Az MSZP vagy a Fidesz kormányzása alatt növekedtek jobban az adóterhek?
http://www.youtube.com/watch?v=Q-K6SujDnwQ
http://www.youtube.com/watch?v=so87C-U9KIc
22 ÚJ ADÓT VEZETETT BE A KORMÁNY
2012.05.21. 08:00 | Bors
adó Magyarország Matolcsy György politika
Adócsökkentést és kevesebb adót ígért a kormány két évvel ezelőtt, május 29-i alakulásakor. A kezdeti lendület azóta megtört, a csökkentések után emelések és újfajta sarcok érkeztek. Állítólag ennek vége.
A második Orbán-kormány 2010. május 29-én alakult meg. Milyen adópolitikát ígértek akkor? Íme két idézet: „A kormány mást sem tud, csak adókat emelni! Mást sem csinál nyolc éve, csak az emberekkel fizetteti meg a hazugsága árát! Elég volt! Mi megmutatjuk: lehet ezt másképp csinálni. Nem kérünk mást, csak minél nagyobb felhatalmazást! Ismétlem: minél nagyobb a felhatalmazás, amit kapunk, annál gyorsabban rendet teszünk és csökkentjük az adókat, az emberek terheit” – mondta Orbán Viktor 2010. március 30-án, választási kampányában.
Matolcsy György gazdasági miniszter számítása szerint most 54 féle adó van érvényben
„Egyharmadával szeretnénk az adók számát csökkenteni. Nagyjából tizenkettő-tizenhat adónem eltörléséről van szó” – érvelt Matolcsy György 2010. május 7-én, két héttel az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt.
Az Orbán kormány 58 adóval indult, ebből kívántak 42-t érvényben tartani. Bevezették az egykulcsos szja-t, ami a magasabb jövedelműek számára jelentett adócsökkenést, s jelentős kedvezményt adtak a családosoknak is. Ezután azonban sorra új adókat vezettek be, a 25 százalékos áfát pedig 27-re emelték. Az adófajták száma 48-ig csökkent, de hamarosan újra szaporodni kezdtek a pénzszedési jogcímek. Korábban arról volt szó, év közben helytelen változtatni, mégis júliussal indul a telefon- és SMS-adó, melyről a Telenor már jelezte: mivel a cég különadót is fizet az államkasszába, ezt a terhet ügyfeleivel fogja megfizettetni.
Egy kis humor :)
Józsi bácsi elmegy a zaciba, hogy beadja a TV-t. Útközben találkozik az Orbán Vityával. Mondja neki az Orbán:
- Józsi bácsi hát ne adja be a TV-t a zaciba, mert jövő héttől nagyon jó műsorok lesznek benne!
- Tényleg?! - kérdezi az öreg és milyen műsorok fiam? - Hétfőn én leszek, Kedden a feleségem, Szerdán a családom, ... Csütörtökön a pártom! Péntek-Szombat-Vasárnap pedig az emberek!
Na az öreg hazamegy, az asszony meg kérdezi tőle, hogy miért nem adta be a TV-t a zaciba?
Mire Józsi bácsi - Találkoztam az Orbánnal, és azt mondta, hogy jó műsorok lesznek, ezért inkább visszahoztam!
- És milyen műsorok lesznek?
- Hétfőn: A Félkegyelmű, Kedden: A makrancos Hölgy, Szerdán: A rém rendes család, Csütörtökön: Ali Baba és a 40 rabló, Péntek-szombat-vasárnap: A Nyomorultak.
Az MSZP.
Az egykulcsos szja nem adó emelés hanem adó átrendezés.
Persze tudom hogy akiknek az adójóváírás kivezetése bukó és a minimálosok akik a 0. helyet 16% al szembesültek, ez sovány vigasz.
Az Orbán kormány nem az adók emelésével gyakorolt hatást a jövedelmekre, hanem az inflációval. Az az a jövedelmek elértékteléenedése ami a probléma forrása.
Ez sajnos a versenyképességünk helyreállítása illetve a magas államadósság stb stb kezelése miatt elengedhetetlen volt, az az a múlt hagyatékára reagáltak.
De a maszop ambivalens zavarodottságát jól tükrözi az opportunista politikai hasznonszerzés mellet hogy korbácsként emlegetik a különadókat, de arról nem szólnak hogy ha azok nincsenek bevezetve akkor bizony ezek a terhek is a társadalom hátát görbítenék!
"Az egykulcsos szja nem adó emelés hanem adó átrendezés"
Ez csak egy tipikus -fideszes- demagóg magyarázkodás!
Minden emelés-csökkentés egyben átrendezés is, de akinek eddig 0% volt az adója, annak a 16% az adóteher növekedés!
tényleg semmi értelme kérdezned, ha nem vagy képes elfogadn ia válaszokat, vagy érvelni.
én nem vagyok mszps, csak azt tudom, hogy a környezetemben mindenkinek nehezebb/rosszabb lett az élete, mitóa a fidesz van hatalmon. eltelt 3 év, és semmi pozitívum. vannak szép gazdasági mutatóink állítólag, de semmit nem érzékel belőle, aki nem közgazdász. sőt, csak további terhelést.
ha számoknál tartunk:
félmillió magyar vándorolt ki az országból.
4millióan élnek szegénységben.
a keresetek reálértéke kb 3%kal csökkent
ugyanannyi megkereshető pénzért több ember verseng, és többet kell dolgoznia - megemelt nyugdíjkorhatár --> 27%os pályakezdő munkanélküliség, 12%átlagosan (a lakosság 20%a) átlagos munkakeresési idő 1 év. a lakosság 40%a tartja el a többit.
ezek rekordértékek, de úgyis mindenre csak az szokott lenni a válasz, hogy az mszp miatt, mert ők már korábban annyi rosszat csináltak... 1-2 évig elmegy ez a szöveg, de eltelt 3 év, lassan eltelik 4 év, és még mindig semmi pozitív változás.
ezért értelmét se látom fideszesekkel veszekedni. meg jellemzően úgyis oda lyukadunk ki mindig, hogy minden a cigányok meg a zsidók miatt van minden...
"a kilakoltatásokat az mszpnek köszönhetjük ... ők bíztatták a tömegeket, hogy adósítsák el magukt"
ha az mszp azt mondja, ugorj a kútba, leugrasz? ez elég gyenge kifogás. kétségtelenül az emberek voltak hülyék, nem mindenért csak a kormány a felelős.
"Az az a jövedelmek elértékteléenedése ami a probléma forrása. "
ez is, de leginkább a munkanélküliség, mert aki éhezik, annak mindegy, hogy a szomszédja 10 kenyér helyett csak 9et vett a múlt hónapban. munka pedig azért nincs, mert a vállalkozók, befektetők nem tudnak miből és mire építeni. ezt tovább rontja a barátságtalan külpolitika.
Az állami újraelosztás lényegében nem változott, kis mértékben csökkent, de még mindig nagyon magas:
2008 - 49,2%
2009 - 51,4%
2010 - 49,5%
2011 - 48,7%
2012 - 48,7%
a GDP arányában.
Inkább az állam bevételeinek az átstrukturálásáról beszélhetünk, a jövedelmet terhelő adók csökkentek, a fogyasztást terhelő adók, különadók mértéke megnőtt.
Nem mindegy? Ugyanolyan rossz mindkettő.
Ez most olyan, mintha megkérdeznénk a börtönben, hogy a Késes Guszti-e a rosszabb aki 22 embert mészárolt le, vagy a "Jeges Józsi" aki csak 17-et, de mellette megerőszakolt 4 nőt és 3 kiskorút.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!