Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nektek az őseitek "mik/kik"...

Nektek az őseitek "mik/kik" voltak? Bővebben lent (nem hosszú! )

Figyelt kérdés

Egyrészt aki amennyire ismeri a családfáját:

1. társadalmilag, tehát nemesek, jobbágyok...

2. nemzetiségileg, mivel 100% magyar ugye nem létezik...

2013. máj. 2. 20:55
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
64%

Apai ág: pesti értelmiségi (jogászok), illetve dédanyám családja nemes (talán Mária Teréziától kapott valaki címet), itt mindenki magyar és római katolikus.

Anyai ág: "kulákok", svábok, de van tót is, egyik fele római katolikus, a másik fele görög katolikus.

2013. máj. 2. 22:26
 12/26 anonim ***** válasza:
60%
Mindkét ágon parasztok az őseim, anyai ágon kicsit tehetősebb parasztok, apai ágon szegényebb parasztok. 160 évre visszamenőleg mindenki magyar, de a név alapján tuti, hogy anya ágán van szlovák származás is. Az én vezetéknevem először az 1300-as évek elején említik, tehát ha betelepültek ide, már elég régen tették azok az őseim. Újabb kutatásim alapján elképzelhető szász (német) származás is.
2013. máj. 2. 23:07
 13/26 anonim ***** válasza:
0%
100% -osan ősmagyar fajú vagyok, családfám az 1200as évekig vissza vezethető. Földművelő család voltunk és vagyunk ma is.
2013. máj. 3. 06:19
 14/26 anonim ***** válasza:
68%

Apai ágon: Két féle. Egy felvidéki nemesi család. A családnevemről elneveztt faluban (vagy a faluról kaptuk mi a családnevünket, tyúk-tojás kérdése) még ma is áll egy kastély amit állítólag egykor az őseimé volt. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan állapotban van, hogy szinte összedöl.) A másik ág apai ágon erdélyi németek (szászok). Minden anyakönyv abból az időből német nyelvű és ezzel gót betűs (vagy hogy hívják ezekt a betűket).

Anyai ág: Felvidéki szlovák származású. Török dúlás után lettek betelepítve az elnéptelenedett alföldre.

2013. máj. 3. 08:15
 15/26 anonim ***** válasza:
68%

Apai ágon román, cseh és német vér, anyai ágon egy kis szlovák is csorog az ereimben. Mindkét oldalról a nagyszüleim bányászok voltak, kommunisták. A dédszüleimről nem tudok sokat, sajnos.

Viszont volt egy szerzett "rokonom", Ő a nagymamám nagynénjének a férje, aki zsidó származása miatt 1956-ban disszidált és kifejezetten jó életkörülményeket és lehetőségeket adott neki és gyerekeinek a befogadó ország, Kanada.

2013. máj. 3. 12:42
 16/26 anonim ***** válasza:
46%
Tudom én, hogy Magyarországon nagyon sok nemes élt a többi országhoz képest, de azért túlzásnak érzem, hogy alig van olyan ember, akinek saját bevallása szerint nem lenne egyik ágon sem nemes őse...
2013. máj. 3. 16:15
 17/26 anonim ***** válasza:
65%
Sváb földművelő ősök, állítólag némi ázsiai beütéssel is. Legalábbis az apai dédnagyapámnak elég keleties arcvonásai voltak.
2013. máj. 3. 16:46
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

"Tudom én, hogy Magyarországon nagyon sok nemes élt a többi országhoz képest, de azért túlzásnak érzem, hogy alig van olyan ember, akinek saját bevallása szerint nem lenne egyik ágon sem nemes őse..."

Micsinájjak, dédnagyanyámnak négy vezetékneve volt. :D

2013. máj. 3. 17:08
 19/26 anonim ***** válasza:
68%

"Sváb földművelő ősök, állítólag némi ázsiai beütéssel is. Legalábbis az apai dédnagyapámnak elég keleties arcvonásai voltak."

Akkor valószínűleg kun felmenői voltak.

2013. máj. 3. 17:33
 20/26 anonim ***** válasza:
0%

Az én őseim félázsiaiak voltak.

Üdv gyerekek!

O.V.

2013. máj. 3. 18:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!