Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek a 18-22 éves...

Szerintetek a 18-22 éves korosztály mennyire van tisztába a gazdasági alapokkal?

Figyelt kérdés

Pl., ha azt hallja a TV-ben, hogy a GDP csökken akkor arról eltudja dönteni, hogy pozitív vagy negatív változás.

Vagy, hogy a jegybanki kamatot csökkentették (ennek a jelentésével tisztában vannak-e). Ill., ha azt olvassa, hogy Matolcsy-t kinevezték a jegybank elnökének, akkor egyáltalán tudja-e ennek a posztnak a jelentőségét, feladatát.

Gyakorlatiasabb dolgokban is, pl. az adóbevallás kitöltése, ill. egy pénzügyi tevékenységekben mennyire "gyakorlatias" ezekben(vagyis inkább mennyire ismeri ezeket)?

Szerintetek illendő tudni ezeket a gazdasági "fogalmakat" ilyen korban?

2013. márc. 4. 15:42
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igen egyetértek azzal, hogy általános iskolában gyakorlatias/játékos tevékenységekkel könnyedén meg lehetne tanulni. Pár felesleges elméleti óra helyett nyugodtan be lehetne illeszteni a tantervbe és különösebb átképzések sem kellenének, tényleg legalább az alap ismereteket.

Én magam még csak 19 éves vagyok (érettségi előtt állok) és most kaptam észbe, hogy hihetetlen hiányos a tudásom. Ilyenkor érdemes rákérdezni, hogy mi értelme 12 év oktatásnak.

2013. márc. 4. 16:31
 12/22 anonim ***** válasza:
És mégis mi az a sok felesleges elméleti óra szerinted? Csak nem a matekra gondolsz? Nálunk egyébként ezeket (GDP, jegybanki alapkamat) mind tanították, társadalomismeret óra címén. Az adóbevallást meg egy érettségi után azért illik tudni kitölteni.
2013. márc. 4. 17:29
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
17 éves, 11.-es vagyok és a GDP kivételével semmit nem tudnék elmondani, amiket leírtál. Eddig nem is foglalkoztam vele, nem volt rá szükségem, más sem említette, hogy jó lenne, ha tudnám. Na de azért most utánaolvasok :) Egyébként a velem egyidősek jelentős része szintén nem tudja ezeket a dolgokat.
2013. márc. 4. 18:28
 14/22 anonim ***** válasza:
Amúgy a történelem és földrajz oktatás keretében ezeket meg kellett volna tanulni, hogy mi a jegybank feladata, mi az a GDP és hogy igazából miért nem ér semmit ez a mutató.
2013. márc. 4. 18:30
 15/22 anonim ***** válasza:
13-mas vagyok. Földrajzot 1 évig tanították, történelemből majdnem színötös vagyok. Most, hogy elolvastam rájöttem, hogy a jegybank az a nemzeti bank. Jól gondolom? AZ oké, hogy a pénz értékét kell megőriznie, de honnan szerez pénzt erre? Hogy működik ez?
2013. márc. 4. 18:34
 16/22 anonim ***** válasza:
Pont annyira, mint az idősebbek.
2013. márc. 4. 19:09
 17/22 anonim ***** válasza:

"AZ oké, hogy a pénz értékét kell megőriznie, de honnan szerez pénzt erre? Hogy működik ez?"

A jegybank bocsájtja ki a forintot, tehát lényegében gyárthat.

2013. márc. 4. 19:31
 18/22 anonim ***** válasza:

Hát amit nagyjából tudok a gazdaságról azt csak azért tudom, mert a főiskolán volt egy választható tantárgy, amit a plusz kreditek (és nagyobb ösztöndíj reménye) miatt felvettem, illetve az interneten önszorgalomból rákerestem...

Se általánosban, se a középiskolában, se a főiskolán nem volt olyan kötelező tantárgy, amely informált volna ilyen téren...

Pedig igazán kellett volna!

2013. márc. 4. 19:33
 19/22 anonim ***** válasza:

Semennyire, ahogy az iskolában eddig tanítottakról is csak homályos elképzelése van, az esetleges egy-két kedvenc tantárgyat leszámítva.

Amúgy a neten két perc alatt utána lehet guglizni mnidennek, ha tényleg érdekli el tudja olvasni. Ha meg nem érdekli úgyse marad meg a fejében hiába is próbálják a fejébe verni.

A közoktatás megreformálására lenne szükség, a jelenlegi oktatási módszerrel ezt nem lehet megtanítani.

2013. márc. 4. 19:37
 20/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Nem a reál tantárgyakra gondoltam. Történelemre, ill. a magyarra (főleg irodalom). Hatalmas mennyiségű információt kell megtanulni a "semmiért".

2013. márc. 4. 20:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!