Nektek az őseitek "mik/kik" voltak? Bővebben lent (nem hosszú! )
Egyrészt aki amennyire ismeri a családfáját:
1. társadalmilag, tehát nemesek, jobbágyok...
2. nemzetiségileg, mivel 100% magyar ugye nem létezik...
Apai ág: pesti értelmiségi (jogászok), illetve dédanyám családja nemes (talán Mária Teréziától kapott valaki címet), itt mindenki magyar és római katolikus.
Anyai ág: "kulákok", svábok, de van tót is, egyik fele római katolikus, a másik fele görög katolikus.
Apai ágon: Két féle. Egy felvidéki nemesi család. A családnevemről elneveztt faluban (vagy a faluról kaptuk mi a családnevünket, tyúk-tojás kérdése) még ma is áll egy kastély amit állítólag egykor az őseimé volt. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan állapotban van, hogy szinte összedöl.) A másik ág apai ágon erdélyi németek (szászok). Minden anyakönyv abból az időből német nyelvű és ezzel gót betűs (vagy hogy hívják ezekt a betűket).
Anyai ág: Felvidéki szlovák származású. Török dúlás után lettek betelepítve az elnéptelenedett alföldre.
Apai ágon román, cseh és német vér, anyai ágon egy kis szlovák is csorog az ereimben. Mindkét oldalról a nagyszüleim bányászok voltak, kommunisták. A dédszüleimről nem tudok sokat, sajnos.
Viszont volt egy szerzett "rokonom", Ő a nagymamám nagynénjének a férje, aki zsidó származása miatt 1956-ban disszidált és kifejezetten jó életkörülményeket és lehetőségeket adott neki és gyerekeinek a befogadó ország, Kanada.
"Tudom én, hogy Magyarországon nagyon sok nemes élt a többi országhoz képest, de azért túlzásnak érzem, hogy alig van olyan ember, akinek saját bevallása szerint nem lenne egyik ágon sem nemes őse..."
Micsinájjak, dédnagyanyámnak négy vezetékneve volt. :D
"Sváb földművelő ősök, állítólag némi ázsiai beütéssel is. Legalábbis az apai dédnagyapámnak elég keleties arcvonásai voltak."
Akkor valószínűleg kun felmenői voltak.
Az én őseim félázsiaiak voltak.
Üdv gyerekek!
O.V.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!