múlva bejelentik (HA bejelentik, mert sokszor még ezt se), hogy ők ezt ennyi pénzért nem csinálják, majd szépen nem jönnek be többet. Vagy bejönnek, ellopnak amit lehet, és hazamennek. Ennyit ér a cigány munkaerő.
Nem vitatom, vannak normálisak, akik egész jó állásokban dolgoznak, de a többség messze nem ilyen. Nem egy olyan volt már, aki se írni, se olvasni nem tudott, de elvárta volna a 200ezres fizetést heti 5 óra munkában. A munkáltatók és az emberek már tapasztalatból beszélnek. Szívük joga eldönteni, hogy kit vesznek fel, és kit nem.
Amiben pedig 100%-ig biztos vagyok, hogy ez a tüntetés nem maguktól jutott eszükbe. És miért gyerekekkel tüntetnek? A gyerek szavaiból kivehető, hogy nekik nem elsősorban munkahely, hanem pénz kell. De sokszor ki is jelenti, hogy adjanak a gyerekeknek munkát. Miért a gyerekeknek? Miért nem a felnőtteknek?
Én elhiszem, hogy biztos volt olyan közülük, aki tényleg el akart helyezkedni, de a többség csak ácsorog a gyerekek mellett, akik kiabálnak be a gyárba.
24.:
"Ha felvennék Őket dolgozni és az elégtelen munkájuk miatt elbocsátanák, akkor meg diszkriminációról és rasszizmusról üvöltöznének."
Az már a kutyát sem érdekli, mert nyilvánvalóan nem lenne jogos.
25.:
"A romácskákat védő kommentelőknek üzenném, hogy nem a második kerületi penthouse lakásból kell véleményt alkotni a cigányságról!!! Ti romát eddig csak a tv-ben vagy az interneten láttatok. (...)"
Mindig ezt a süket dumát nyomják egyes rasszista széljobberek.
Tájékoztatásodra közlöm, hogy nem a második kerületben élek, és romákat nem csak a tévében vagy az interneten láttam.
Nem kell általánosítani, mert az országban élő romák ugyanúgy nem egyformák, mint a magyarok, svábok, ruszinok, vagy akármelyik kisebbség. Ráadásul a szabolcsi és borsodi romák közül sincs mindegyikkel baj, tehát még esetükben sem lehet általánosítani.
@ 26.:
"Én nem értem......miért kell folyton "cigányozni"? Egyfolytában le vannak szólva a cigányok, holott ugyanolyan emberek, mint bárki más. Biztos, hogy nagyon sok MAGYARNAK volt már kisebb-nagyobb konfliktusa roma származású emberrel de kérdem én: magyarral nem?"
Vannak az országban helyek, ahol _látványosan_ több probléma van a cigányokkal, mint a magyarokkal. Az ilyen helyeken lakók közül néhányan egyszerűen nem bírják felfogni, hogy nem vetíthetik ki a saját kis mikrokörnyezetükben tapasztaltakat az egész országra.
Nekem is volt már konfliktusom romákkal, de magyarokkal sokkal több. Egyeseknek ezt is nehéz megérteni, mert idealizálják a magyarokat.
"Tény, hogy nagyon sok cigány kulturálatlan és jó páran még írni-olvasni sem tudnak de igenis vannak olyanok, akik kiemelkednek közülük, méghozzá kemény tanulással és becsületes munkával. Szerintem mindenkinek jár egy esély."
Ezt meg tudom erősíteni, mivel egyrészt olyan helyen lakom, ahol a romák többsége integrálódott, így normális életvitelt folytat; másrészt tudomásom van más pozitív esetekről is akár a közelmúltból, akár a jelenből. Például pont Szabolcs egyik kis településén is működik egy integrációs program néhány éve, kiváló eredményekkel: a roma tanulók többsége bejut a középfokú képzésbe, néhányan a felsőfokúba is.
@ 27.:
"nem(csak) arrol van szo, hogy lopnak-nemlopnak, lustak-nemlustak, hanem arrol is, hogy a ciganyok nem eppen a higieniai eloirasok betartasarol hiresek, igy elelmiszert eloallito gyarban alkalmazni oket nagy riziko lenne! (...)"
Te is általánosítasz, pedig nem jelentheted ki többszázezer emberről, hogy ilyen.
Én például több olyan patyolattiszta lakásban jártam már, ahol romák laktak. És több olyan disznóólban is, ahol magyarok. A higiéniai előírások betartása egyénfüggő.
Nem csak putrisromák vannak a világon. Az én környezetemben a romák ugyanolyan házakban élnek, mint mások: lakótelepi lakásban, földszintes vagy egyszintes (vagy tetőtér-beépítéses) kertes házban.
Plusz az élelmiszerekkel foglalkozó üzemekben, boltokban stb. csak egészségügyi kiskönyvvel vesznek fel bárkit is. Az orvosi vizsgálatokat pedig évente ismételni kell.
Persze ez nem tökéletes megoldás. A közvetlen környezetemben volt egy étterem, ahol az egyik férfi szakács nem szokott kezet mosni vécéhasználat után; ill. egy iskolai menza, ahol az egyik konyhásnő ugyanígy. Egyik sem roma...
@ 28.:
Lásd a 25-ösnek írottakat.
És mivel jóindulatúan azt feltételezem, hogy nem csak cigányozni akarsz, hanem te, mint "felvilágosult gondolkodó", _tényleg_ nem láttál még dolgozó romákat, hát felsorolok néhány példát szintén a saját környezetemből: irodai alkalmazott, banki ügyintéző, pék, bolti eladó, szociális otthoni dolgozó (szakács, érettségi után OKJ-s élelmezésvezetői képesítéssel), betanított munkás, zenész, hivatásos katona, kozmetikus, utcaseprők, vendéglős, teológus, kórházi ápoló, boltvezető, tanár (plusz két diplomával), villanyszerelő, szobafestő-mázoló, vállalkozó (víz- és villanyszerelés, burkolómunkák), tanítónő, orvosasszisztens szakrendelőben, kertész, buszvezető, és végül néhány piacozó család.
Egyénileg kell nézni mindenkit, nem csoportban.
A magyaroknak sem lenne jó, ha a munkakerülő, segélyen élő réteg alapján ítélnék meg, továbbá a hajléktalanok, a bűnözők vagy az egymilliónyi alkoholista alapján.
Berta Wooster, hiába pontozol le, akkor is ez az igazság.
A rasszizmusról meg:
"Az már a kutyát sem érdekli, mert nyilvánvalóan nem lenne jogos. "
Igaz, nem lenne jogos. Mégis lerasszistáznának mindenkit, pont úgy, ahogy eddig tették. Pláne a mai média világában. Nem egy olyan esetet ismerek, ahol pár cigány folyamatosan bántalmazott egy embert, majd betelt a pohár, visszatámadtak, erre már szinte másnap olyan hírek voltak, hogy XY megyében verik a cigányokat, és micsoda rasszisták a magyarok.
Ha elégtelen a munkájuk, és emiatt elbocsájtják őket, akkor úgyis beharangozzák, hogy biztos azért rúgták ki őket, mert cigányok.
Abban igazad van, hogy nem mindegyikkel van probléma, de nagy részük sajnos ilyen, vagy ehhez hasonló. Egyébként neked sem kéne általánosítani. Attól, hogy láttál normális, integrálódott cigányokat, még nem kell kijelenteni, hogy a többség ilyen.
Egyébként kíváncsi lennék, hol laksz, melyik városban, hogy van olyan városrész, ahol beintegrálódott cigányok vannak. Mert én rengeteg városban megfordultam már, de ilyet még sehol sem láttam. Főleg Kelet-Magyarországon nem, de még Győrben sem.
A te válaszodra egyáltalán nem is reagáltam, nem tudom, mi bajod van.
Azt viszont látom, hogy a lepontozás többeknek is nagyon megy érvek helyett. :P
A mostani válaszodhoz:
1., Engem speciel ugyanúgy nem érdekel a jogtalan rinyálás a rasszizmus miatt, mint bármi más miatt. Sápítozni mindenki tud.
2., Pest megyében élek. A környékbeli településeken - egy kivétellel - a romákkal nincs több probléma arányaiban, mint a magyarokkal.
Sok-sok településen van ez hasonlóan, olvastam már itt, a GYK-n is jó tapasztalatokat különböző kérdéseknél, különböző helyekről.
Plusz van egy ismerősöm, aki rendszeresen jár Szabolcsba; azt mondja, azokon a településeken, ahol ő rendszeresen megfordul, egyáltalán nem olyan veszélyes a helyzet, mint ahogyan sokan állítják.
Kedves Berta Wooster!
Nem vagyok "felvilágosult gondolkodó". Azt jól látod, hogy nem csak cigányozni akarok. Konkrétan az egyik cigány barátomról írtam a hozzászólásomban, ezért nem is értem miért feltételezed azt, hogy nem láttam még dolgozó romát. Nagyon örülök neki, hogy a te környezetedben rengeteg dolgozó roma van, meg sok olyan falu ahol elkezdődött és sikerrel folyik az integráció. Felénk sajnos ez nem így van.
A felsorolásoddal bizonyítottad, hogy ha valaki ápoltan jelenik meg egy állásinterjún illetve a képzettsége is megfelelő, akkor bizony fel is veszik az adott munkára, akkor is ha cigány! Tehát az esély megvan.
Persze sokan nem tudnak így megjelenni, például azért mert 12-en élnek egy háztartásban némi segélyből. Onnan tényleg nehéz kitörni. De miért van ez? Miért kell bevállalni ennyi gyereket a semmire? Más okot nem látok mint a segélyeket, támogatásokat. Saját maguk kényszerítik nyomorba a gyerekeiket! Akik persze azt látják, hogy más embereknek van szép ruhájuk meg szép házuk meg.... nekik meg semmi, egy putriban laknak stb.. Ezek után nem is csodálom, hogy gyűlölnek minket, pedig lehet, hogy kevesebb pénzből élünk mint ők, csak nekünk nem kell annyi szájat etetnünk, illetve azt a kevés pénzt is megpróbáljuk jól beosztani. Egy értelmes roma 1-2 max 3 gyereket vállal és elmegy dolgozni (ahogy te is leírtad), mint az átlag bármilyen származású ember ebben az országban. Próbál megélni a kis keresetéből. Az ő gyerekeik ezt a jó példát látják és szintén nem lesznek semmirekellők.
Egy valóban mélyszegény romát értelemszerűen nem fognak alkalmazni, pont azért ahogyan megjelenik és ahogyan viselkedik. De mindezt csak és kizárólag magának vagy a szüleinek köszönheti. Gondolom a kekszgyárba sem az érettségizett OKJ-s szakács, a hivatásos katona vagy épp a buszsofőr akar dolgozni menni. A videón is remekül látszik, hogy a tüntetők pontosan a 10 gyerekes segélyen élő kategóriába esnek. Talán 10 éve és 10 gyerekkel ezelőtt kellett volna eljátszadozniuk a munka gondolatával.
Általánosítani pedig mindig is fognak az emberek, ugyanúgy ahogy kivételek is mindig lesznek. Egyesével lehetetlen megítélni egy egész népcsoportot. Mindig az fog dönteni, hogy az adott százalékuk miként teszi a dolgát, éli az életét.
Sajnos jelen pillanatban az országban több a bűnöző, ingyenélő roma mint a tisztes, becsületesen dolgozó. Ugyanakkor még mindig több a becsületes magyar mint a bűnöző, ingyenélő.
Kedves 36. válaszoló!
<Nem vagyok "felvilágosult gondolkodó". Azt jól látod, hogy nem csak cigányozni akarok.>
A válaszomból az a rész a 28. válaszolónak szólt, nem neked. Direkt azért jeleztem a sorszámokat, hogy ne legyen félreértés. De úgy látom, te még új vagy a GYK-n, tehát nem tudhattad, hogy ez itt így szokás. (Jó esetben persze. Rosszabb esetben csak idéznek, vagy még azt sem, csak nyomják a szöveget. Aztán találja ki az ember, hogy kinek szól, és mire reagált az illető; volt már ebből problémám többször is.)
Az udvarias megszólítás ritkaság, én sem sűrűn szoktam; de ha így szólítanak meg, akkor mindenképp viszonzom, mint láthatod. :)
Az egyes családok gyereklétszámával kapcsolatban ugyanazt tudom mondani: errefelé a romáknak csak kis hányadára jellemző a magas gyermekszám. (4, 5, 6; ennél nagyobb számról nem tudok. Persze ez nem jelent sokat, mert nem ismerhetek többezer embert. Viszont magyar családok is vannak ugyanennyi gyerekkel, sőt, konkrétan ismerek egy hét- és két tízgyerekes családot is; utóbbiak közül az egyik nem problémás, a másik kettő igen.)
Országos szinten egyébként úgy tudom, átlagban a romáknál 10 nőre 25 gyerek jut, míg a magyaroknál 10 nőre 14 gyerek. Ez pedig abból adódik, hogy egy normális roma családban valóban nem sokkal magasabb a gyereklétszám; viszont több közöttük a sokgyerekesek száma, mint a magyarok között.
A munkával kapcsolatban: Sajnos ismeretségi körben is tapasztalták már, illetve kutatások is bizonyítják, hogy a romákat diszkriminálják ezen a területen.
(A konkrét kutatás linkjére is érdemes rákattintani.)
Plusz egy olvasnivaló:
A linkek keresésekor belefutottam néhány régebbi kérdésbe, amik kapcsolódnak a felmerült témákhoz:
1. A beilleszkedéssel kapcsolatban:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__446..
Jól látszik, hogy vannak, akik kétségbe vonják vagy lekicsinylik a pozitív példákat, mert egyszerűen nem akarják elhinni.
2. Pécsről:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__447..
A válaszokból látszik, hogy a pécsiek véleménye is megoszlik a témában.
3. A fentebb is említett romaintegrációs programokkal kapcsolatban idemásolom egy régebbi válaszomat:
"Hatékony romaintegrációs programok működnek folyamatosan vagy zárultak sikeresen pl. Nagykállón, Bodvalenkén, Csengöldön, Gyöngyösön. Hatékonyak még az ún. "kedvesházak" (pl. Pócspetrin) és a roma szakkollégiumok (pl. Debrecenben és Nyíregyházán); ill. a roma iskolák, pl. Pécsen a Gandhi, vagy Budapesten a Kaly Jag.
De ezek a programok sajnálatosan kevés embert érintenek, a roma lakosságnak csak egy töredékét; és valamely ismeretlen okból az illetékesek nem terjesztik ki ezeket több helyre, pedig pontosan a nagyvárosokban kellene a leginkább bevezetni (Budapest, ill. Borsod, Szabolcs és Nógrád megye nagyobb városai).
Az pedig abszolút érthetetlen, hogy idén januártól néhány olyan intézménytől és alapítványtól is megvonták a támogatást, amelyek sikeresen működtek, kiváló eredményeket tudtak felmutatni.
2011-ben valamelyik tv-csatornán (talán a Dunán) láttam egy dokumentumfilmet egy olyan iskoláról, ahol a tanulók többsége roma. A pedagógusok egy új tanítási módszert alkalmaznak, ami nagyon sok felkészülést és energiát igényel, cserébe viszont eredményes. :)
Ha jól emlékszem, a roma diákok kb. 90 %-át említették, mint olyat, akit sikerült jól motiválni a tanulásra; ők megszerették az iskolát, és mentek továbbtanulni. Ez magasan az országos átlag felett van.
Három éven át futott egy HEFOP-program az ország több városában is (a 2004/2005-ös tanévtől a 2006/2007-es tanévig). Volt szerencsém egy délelőtt erejéig megnézni az egyik résztvevő iskola egyik osztályát. A tanítónő több integrációs továbbképzésen is részt vett már, és alkalmazta az ott tanultakat a munkája során. A tanulóknak pontosan 25%-a volt roma, de semmi gondot nem okoztak a tanítás menetében, azaz ugyanúgy tanultak és viselkedtek, mint a többiek. Semmiféle megkülönböztetés nem volt sem a tanítónő, sem a gyerekek részéről. Ez is működik."
Idő közben kiderült, hogy a tévében látott iskola ugyanaz, mint amire itt az előző válaszomban utaltam; a szabolcsi kistelepülést neve Biri, és kb. 1400 tanulójuk van, akiknek többsége a környékbeli "gengszterroma" családokból származik. (Merthogy ott sem teljesen egyformák a roma családok.)
A "bűnöző/nem bűnöző" arányokról sok legenda kering, pontos számokat pedig nem ismerünk. Az biztos, hogy a romák között nagyobb arányban fordul elő a bűnöző és a munkakerülő életmód; de ennek az az oka, hogy közülük többen élnek hátrányos körülmények között, mélyszegénységben, ill. alapon már ilyen környezetbe születtek, és ott szocializálódtak.
Ezt illetően nagyon igaza van a kérdésbeli videóban annak az illetőnek, aki azt mondta, hogy egy gyereknek látnia kell otthon a pozitív példát, hogy az apja minden nap dolgozni megy stb. – Ennek hiányában "természetes", hogy a gyerekek – a ritka kivételektől eltekintve – a család mint elsődleges szocializációs közeg mintáját fogják másolni.
Detkről és környékéről egyébként nincs konkrét infóm, ezért is írtam az első válaszomat általánosságban.
Kedves Berta Wooster!
Igazad van elnéztem a kit minek írtál dolgot! Valójában már nincs erőm elolvasni a többit, amit utóbbi válaszodban közzétettél, de nagyjából átfutottam, látom elég rendesen utánanéztél a dolgoknak. A médiumokról és amit abban látunk, hallunk, olvasunk megvan a magam véleménye nem részletezném... de nem kell mindent készpénznek venni. Nem szeretnék tovább vitázni, te így gondolod, én másképp, te Pest megyében élsz, én meg Borsodban, én azt látom amit leírtam, te azt amit te leírtál...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!