Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most komolyan, minek ez a...

Most komolyan, minek ez a hatalmas hiszti a Hallgatói Szerződés miatt?

Figyelt kérdés

Komolyan elgondolkodtam rajt, hogy akik ennyire fel vannak háborodva, azok elolvasták egyáltalán? Én szeptemberben kezdtem az egyetemet államin, úgyhogy tisztában vagyok a tartalmával.

A legnagyobb hiszti a röghöz kötés miatt van. Mostanában arról olvasok legtöbbet, hogy szegény fiatalok ki se mehetnek, a csúnya állam itt tartja őket. Mi is áll a szerződésben? "az oklevél megszerzését követő HÚSZ ÉVEN BELÜL az általa (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányok ideje kétszeresének megfelelő időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál..." Szóval. Van egy 3,5 éves alapképzésem. Ha elmegyek MSC-re is akkor 5,5. Azaz 11 évet kell ledolgozni 20 éven belül. Dönthetek úgy is, hogy kimegyek a diploma után 9(!) évre, aztán visszajövök és ledolgozom. De ha vissza se jönnék, szerintetek 20 év után külföldön egy értelmes szakmával nem röhögve kifizetné bárki a tandíját?

Vagy mi a probléma, hogy már nem lehet 5-6 évekig melegedni a főiskolán? Mi szeptemberben 410-an kezdtünk, most van olyan fő tantárgy, ahol már csak 230-an vagyunk. Egyetlen(!) félév után. Egy csomóan már most passzívon vannak. Ilyeneket pénzelt eddig az állam. De persze most már az eddig kifizetett összeg felét vissza kell fizetni, ha kibuknak.

Én korrektnek tartom a szerződést, annak ellenére hogy a keretszámokkal való szórakozással nem értek egyet. De az más kérdés.

2013. febr. 15. 21:37
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%
Én is idén kezdtem az egyetemet és én sem értem az e körüli balhét. Semmi olyan nincs se a szerződésben, se a szigorításokban, ami földhözb.szott volna bárkit is, akinek van egy kis esze. Pl a hallgatói szerződésen kívül van egy szigorítás, ami nagyon kiveri a biztosítékot egyeseknél... egy tárgyból maximum 5x lehet menni vizsgázni 9 helyett... ÚR ISTEN! Ki az az elvetemült, aki valamiből 9x akar mennyi? Ez maximális vizsgakihasználásnál azt jelentené, hogy 3x vette fel a tárgyat és minden vizsgalehetőségnél elbukott. Az ilyen ne menjen egyetemre, vagy váltson szakot, mert fingja sincs semmihez, amit tanult. Mi van még... ja igen, nem lehet egy jelentéktelen évtizedet eltölteni egy 7 féléves képzésen, hát oda ne rohanjak komolyan.
2013. febr. 15. 22:52
 22/35 anonim ***** válasza:
90%
Ja és még valami. Én egészen kis korom óta figyelem a politikát, kicsi koromban is híradót néztem, családi összejöveteleknél figyeltem, ha szóba került, és vicc az egész. 3-4 éve még mindenki azért verte magát a földhöz, hogy miért engedik meg azt, hogy ingyen tanulnak egyesek az állam pénzén, majd úgy húznak el, mint a vadludak és sose jönnek vissza. Most meg olyan hátrapofát csinált mindenki, ahogy ezt végül megoldották, hogy csak nézek. Igazság szerint az a helyzet, hogy pár tucat ELTE-s egyetemista, a társadalomtudományi karról nagyon unatkozik.
2013. febr. 15. 22:55
 23/35 anonim ***** válasza:
0%

"egy tárgyból maximum 5x lehet menni vizsgázni 9 helyett... ÚR ISTEN! Ki az az elvetemült, aki valamiből 9x akar mennyi? Ez maximális vizsgakihasználásnál azt jelentené, hogy 3x vette fel a tárgyat és minden vizsgalehetőségnél elbukott."

A legtöbb képzésen akad egy-egy ilyen kötelező tárgy. Nekem vannak ismerőseim, akik egyébként a szakmába vágó tárgyaikban kiváló hallgatók, de a tantervbe beleraktak egy teljesen nem odavágó tárgyat, ahol a tanár olyan, hogy lutri nála minden vizsga, és a kettes már halellujah. Egy-egy ilyen idióta tárgy/tanár miatt pedig ne szakadjanak már meg a tanulmányai.

A legtöbben (az ostoba egyetemistás közhiedelemmel ellentétben) csak egy-egy tárgyuk miatt érzékenyek a vizsgaalkalmak számára. Aki meg sokszor eljátssza, az ígyis-úgyis repül előbb, vagy utóbb.

De a legfőbb baj az, hogy ezt VISSZAMENŐLEGESEN vezették be. Aki most egy tárgyból 7. vizsgánál tartott, azzal most mi van?

2013. febr. 15. 23:14
 24/35 anonim ***** válasza:
0%

Azért kíváncsi lennék rá, hogy az pl senkit nem zavar, hogy a román, szerb, ukrán stb állampolgárokra (még kettős állampolgárnak sem kell lenni, elég magyarnak mondja magát) nem vonatkozik a röghöz kötés? Ők itt tanulhatnak állami pénzen, majd miután megkapták pl az orvosi diplomájukat szépen haza mehetnek Kolozsvárra, másnap pedig ülhetnek repülőre és mehetnek Svédországba milliós fizetésért orvosnak. Ők hogyan szolgálják meg a közösségnek azt hogy kitanítatta?

Vagy az sem zavar senkit, hogy ha idejön egy milliomos kínai vagy orosz és kölcsön ad 250ezer eurót a magyar államnak (államkötvényt vesz), cserébe kap letelepedési engedélyt. Ezzel a letelepedésivel pedig a gyereke ugyan úgy tanulhat államilag támogatott képzésen mint bármelyik magyar állampolgár. Azzal a különbséggel, hogy rá nem vonatkozik a röghöz kötés. 5 év egyetem után apuka foghatja magát, veszi a kölcsön adott euróit (és annak kamatait!!!) és mehet haza vagy ahova akar. Ő hogy szolgálja meg a magyar államnak azt hogy kitanítatták?

Itt csak annak kell megszolgálnia az állami támogatást aki itt él, aki itt adózik, akinek itt adóznak a szülei, mindenki más ingyen tanulhat nálunk és még vissza se kell adni semmit?

2013. febr. 16. 08:32
 25/35 anonim ***** válasza:
13%
Igen, mert az egyetemek tele vannak orosz milliárdosok gyerekeivel-_-"
2013. febr. 16. 08:59
 26/35 anonim ***** válasza:
82%

Kérdező, itt az a baj, hogy az országban nincs munka. Elvégzem az egyetemet, és dekkoljak itt mert nem kapok a szakmámban munkát?

Én nem akarnék külföldre menni, de ha itt nincs munka, akkor muszáj. Ott pedig hiába kapok fizetést, akkor is óriási pénzeket fog felemészteni, hogy hazalátogassak. Azon kívül ott magasabbak az árak mint itt, és ráadásul azért akárhogy nézzük alacsonyabb fizetést fognak adni, mint egy őshonos németnek vagy svédnek. Szóval anyagilag ugyan ott vagyok, mintha itthon lenne munkám, ezért én ki se mennék. Csakhogy itthon nincs munkám, ezért ki KELL mennem, és persze emiatt perkálnom kell itthon.

2013. febr. 16. 09:19
 27/35 Andizsuzsi ***** válasza:
85%

"Vagy mi a probléma, hogy már nem lehet 5-6 évekig melegedni a főiskolán?"

Korábban sem lehetett. képzési idő + 2 félév. Utána fizetett az is, aki eredetileg államilag finanszírozotton volt.

Kedves kérdező! 1 félév után még szerintem ne nagyon döngesd a melled. Majd a 7. után lehetsz magadra nagyon büszke.

2013. febr. 16. 09:31
 28/35 anonim ***** válasza:
0%

Dehogynem lehetett, a rutinosak meg se várták a második félévet és már be is adták a jelentkezést ugyan abba a suliba, csak más szakra.

Júniusban, ahogy véget értek a bulik kiíratkozott, majd szeptemberben ment beíratkozásra.

2013. febr. 16. 09:41
 29/35 A kérdező kommentje:
Andizsuzsi nem döngetem a mellem, persze 1 félév az semmi nem volt. De ha én kibukok, akkor logikus hogy amit eddig fizetett utánam az állam, az pénzkidobás volt. Szóval jogosnak tartom, hogy a felét vissza kell fizetni. És a 7. félév után biztos büszke leszek magamra. :)
2013. febr. 16. 10:12
 30/35 anonim ***** válasza:
63%

Abszolút jogos az állam álláspontja:

Ha adok valamit, elvárok én is cserébe vmit.

Teljesen jogos és korrekt.

Persze aki csak kapni szeret meg hőbörögni, annak ez nem tetszik.

Nomeg a hatalmas hiszti politikai színezetű is, nyilván.

2013. febr. 16. 11:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!