Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most komolyan, minek ez a...

Most komolyan, minek ez a hatalmas hiszti a Hallgatói Szerződés miatt?

Figyelt kérdés

Komolyan elgondolkodtam rajt, hogy akik ennyire fel vannak háborodva, azok elolvasták egyáltalán? Én szeptemberben kezdtem az egyetemet államin, úgyhogy tisztában vagyok a tartalmával.

A legnagyobb hiszti a röghöz kötés miatt van. Mostanában arról olvasok legtöbbet, hogy szegény fiatalok ki se mehetnek, a csúnya állam itt tartja őket. Mi is áll a szerződésben? "az oklevél megszerzését követő HÚSZ ÉVEN BELÜL az általa (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányok ideje kétszeresének megfelelő időtartamban magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál..." Szóval. Van egy 3,5 éves alapképzésem. Ha elmegyek MSC-re is akkor 5,5. Azaz 11 évet kell ledolgozni 20 éven belül. Dönthetek úgy is, hogy kimegyek a diploma után 9(!) évre, aztán visszajövök és ledolgozom. De ha vissza se jönnék, szerintetek 20 év után külföldön egy értelmes szakmával nem röhögve kifizetné bárki a tandíját?

Vagy mi a probléma, hogy már nem lehet 5-6 évekig melegedni a főiskolán? Mi szeptemberben 410-an kezdtünk, most van olyan fő tantárgy, ahol már csak 230-an vagyunk. Egyetlen(!) félév után. Egy csomóan már most passzívon vannak. Ilyeneket pénzelt eddig az állam. De persze most már az eddig kifizetett összeg felét vissza kell fizetni, ha kibuknak.

Én korrektnek tartom a szerződést, annak ellenére hogy a keretszámokkal való szórakozással nem értek egyet. De az más kérdés.

2013. febr. 15. 21:37
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
0%

Igen bemásolta azt hogy 20 év alatt több részletben ledolgozhatod, pl lediplomázol letolsz félévet közmunkán mert máshova úgy se vesznek fel aztán 3 hónap munkanélküli majd megint közmunka. Ha azelőtt külföldre mész hogy ledolgoznád a képzési idő dupláját akkor a len nem dolgozott idő alapján arányosan fizetsz. Ja hogy ezt nem másolta be a kis fülkeforradalmár. ;)

2013. febr. 15. 21:54
 12/35 anonim ***** válasza:
31%
Tegyük fel, elsőre felveszik és nem is év vesztes 23. évesen végez mesterszakkal együtt. Akkor 20 év alatt 10. évet kell ledolgoznia. Na most 33. évesen már nagyrészt családja van az embernek és nem jön csak azért haza, hogy ledolgozza a tanult éveit.
2013. febr. 15. 21:54
 13/35 A kérdező kommentje:

7-es ne haragudj, ez tényleg félrevezető, én is rosszul írtam. A szakon 300 állami indult. A tantárgyon (MatekI), azért voltunk ennyien, mert alapból már járt oda olyan aki korábban bukott ebből.

Azt meg én se tudom mindenkinél hogy állami vagy költségtérítéses, de van jó pár ismerős, akiről tudom hogy állami és már passzívon van, meg bukott egy rakás tantárgyból.

2013. febr. 15. 21:55
 14/35 anonim ***** válasza:
100%

Röviden: a röghöz kötés csak a jéghegy csúcsa, megpróbálják úgy feltüntetni a tüntetéseket, mint ha ez lenne a diákok legnagyobb baja.

Valójában a baj a hatalmas kapkodás, a visszamenőleges rendelkezések, a derült égből villámcsapásként érkező szigorítások és a teljes bizonytalanság a felsőoktatás jövőjéről. A most folyó törvényalkotási gyakorlattal nem lehet, nem szabad egyetérteni.

2013. febr. 15. 21:59
 15/35 anonim ***** válasza:
100%

"Igen bemásolta azt hogy 20 év alatt több részletben ledolgozhatod, pl lediplomázol letolsz félévet közmunkán mert máshova úgy se vesznek fel aztán 3 hónap munkanélküli majd megint közmunka. Ha azelőtt külföldre mész hogy ledolgoznád a képzési idő dupláját akkor a len nem dolgozott idő alapján arányosan fizetsz. Ja hogy ezt nem másolta be a kis fülkeforradalmár. ;)"

Ha nincs olyan rész, ami ilyesmit említ, azt nehéz bemásolni ;) Csak mert én átlépem a magyar határt, nem fog hirtelen lenullázódni a 20 éves határidőm.

Egyébiránt, mivel ennyire hangoztatod, gyanítom, hogy inkább te képzeled magad a számítógép előtt unatkozva valami dicső ellenforradalmárnak :P

2013. febr. 15. 22:01
 16/35 A kérdező kommentje:

11-es, te mit kavarod itt a sz*rt? Hogy másolnék be ilyet ha nincs benne?? Nem hiába vagy 45%-os, csak magyarázod a hülyeségeidet, persze én vagyok a fülkeforradalmár, mert leírom ami a szerződésemben van.

De tessék, olvasgasd el, hogy találsz-e benne ilyet:

[link]

Egy kis értelmezés is, ha nem menne:

[link]

2013. febr. 15. 22:05
 17/35 anonim ***** válasza:
100%

Még 1 HATALMAS félrevezetés:

Mindenki úgy kommunikálja le a dolgot, mintha a röghöz kötés célja a diplomások kivándorlásának megakadályozása volna. A kormánymédia is erre kondicionál, és a tüntetők is, az ellenzék is.

Holott ez szerintem baromság, a röghöz kötés célja az állam részéről a kivándorlással járó anyagi kockázat csökkentése. Magát a kivándorlást nem, vagy aligha csökkenti.

2013. febr. 15. 22:06
 18/35 A kérdező kommentje:

14-es "a baj a hatalmas kapkodás, a visszamenőleges rendelkezések, a derült égből villámcsapásként érkező szigorítások és a teljes bizonytalanság a felsőoktatás jövőjéről. A most folyó törvényalkotási gyakorlattal nem lehet, nem szabad egyetérteni."

Ezzel egyébként én is teljesen egyetértek. Azt írtam is a végén. :) De itt most konkrétan a szerződésről van szó.

2013. febr. 15. 22:07
 19/35 anonim ***** válasza:
15%

"Komolyan elgondolkodtam rajt, hogy akik ennyire fel vannak háborodva, azok elolvasták egyáltalán?"

- Ha meg téged ennyire érdekel, elovlastad az előző pár tucat kérdést, ahol ezt már unualomig kivesézték?

2013. febr. 15. 22:14
 20/35 anonim ***** válasza:
93%
Igaza van a kérdezőnek, a mellébeszéd meg nem kell, a sok hülyének az nem tetszik, h nem lehet pacsira diplomát kapni, ennyi.
2013. febr. 15. 22:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!