Miért gondolják egyesek, hogy ma Magyarországon el tudnak helyezkedni a diplomások?
Még az első oldal elolvasása után le kell tisztázni dolgokat. A diploma MEGÉRI.
Ajánlatos megnézni a tanulás hasznosságáról szóló előadást. Nem csak egyén hanem a társadalom számára is.
Érdemes megkeresni valahol az előadás felvételét, mert eléggé érdekes. Én személy szerint élőben néztem meg. (kbegy hét még ide felkerül a videó is)
Arról szól, hogy miért fontos az oktatás,miért fontos a felsőoktatás nemcsak az egyénnek, hanem a társadalomnak is. Pl érdekes volt, hogy átlagban ha jól emlékszem egy diplomás kb 50 millió forint hasznot hoz a társadalomnak, míg akiknek nincs középfokú végzettsége átlagban nem hogy hasznot nem hoz, hanem még a társadalom, az ország anyagi "kárára van".
A felsőfokú végzettséggel rendelkezők jobb lehetőségeik vannak, jobb anyagi hátterük, jobb életük. És egy érdekesség pl, hogy a különböző végzettségű emberek gyerekei más ütemben fejlődnek. Pl egy diplomás szülők gyermeke 6.-os korára lesz olyan szinten mint egy szakmunkás szülők gyereke 10. korára. Ez persze átlagos felmérés.
De tényleg érdemes legalább belenézni, beleolvasni.
A másik, hogy meg kell nézni mennyire szakterületükön helyezkednek el. (pályakövetés)
A többség a területén helyezkedik el. Persze van pályaelhagyás is és ez a legmagasabb a bölcsészeknél. (kb 30%)
Az, hogy gazdasági végzettséggel nem lehet elhelyezkedni, meg egy hülyeség. A nagy többség 90+% a szakmájában, elég jó idő alatt talál állást. A munkanélküliség a diplomásoknál 4-5%. EZ a szakmunkásoknál 12-15%. Ma ha már van 2 diplomás munkanélküli akkor hirtelen az összes az, hogy ezzel felülreprezentálják a nem diplomásokat. De arról nem beszélnek, hogy arányában 3X több van a szakmunkásoknál.
És amit itt valaki írt, hogy informatikus nem kap állást. Innen lehet tudni, hogy egy hozzánemértővel van dolgunk. AZ informatikus ma, itthon az egyik olyan szakma amivel a legkönnyebb elhelyezkedni és ők kapják a legmagasabb kezdő bért is. Ha valaki nem tud, akkor ott vele van a gond. Nagy hiány van programozókból, fejlesztőkből. Sokan már az egyetem alatt kapnak állást és van aki ez miatt be se fejezi. Mivel annak révén, hogy én is ezt tanulom van rálátásom a dolgokra. Egy 2.,3. éves más lazán dolgozik a szakmájában. Van akinek már hallgatóként cége is van és más hallgatókat alkalmaz. Pl ismerősöm aki most msc-s már tavaly kezdőként VIDÉKEN 190E nettót kapott. Ami ha vidéket nézzük akkor nem rossz. Rokonom 7 éve Pesten kapott ennyit. Most olyan nettó 450 körül kap. Közben náluk is gond a szakemberhiány.Volt, hogy 2-3-an megelégelték, hogy nem kapnak emelést és felmondtak. Azonnal 600E bónuszt és havi +50 ezret adnak. Azóta meg megtartják az emelést és a évi 1-1,2M bónuszt. Na kérdem én, hogy máshol is így mehet? Egy gyárban?
Vaságban óriási hiány van informatikusból. (persze nem az okj-s rendszergazából) Középfokó informatikus végzettséggel nehezebb elhelyezkedni, de nem reménytelen.
És ha nem tanul tovább akkor mit tegyen? Mennyen szakmunkásnak?
Az se éri meg. Elég nagy a munkanélküliség náluk. Azok melyek "hiányszakmák" magas a munkanélküliségi mutató. Miért van hiány? Mert 3-ból 1 helyezkedik csak el a szakmájában. 1 máshol és 1 munkanélküli.
Bár alig találni kőművest, ácsot, a problémára nem megoldás, hogy ezekre az úgynevezett hiányszakmákra több fiatalt képzünk ki. Kőművesek ugyanis vannak, csak nem a szakmájukban."
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete 2010-es adatai szerint a hiányszakmákban végzettek nagyjából egyharmada dolgozik csak a szakmájában. Sokan más területen helyezkedtek el, további tanulmányokat folytatnak az érettségi vagy egy újabb szakma megszerzéséért, vagy nem tanulnak és nem is dolgoznak. Majdnem 30 százalékos ebben a körben a munkanélküli ráta. Abban a két szakmacsoportban, amely a hiányszakmák mintegy kétharmadát adja – a gépészetben és az építészetben – a munkanélküliségi ráta az átlagosnál is magasabb, 31,9, illetve 36,1 százalék."
Gépészmérnök, vegyészmérnök, villamosmérnök, biomérnök, enegetikai mérnök, közlekedésmérnök, járműmérnök
Mint jó, hasznos, érdekes és nem kevés agy és popsi kell hozzá.
Magyarok előtt azért nem szeretem elmondani, mit tanulok, mert hülyének néznek, hogy ezt választottam, ezzel nem lesz munkám. (Igazuk van, sajnos)
Nyugat-európaiak és amerikaiak előtt azért nem szeretem elmondani, mert ők túllelkesedik, nagyon tetszik nekik általában.
De nem akarok elmenni.
Egyrészt hazafiasság is, másrészt nem olyan könnyű külföldön lábra állni, beilleszkedni. Valahol könnyen lehet, hogy mindig "jövevény" maradsz, lenézhetnek. Örök honvágyad lehet.
Persze, be is jöhet az egész, de kockázat.
A diploma akkor éri meg, ha hasznosíthatod a tudásodat.
Én is úgy gondolom, hogy tanulni megéri. Én el tudtam helyezkedni a szakmámban, rögtön a diploma megszerzése után. Ugyanez elmondható az egyetemi csoporttársaimról is.
Szóval joggal gondolják egyesek, hogy ma Magyarországon el tudnak helyezkedni a diplomájukkal.
Ha valaki piacképes szakmával sem kap munkát, ott el kellene gondolkodni azon, hogy mi az ami miatt nem kell egy cégnek sem. Persze ilyenkor nagyon szeretünk másokat hibáztatni a sorsunkért. Akinek jó munkája van, annak persze azért, mert protekciója volt és "benyomták" a munkahelyre. Mostanában nagyon népszerű másokat hibáztatni a saját meg nem valósított álmainkért.
Olyan elképzelhetetlen egyeseknek, hogy kitartó munkával, protekció nélkül itt is lehet vinni valamire?
"Ugyanezek értettek volna egyet a csak 10 ezer állami hellyel."
Ezt kifejtenéd kedves kérdező?
Mennyi a piacképes diploma?
10-15?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!