Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az egyetemisták miért várják...

Az egyetemisták miért várják el az államtól, hogy munkát adjanak nekik, ha olyan szakmákat tanulnak, amelyekben nincs ennyi emberre szükség?

Figyelt kérdés
2013. márc. 7. 11:53
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
19: Elolvastam. Papír marhára nem kell a hamburgersütéshez, tehát csak elcseszi az időt és a pénzét, apuci vállalkozásába sem kell a papír, apuci felveheti érettségivel is ->> tehát a képzése újfent pénz és időpocsékolás.
2013. márc. 7. 13:05
 22/29 anonim ***** válasza:

"19: Elolvastam. Papír marhára nem kell a hamburgersütéshez, tehát csak elcseszi az időt és a pénzét, apuci vállalkozásába sem kell a papír, apuci felveheti érettségivel is ->> tehát a képzése újfent pénz és időpocsékolás."

És miért ne!

Ha apukának van pénze, akkor miért ne végezzen büfészakot?

Persze nyilván ne az adó Ft okból tegye.

Viszont ha nincs munkalehetőség a mérnöknek stb stb sem, akkor az sem elvárható hogy ezeken a szakokon közpénzű legyen a képzés. Ha meg az és elmegy valaki külföldre dolgozni a közpénzből megszerzett diplomával az fizesse vissza, hiszen tudta hogy nem lesz a munkájára itthon igény.

Nem egyszerű kérdés ez.

2013. márc. 7. 13:13
 23/29 anonim ***** válasza:
88%

""Viszont 10 évre röghöz kötik."

"Sekni nem akadályozza meg őket, hogy kimenjenek külföldre.""

"Kivéve a röghöz kötést. Mert persze ki lehet fizetni a diplomát, de akinek nem csont gazdagok a szülei annak esélye sincs külföldre menni."

Továbbra sem értem, hogy a röghöz kötés hogyan akadályozná meg azt, hogy valaki külföldre menjen. Sem jogilag, sem anyagilag, sem technikailag nem képes erre.

Az oklevél megszerzését követő 20 éven belül kell ledolgozni itthon a képzési idő kétszeresét, ami a többség esetében csak 6 év, ritkábban 10 vagy 12. Aki pedig már kiment és egzisztenciát teremtett külföldön, az 20 év után sem fog csak ezért visszajönni, hiszen még a képzés költségének terhével együtt is bőven megéri külföldi bérszínvonalon dolgoznia.

2013. márc. 7. 13:14
 24/29 anonim ***** válasza:

"Ahhoz, hogy pusztán el tudjon helyezkedni, sem elég az átlagteljesítmény, és erre nem egyetem után kell gondolni. Így értettem."

Mennyire torz egy felfogás!

Ember, az átlag azért átlag, mert az emberek nagyon nagy része. Értem? A te felfogásod értelmében ezek szerint az átlagnak nem kell dolgozni, csak a csúcsnak.

És akkor kikből lesznek a vezetők?

Az extra extra csúcsokból, mert olyan nincs.

Aki meg nem csúcs, az az az emberek 80% a az legyen kollektív öngyilkos?

Ne viccelj már!"

Nem azt mondtam, hogy ne dolgozzon. Azt mondtam, hogy nem lesz megbecsülve.

Régen az érettségi+szakma volt az "átlag". Meg volt becsülve? Akár anyagilag, akár társadalmilag? NEM. Ezért akarta mindenki mindenáron felsőoktatásba felnyomni a gyerekét, hogy legalább neki jó legyen.

Eredmény: most az alapszakos diplomás az, ami már közelebb jár "átlag"-hoz. Meg van becsülve? Akár anyagilag, akár társadalmilag? NEM.

Ha azt akarja, hogy meg is legyen becsülnie, akkor azért cserébe tenni kell. A tömeggel hullámzás egy darab papírért nem elég. Amellé plusz képességek, plusz képzettség kell. Ha nekem nem hiszel, akkor vesd szemed a munkaerőpiacra, az csak jobban tudja.

2013. márc. 7. 13:24
 25/29 anonim ***** válasza:

" Ember, az átlag azért átlag, mert az emberek nagyon nagy része. Értem? "

Egyetlen embernek nem célja az, hogy az országban mindenki minden szakon csúcsteljesítménnyel végezzen, mindenki kapjon munkát, legyen boldog az életben, szerezzen elismerést, valósítsa meg önmagát, stb... Ez a politikusoknak lehet célja, legfeljebb.

Egy ember célja, hogy ő maga, magára nézve véghezvigye ezt. Őt egyedül, személy szerint ki akadályozza meg ebben? Az, hogy az átlagnak nem sikerül? Volt valamikor egy nagy hangár, ahol dobókockával kisorsolták azt a 10%-ot, akinek lehetősége lesz mindehhez? (Személyes tapasztalat: Az embereknél a méltatlankodás egyenes arányban van azzal, amennyit ők maguk elmulasztanak megtenni.)

2013. márc. 7. 13:38
 26/29 anonim ***** válasza:

"Ha viszont így van, akkor logikusan elvárható, hogy minden képzéssel ugyanezt tegye meg, nem? És innentől az állam képzett szakemberei gondoskodnak arról, hogy csak olyan és annyi képzés induljon, amennyit felvesz a munkaerőpiac, az egyszeri diáknak pedig azt kell kitalálnia, hogy a lehetőségek közül mi az, ahol a legjobbat ki tudja hozni magából."

Jah csak ez mit jelent?

H csökkenteni kellene a keretszámokat...

Az elmúlt években erről meg akár hányszor volt szó mi volt a diákok válasza?

"Rohadjon meg a kormány"

"Csorbítja a jogaikat a kormány"

"Elveszi a jövőjüket a kormány"

Meg még sorolhatnám.

Akinek egyébként volt egy kis esze az nem a szaros könyvre, hanem arra támaszkodott, h utána járt h mi piacképes meg mi nem.

Nekem speciel eszembe se jutott, h valaki azt feltételezi, h ha egy éven képeznek 150 divattervezőt akkor az mind kap is majd munkát.

2013. márc. 7. 14:14
 27/29 Komplikato ***** válasza:

A posztoló által sugalmazott "tény", miszerint olyan szakmákba jelentkeznek amire nincs szükség teljesen ellentmond a statisztikáknak. Erre vagy két tucat újságcikk is felhívta a figyelmet!

Első körben meg lehet nézni, hogy amit pénzessé tettek szakokat az 95%-ban pont a keresett szakok! Másrészt 8-10x nagyobb eséllyel kap valaki munkát diplomával. Ehhez az is hozzátartozik, hogy sima irodai papírtologatáshoz is diploma kell. A HVG állásbörze több ezer állásából a diákmunkát kivéve kb. nem volt diploma mentes állás!

És miért várják el? Mert valaki röghöz kötést ígért, és akkor ugye nyilván tud biztosítani munkát is. Ja nem? Akkor miről beszélünk?

2013. márc. 7. 16:34
 28/29 anonim ***** válasza:

Nyilván a diákok körében népszerűtlen intézkedés a keretszámok csökkentése. De ha úgy kommunikálod feléjük, hogy ez azért van, hogy aki bejut, az biztosan találjon munkát, akkor máris támogatná mindenki. Csakis a kommunikáción múlik, meg lehet nézni, hogy ugyanazokra az intézkedésekre, amikor máshogy kommunikálták, mi volt az ország reakciója. Például amikor az Mszp akarta bevezetni a tandíjat, és amikor a Fidesz. Mindkét esetben a Fidesz kommunikációja bizonyult jobbnak, holott ellentétes dolgot mondtak. Csak jól.

Egyébként abban igazad van, hogy akinek van esze, az utánajár, hogy mi piacképes. Csakhogy pontosan azért vannak politikusaink, hogy az ilyen és hasonló jellegű feladatokat elvégezzék helyettünk. Hogy ne az egyszeri diáknak kelljen elvégeznie. Sok-sok milliót keresnek a mi adónkból. Amit nem sajnálok tőlük, na de akkor hadd várjam már el, hogy végezzék el rendesen a munkájukat. Ami jelen esetben a normális keretszámok meghatározása lenne.

Vagy játsszunk olyat, hogy mindenki saját maga dönt és viseli a felelősséget. De ebben az esetben kéretik kirúgni az oktatási államtitkárt és az egész brancsot alóla.

2013. márc. 7. 17:23
 29/29 anonim ***** válasza:

" Első körben meg lehet nézni, hogy amit pénzessé tettek szakokat az 95%-ban pont a keresett szakok! "

Hallottam már cégről, aki úgy jött a karunkhoz (alapvetően informatikai), hogy szüksége lenne X informatikusra, de egyszerűen nem volt annyi (hallgató sem, nemhogy végzős), el kellett napolni a projektet.

Amíg ezt a történetet nem látom viszont egy társadalomtudományi-, bölcsész- vagy gazdaságtudományi karon, addig nekem ne mondja semmilyen "szakértő", se több tucat cikk, se a HVG állásbörze, hogy az utóbbiak adják a keresett szakmákat.

Még szép, hogy diplomával nekik is több esélyük van elhelyezkedni.

De amiből konkrétan hiány is van, az élvezzen már prioritást.

2013. márc. 7. 18:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!