Miért szent tehenek a gazdák?
Megy a szélsőjobbos érveket, adatokat, forrásokat nélkülöző hőzöngés, hogy kiárusítják az országot az új földtörvénnyel. Kérezném: miért?
Az "új" földtörvény nem más, mint az EU-standardek átvétele, az a jogrendszer, ami alól 2014-ig különleges kibúvót kaptunk a belépéskor, ami engedélyezte pl. a külföldiek földvásárlásának tiltását.
Ez minden nyugati országban lehetséges.
Emlegetik az átlagos nagygazdálkodók földjeinek a méretét a nyugati országokban, azt már persze elfelejtik hozzátenni, hogy Magyarország mindet messze lekörözi. Dobálóznak itt svájci 54 hektárral meg francia 274-gyel, amikor a magyar nagybirtok átlag mérete 3164 hektár, alig 500x akkora, mint a magyar átlagbirtok, ami 7 hektár. (Forrás: [link]
Erre fel festik az ördögöt a falra, hogy majd az 54 hektáros svájci gazdag gazda betör és szegény 3000 hektáros magyar nagygazdákat kiszorítja a termelésből? Ez vicc?
Egyébként is, az a véleményem, hogy a mezőgazdaság sem szabad, hogy más legyen, mint egy tradicionális fajtája a vállalkozásnak. Senki szeme nem rebben, ha csődbe megy egy reklámügynökség, egy pénzügyi szervezet, egy ruhabolt.
Viszont minél "történelmibb" egy vállalkozási forma, annál jobban próbálják védeni. A hülye hipszter-bölcsész reklámszakemberek dögöljenek éhen, viszont a tőlük 50km-re lakó parasztember meg ne. Ebben mi a logika?
Ha a magyar gazda képtelen adaptálni 2013-ban nemhogy a 2013-as mezőgazdasági színvonalat, de 1950-es technikával 1960-ban gyártott gépekkel próbál dolgozni ne lepődjön meg, hogy a holland vetélytársai a pénzügyi előnyüket hatalmas mértékben túlszárnyalva előzik meg őt. Sima matematika: ha az egyik X pénzből tud Y mennyiséget termelni, a másik pedig 2X pénzből tud 10Y mennyiséget termelni, akkor utóbbi 5x olyan jól dolgozik. Akkor miért is védjük az elsőt? Mert ő magyar? Miért?
Ezel legaláb fell mene az ára amire tudnának hitelt felveni vagy eladni egy részét és normális eszkőzőket veni amik drágák és nem tudja meg veni a kispénzű magyar termelő.
Ha idejőnek vallaholl elkell adnia jó áron csak akor tudja kiszoritani a magyart ha fejleteb technikával dolgozik ami sajnos igy van de ezt megteszik a más országokboll termelve is . Egyszer kellet sürgősen Ketchup este lemegyek nem volt az olcsó kulfőldi csak a felle akora és kétszeresébe kerülő magyar (legaláb j ize volt ) de ijen áron nem verseny képess mindegy holl termelik meg .
Ha itt termelnek it fizetnek adót .
Ha nem tudják a főldet énzé termelni és alig beszik a drága terményeikat a magyarnak ahogy elrohad a 40éves traktor csődbe megyy.
A magyar plitikában 150éve hagyományosan szent tehenek és a kőnyen be álithatók a gonosz multik áldózatának . Viszonylag sokan dolgoznak rajta igy ugycsinálnk mintha az ő érdekükbe cselekednének a pártok nem tudom mejik gyárr lehet ugy felveni támogatást hogy csak az épület volt meg és semi nem tőrtént ot . Főldre lehetet ha parlagon hagyták akor is.
A főldet ugy tenkintem mint egy éllellmiszer ipari termelésre alkalmas területet pusztán enyi.
Ha bezár egy szemetes zacskó gyár azt nem kőnyvelik a párok katasztrófának.
Sajnos az hogy sok kis családi vállakozás legyen az nem hatékony . A nagyrészűk a szüleitől nagy szüleitől tanulta hogy kell és nincs ijen végzetségük se üzleti igy nem alkalmasak egy hatékony válalkozás vezetésére a nagyrészűk
Földem valóban nincs, többre vittem annál, hogy ilyen kétkezi munkát kelljen végeznem.
De az általad leírt "dupla csavar" nem más, mint a linkelt forrással egybehangzó vélemény: pont a magyarok a pénzes nagygazdák, nem a képzeletbeli idegenszívű hollandok (akiknek harmincadakkora farmjuk van, mint a magyaroknak, ahol ha a fene fenét eszik is se tudnak nagyobb nettó bevételt termelni, mint a magyarok) és mi végezzük a külföldi gyarmatosítást, ugyanazt, amitől itthon védeni akar a Jobbik.
Kettős mérce, kettős mérce, hm?
"Földem valóban nincs, többre vittem annál, hogy ilyen kétkezi munkát kelljen végeznem. "
Öcsém én sem mezőgazdaságból élek, nem is kétkezi munkából, de többre becsülöm a kétkezi munkásokat, mint azokat akik ilyeneket írnak...
Nem olvastam a linkelt részt, de nyilvánvalóan nincs köztünk eltérés.
Abban van eltérés, hogy én úgy látom ellenünk drukkolsz, és nem értem mi ennek az oka.
"Abban van eltérés, hogy én úgy látom ellenünk drukkolsz, és nem értem mi ennek az oka."
Én a jogállamiságnak drukkolok. Te pedig azt mondod, hogy míg a külföldiek tiltása remek dolog, de mi csak lelkesen gyarmatosítsunk külföldön, mert az jó. Nem érzed az ellentmondást?
A forrást meg nyisd meg, az egész jobbikos kommunikáció lényege a külföldi gazdák mitologizálása, hogy ők ezerszer akkora földekkel és pénzzel rendelkeznek, míg az árva szegény magyarok apró parcellácskákon gazdálkodnak, miközben ennek a fordítottja az igaz. A magyar nagybirtokok átlag mérete 3200 hektár, a hollandé 130. Csak úgy viszonyításképp, hogy milyenek ezek a gyarmatosító nyugatiak...
Azért nem olyan elmaradottak.
Itt (Nyugat-Magyarország) szinte csak új New Holland meg John Deere traktorokkal ,modern kombájnokkal mászkálnak a gazdák.
Olyan piros csettegő régi Belarus traktorokat alig látni.
És ők nem élnek rosszul ,szóval valószínűleg jól csinálják , van profit.
"Én a jogállamiságnak drukkolok. Te pedig azt mondod, hogy míg a külföldiek tiltása remek dolog, de mi csak lelkesen gyarmatosítsunk külföldön, mert az jó. Nem érzed az ellentmondást?"
Nem. De ha te a magyart egyenértékűnek tartod a külhonival, miért nem költözöl ki? Ha kiköltöztél, miért egy magyar honlapon rinyálsz? Hagyd ezt meg a magyar embereknek!
"Földem valóban nincs, többre vittem annál, hogy ilyen kétkezi munkát kelljen végeznem. "
Ha még saját termőfölded sincs, földönfutó vagy, akkor miért érzed úgy, hogy bárkinél is többre vitted? Érzed a a paradoxont? Nincs földem, de többre vittem...
Hahaha...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!