Miért gondolják egyesek, hogy ma Magyarországon el tudnak helyezkedni a diplomások?
Tudom, hogy elrontottam az egész életemet, nem kellett volna gimiben se keményen tanulnom, pihennem kellett volna és barátokkal lennem.
És barátkozni egy kétkezi monoton meló gondolatával.
Mondjuk azzal, hogy sok dolog érdekel a világból, mit kellett volna kezdenem, az egy másik témakör...
De ezt az egészet nem tudom felfogni...
Mert olyan jó, hogy azért én is tudok egy-két dolgot, olyan érdekesek. És ha nem szenvedtem volna gimiben, nem tudnám.
Így meg elb.sztam az életemet.
Nem lennék egy ilyen sz.r szakon, hanem OKJ-n lennék.
Ennyi baromságot, mint amiket ott bekommenteltek egyesek, rég olvastam...
Valóban igaz, hogy a diplomások körében a legkisebb a munkanélküliség aránya és emellett az is igaz, hogy a pálya elhagyás is itt a legalacsonyabb. (Vagyis bizony a legtöbb diplomás a szakmájában tud elhelyezkedni.)
Ha valaki tényleg olyan szakot csinál ami érdekli és jó is benne, akkor gond nélkül fog találni munkát.
Persze lehet hozni erre példákat, hogy "De hát a Józsi megszerezte a diplomáját és mégsem kap munkát...", vagy le kell tagadnia, mert túlképzett, de akár hiszitek, akár nem ebből van a kevesebb.
Az OKJ-t sokan lenézik valóban, de azzal is ugyan úgy lehet munkát találni, csak akarni kell és nem árt, ha jó vagy az adott területen.
@Kérdező: ha ennyire nem szereted amit tanulsz, akkor tényleg inkább válts, menj át OKJ-ra (amíg még ingyen letehetsz egyet legalább), mert jobban fogsz járni.
Ha "kényszerítenek" is rá, akkor is ki kell állnod magadért és megmondani, hogy ezt nem akarod, mert így csak a saját életedet cs*szed el.
Nem olvastam végig az összes hozzászólást de megakadt a szemem valamin.. nyugati emberek elismerik a diplomádat (mit értesz elismerés alatt?), miért nem próbálkozol Európa nyugati részén ? Feltételezem beszélsz angolul.
Illetve, miből szereztél diplomát ? (bocs, ha már egyszer leírtad, nem olvastam el az összes kommentet)
Még hallgató vagyok, környezetmérnöki szakon.
Beszélek angolul, de már miért mennék el?
Környezetmérnöki az nem büfészak szerintem, csak nem áll elég jól az ország ahhoz, hogy erre is igény legyen, úgyhogy nem egyszerű vele állást találni.
Én programozást tanulok egyetemen, és van jónéhány ismerősöm, akik kaptak állást a szakmájukon belül, nem is rosszakat. Sőt, olyanok is vannak, akik még tanulnak, nincs még meg a BSc-jük sem, de már kaptak munkát. Matematikus hallgatóból is ismerek ilyet. Ők azok, akik tényleg értenek a szakmájukhoz, sőt, tanulnak is szabadidejükben. /emellett pedig még bulizni is tudnak, van aki sportol stb./ És igen, kell tanulni a szabadidődben, mert az egyetemen leadott anyag kb. semmire nem elég, pont azért, mert ennyi embert felvesznek, és nekik is el kell végezni. Ha csak tizedennyi embert támogatnánk, de azok tényleg akarnának és tudnának tanulni, akkor lehetne színvonalas egyetemi képzés és értékes diploma. És akkor el is lehetne mindenkinek helyezkednie a diplomájával, mert az azt jelentené, hogy tényleg ért ahhoz, amiről papírja van. Cserébe nem kéne a teljes szabadidejét még tanulásra áldoznia annak, aki el akar érni valamit. Akit nem vesznek fel, az meg mehetne szakmát tanulni, mert arra is szükség van. /és félreértés ne essék, nem nézem le a szakmunkásokat. Nem nézek le senkit, aki ért valamihez és hasznára tud válni a társadalomnak. Én pl. lehetek jó programozó, de nem tudnék megjavítani egy mosógépet vagy felépíteni egy házat./ Más kérdés, hogy ehhez értelmes mennyiségű és eloszlású munkahely is kéne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!