Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért szent tehenek a gazdák?

Miért szent tehenek a gazdák?

Figyelt kérdés

Megy a szélsőjobbos érveket, adatokat, forrásokat nélkülöző hőzöngés, hogy kiárusítják az országot az új földtörvénnyel. Kérezném: miért?

Az "új" földtörvény nem más, mint az EU-standardek átvétele, az a jogrendszer, ami alól 2014-ig különleges kibúvót kaptunk a belépéskor, ami engedélyezte pl. a külföldiek földvásárlásának tiltását.

Ez minden nyugati országban lehetséges.

Emlegetik az átlagos nagygazdálkodók földjeinek a méretét a nyugati országokban, azt már persze elfelejtik hozzátenni, hogy Magyarország mindet messze lekörözi. Dobálóznak itt svájci 54 hektárral meg francia 274-gyel, amikor a magyar nagybirtok átlag mérete 3164 hektár, alig 500x akkora, mint a magyar átlagbirtok, ami 7 hektár. (Forrás: [link]

Erre fel festik az ördögöt a falra, hogy majd az 54 hektáros svájci gazdag gazda betör és szegény 3000 hektáros magyar nagygazdákat kiszorítja a termelésből? Ez vicc?

Egyébként is, az a véleményem, hogy a mezőgazdaság sem szabad, hogy más legyen, mint egy tradicionális fajtája a vállalkozásnak. Senki szeme nem rebben, ha csődbe megy egy reklámügynökség, egy pénzügyi szervezet, egy ruhabolt.

Viszont minél "történelmibb" egy vállalkozási forma, annál jobban próbálják védeni. A hülye hipszter-bölcsész reklámszakemberek dögöljenek éhen, viszont a tőlük 50km-re lakó parasztember meg ne. Ebben mi a logika?

Ha a magyar gazda képtelen adaptálni 2013-ban nemhogy a 2013-as mezőgazdasági színvonalat, de 1950-es technikával 1960-ban gyártott gépekkel próbál dolgozni ne lepődjön meg, hogy a holland vetélytársai a pénzügyi előnyüket hatalmas mértékben túlszárnyalva előzik meg őt. Sima matematika: ha az egyik X pénzből tud Y mennyiséget termelni, a másik pedig 2X pénzből tud 10Y mennyiséget termelni, akkor utóbbi 5x olyan jól dolgozik. Akkor miért is védjük az elsőt? Mert ő magyar? Miért?

2013. jún. 21. 15:00
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Azt mondtam, hogy a jobbiknak látszólag van igaza! Viszont az meg kell érteni, hogy én is csak akkor tudok érvényesen Romániában erdőt venni, ha fordítva is megadjuk a lehetőséget. Mit nem lehet ezen érteni? Persze, hogy jogállam kell! Qurvára nem szeretném, hogy a külföldön megvett területet egyszer csak elveszteném.

Miért baj az, hogy végre tudunk egy kicsit nyomulni a jogszabályok betartása mellett? Mint említettem Franciaországban, meg nyugati területeken nincs sok esélyünk, mert ott van íratlan szabály ami a valódi írott szabályt felülírja. Érted mire gondolok! Nincsenek a magyar gazdák, olyan helyzetben, hogy kivásárolhatóak legyenek, mert a nagybirtokosok hipergazdagok.

Azért nem tetszel nekem, mert rasszista módon kritizálod a magyar nyomulást. Nekünk is össze kellene kacsintanunk, mint bármelyik normális büszke nyugati ország polgárának.

Értem én, hogy ember az ember és milyen jó lenne, ha kozmopolitán élhetnénk a világban, de nem így van. Még nem tartunk ott. A németnek előbbre való egy német, egy franciának egy francia.

2013. jún. 21. 16:29
 22/31 anonim ***** válasza:
Mind maga a kérdés. mind pedig a kérdező kommentjei egyértelműen a magyarság ellen irányuló provokációnak minősülnek.
2013. jún. 21. 16:33
 23/31 anonim ***** válasza:
Az ilyen emberek, mint a kérdező kedvéért kellene a halálbüntetést visszaállítani és hazaárulás esetén alkalmazni is.
2013. jún. 21. 16:34
 24/31 anonim ***** válasza:

Na ilyen se volt még, hogy liberós egyetért valami fidexes javaslattal! :D

És miért? Nyugaton is így csinálják, ráadásul azt mindig elfelejtitek, hogy itt nincs elég tõke a fejlesztésre, és még mindig tengõdik a paraszt a sok ócskavassal.

2. A mezõgazdaságra nagy hatással van az idõjárás ami ellen nehéz küzdeni, és egy jó mezõgazdaság a ráépülõ iparágakkal jó húzóágazat lenne.

Egyébként meg máshol is óvják azt ami az övék, ez csak a magor liberóknak újdonság. Mindenkinek adnátok mindent, a parasztot meg hagynátok felfordulni? Röhej!

Mindenkinek

2013. jún. 21. 16:56
 25/31 anonim ***** válasza:

" Földem valóban nincs, többre vittem annál, hogy ilyen kétkezi munkát kelljen végeznem."

Többre mi, cirkuszi bohóc? :D Amúgy meg biztosra veszem, hogy egy másik kérdésnél a menekülttábor mellett te kardoskodsz legjobban. Ez csak azt jelenti, hogy olcsó provokátor vagy, de az biztos, hogy egy kétkezû munkásban több becsületesség van mint a hozzád hasonlókban.

2013. jún. 21. 17:08
 26/31 anonim ***** válasza:
93%

"Földem valóban nincs, többre vittem annál, hogy ilyen kétkezi munkát kelljen végeznem."

Ezen a mondaton akadtam ki én is.

Kicsit több tiszteletet kéne mutatni a parasztok iránt.

Tedd össze a két kezed és mondj hálát, hogy vannak emberek, akik azért dolgoznak, hogy neked legyen mit enni, nélkülük ugyanis te éhen halnál.

Kérdező és a hozzá hasonló városi bunkók akkor lesznek majd nagy bajban, mikor válság lesz, mert nem lesz mit zabálniuk.

Mi megtermeljük, amit megeszünk, nem a piacon vesszük.

Amikor a nagyszájú városi panelproli arra eszmél, hogy bezár a hipermarket és a piac, csak pislog, mint az a bizonyos hal a szatyorban.

Akkor majd meglátjuk, ki vitte többre.

Te eszed a sok szar rákkeltő tescos műkaját, míg én a saját magam által megtermelt egészséges gyümölcsöt és zöldséget, te falod a műanyagból készülő lekvárt, miközben én épp most főzöm a sajátomat. Iszod az a tejnek hazudott löttyöt, ami tehenet sose látott, rákened a kenyerednek azt a margarint, amit a kutyámnak se adnék.

Zabálod a vágóhídi nyesedékből és vízből álló virslit, miközben én saját készítésű szalámit és kolbászt falatozok. Büszke vagy, hogy drága, üveges ketchupot eszel, ami valójában ízfokozóval ellátott műanyag vacak, ellentétben az én 100% paradicsomot tartalmazó készítményemmel.

Ha a szükség úgy hozza, betévedek egy multiba és szabályosan liftezik a gyomrom, mikor látom, milyen mérgező, gusztustalan szemetet pakolnak élelem gyanánt a kocsiba a városiak.

Néhány magukat nagyra képzelő értelmiségi városit már sikerült lecsábítanom disznóvágásra, megkóstolták az igazi házit, azóta ők is töltenek maguknak és undorral néznek a gyári szarokra.

Hogy miből is vannak a drága, több ezer forintos márkás borok, arról most nem ejtek szót, mert még beperelnének az illetékes elvtársak...

Végezetül, kedves kérdező, te azért legyél nagyon büszke magadra, hogy műanyagot ehetsz.

Jó úton haladsz a rák felé.

2013. jún. 21. 17:24
 27/31 anonim ***** válasza:

"Kérdező és a hozzá hasonló városi bunkók akkor lesznek majdnagybajban, mikor válság lesz, mertnem leszmitzabálniuk."

Ne sajnáld öket, nem nagy kár lenne értük!

2013. jún. 21. 17:47
 28/31 A kérdező kommentje:

Ja igen, városi bunkó=műkaja.

Képzeld a városi bunkóknak is jut igazi étel. Olyan 80%-ban félreértettétek az állítólagos "lenézésemet" a bizonyos mondatom kapcsán.

Termelői piacra járok, tudom, hogy Hevesből jön a spenótom és a répám, Dabasról a paradicsomom, hagymám, Ceglédről a kolbász, szalonna, Gödöllőről a méz. Nyaranta. Télen ugyanezt a Culinarisból szerzem be mocsok hazaáruló módon Kenyából meg Brazíliából bereptetve.

A "többre vittem mint ők" egyszerűen arra vonatkozott, hogy bár tisztelem őket és egyáltalán nem nézem le a munkájukat, az tény, hogy aki agrármunkát végez annak előrejutási lehetősége max annyi van, hogy a szomszéd földjét is egyszer majd megveheti és kész. Én a szellemi munkám végett tudom élvezni a munkájuk gyümölcsét és az élet ezer más dolgát is, de nem is vagyok hozzáláncolva ugyanahhoz a faluhoz életem végéig, ami szerintem egy nagyon depresszív dolog.

A virslit, parizert, rákkeltő városi sztereotípiákat zabáltasd a kutyával, na meg ezt a mítoszt is felejtsd el, hogy átlagban a vidékiek jobban esznek.

Az az 5%, aki még ott is nem csak kiskertben termel, hanem képes a családjának az élelmiszerellátását többségében biztosítani az igen (bár tulajdonképp a "műkajának" nevezett műparadicsomnak is jönnie kell valahonnan és gondolom nem az V. kerületből), és örülj, hogy oda tartozol, én a barátnőm családján látom, hogy vallásos áhítattal bújják az aktuális Lidl, Aldi, Tesco-katalógusokat az Alföld közepén csücsülve.

Scythiannak, aki képes értelmes dolgokat is írni: kicsit azért válaszonként változtatsz a nézőpontodon, a legelején még nagyon nem ezt mondtad (vagy ha igen, akkor nem úgy fogalmaztál, hogy átjöjjön). Azzal természetesen 100%-ig egyetértek, hogy az EU-szabályok Romániától Írországig ugyanúgy vonatkozzanak mindenkire, de a földtörvény pontosan ehhez járul hozzá a szabályok ránk adaptálásával.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar nagygazdák nem vásárolhatóak ki, bár az nem igaz, hogy nincsenek egyáltalánb kivásárolható helyzetben gazdák: az átlag alatti, 3-4 hektáron művelő papácskák bizonyára szívesen abbahagynák, de őket eddig is és ezen túl is nem a gonosz külföldi fogja felvásárolni, hanem a környékbeli nagygazda. Senki se fog külföldről felfogadni 2-3 alkalmazottat, hogy egy 50km-s körzetben kocsikázva gondozzák az ezer darabra szakadt puzzlebirtokát.

Az ilyen nemzeti dolgokkal való szimpatizálás helyes, addig, amíg egyenlő jogokkal indul mindenki. Magyarországi futóversenyen nyilván a magyar indulónak szurkolok - addig, amíg ő nem a kezében egy nagykéssel indul, hogy a pályán megszurkálja az ellenfeleit, hogy így nyerhessen.

Sajnos azt látom, hogy a közvélemény inkább ez utóbbi mellett kardoskodik.

36%-s bohóc pedig annyira szórakoztatott, hogy nem hagyhatom válasz nélkül :DDD Ember, ha a külföldit a magyarral egyenlővé tenném miért kellene külföldre költöznöm? Tudod te az egyenlő szó jelentését vagy még nem sikerült addig jutni az áltsuliban matekórákon? Maradok Magyarországon, ha a sors úgy hozza kimegyek külföldre, aztán ha megint úgy hozza jövök vissza. Se extrán negatív, se extrán pozitív érzéseim nincsenek Magyarországgal kapcsolatban. Szeretem az országot, ha álomvilágban élnénk, akkor imádnám, de sok realitás lehúzza. Az meg, hogy a jómódot a földtulajdonláshoz kötöd, igazán bájosan középkori. Remélem az alattvalók feleségeinél mind igényt tartasz az első éjszaka jogára!

2013. jún. 21. 21:16
 29/31 anonim ***** válasza:

"ami alól 2014-ig különleges kibúvót kaptunk a belépéskor, ami engedélyezte pl. a külföldiek földvásárlásának tiltását.

Ez minden nyugati országban lehetséges."

Érdekes, Dánia simán kialkudta magának a csatlakozásakor.

2013. jún. 21. 23:31
 30/31 A kérdező kommentje:

Igen, és azt is mellécsapták, hogy nem csak földet, de semmilyen ingatlant sem vehetnek, csak a residency jog (5 év) megkapása után.

Nem tudom hol lenne a magyar gazdaság, ha külföldiek nem tulajdonolhatnának ingatlanokat, szerintem alulról nyalogatnánk a közép-ázsiai isztánok talpát.

2013. jún. 22. 00:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!