A magyar nacionalizmus táptalaja a történelemoktatás?
Szerintem rengeteg nacionalista tévhitet táplálnak a történelemtanárok, holott pont az ő dolguk lenne ezeket eloszlatni. Gondolom mindenkinek ismerősek a "fél Európa miénk volt", "Magyarország partját három tenger mosta" és hasonló népszerű tévhitek.
Aztán ott van még a trianoni békeszerződés tárgyalása, ami teljesen egy ilyen "a gonoszok elvették tőlünk, ami mindig is a mienk volt" címmel megy itthon.
A történelem tanárok általában nemzeti érzelműek.
Az enyém is az volt.
Egy nemzeti érzelműnél természetes , hogy büszke a történelemben elért sikerekre.
Hisz nemzeti öntudatot kell adni a mai fiatalságnak , fiatal generációnak.
"Egy nemzeti érzelműnél természetes , hogy büszke a történelemben elért sikerekre. "
Ja, de ha ezeket a sikereket eltúlozva, a kudarcokat meg elmaszatolva tárgyalja, akkor elég torz valóságkép alakul ki a diákokban.
Nem alakul ki torz világkép.
Mit gondolsz?Az USA-ban ,ugyanúgy tanítják a kudarcokat ,mint a sikereket?
Nem.Hisz hogy nevelnének ki patrióta generációt?
A kudarcoknak kisebb hangsúlyt kell fektetni.
Így a diáknak ha felnő nagyobb lesz a motivációja , hogy jobbá , gazdagabbá tegye az országát.
Az nem probléma ha a kudarcokat kevésbé hangsúlyozzák, az viszont az ha szót sem ejtenek róla, vagy nem kudarckétn hanem sikerként állítják be pl azt hogy kétszer álltunk rossz oldalra a világháborúban meg hogy milliókat küldtünk haláltáborba.
"a világháborúban meg hogy milliókat küldtünk haláltáborba."
???????????????????????????
"Ja, de ha ezeket a sikereket eltúlozva, a kudarcokat meg elmaszatolva tárgyalja, akkor elég torz valóságkép alakul ki a diákokban."
Épp hogy a vereségek meg a sikertelenségek vannak sulykolva és az, hogy egy nyomorult, senkiházi nép vagyunk.
"Gondolom mindenkinek ismerősek a "fél Európa miénk volt", "Magyarország partját három tenger mosta" és hasonló népszerű tévhitek."
Érdekes, én történelemórán soha nem hallottam ilyeket és ehhez hasonlókat egyszer sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!