Rosszabbul élünk, mint 25 éve?
Idén ismét 3,5%-kal zuhantak a reálbérek.
Az itt látható táblázat szerint tehát 2012-ben 243 pontos az egy főre jutó reáljövedelem indexe, ami rosszabb, mint 1987-ben.
Hogy süllyedhettünk idáig? Lesz ez még rosszabb is?
Én nem. 20 év meló és szenvedés után most "sikerült" elérni a 25 évvel ezelőtti életszínvonalat. :(
Sőt, bőven alatta vagyok.
Amúgy láttam másik számítást ami szerint kedves kérdező a reáljövedelem szintje az 1978-as szinteket nyaldossa ...alulról.
"a 243 lehet, hogy rosszabb, mint 1987-ben volt, de jobb, mint 1990 és 2001 között, ..."
Na nézzük csak, 2000-ben kerestem 64.000 nettot. 2011-ben 134.000-et. Most legutóbbi meló helyen kemény 58.000-et kaptunk kézhez ami matematikailag nem jött ki nekem minimál bérnek sem, szerintük meg de.
Nekem nincsenek sokkal magasabb igényeim mint akkor,mégis úgy gondolom jobban éltem.
Akkor sem volt autóm-most sincs,akkor se mentem külföldre nyaralni,most se megyek mert nincs miből,(viszont akkor eljutottam a Balcsira,most meg oda se).Akkor is volt már Tv-m igaz nem,lapos,de a mostani se lapos,és nem is izgat.Akkor is panelban laktam,most is panelban lakom ugyanott(csak akkor nem volt gond fenntartani,ma egyre inkább).Akkor se jártam Gucci cuccokba,most se járok,mert nem tellne rá,viszont a marhahúst,halat akkor megtudtam simán venni,ma 2x meggondolom...Szóval?
Ja igen van netem meg mobilom(de nem "okos"),de erre már rákényszerít a világ,de nem érzem úgy hogy ettől nekem hűde sokkal jobb.Amúgy ami engem illet a létbiztonság fontosabb lenne mint az internet...
Azok mondják nagyrészt,hogy akkor "kőkorszak" volt akik még nem is éltek,vagy pár évesek voltak,a szüleik meg "jól jöttek ki" a rendszerváltásból és vadítják a fiatalokat,hogy húúú,de szörnyű volt elivtt a fekete autó,ha farmert mertél felvenni,meg ilyen hülyeségek.Ja igen elvitt,az ötvenes években,de nem 25 évvel ezelőtt.
Na igen,teljesen igazad van előző....Mobil,meg internet "nyugaton" se volt akkor.Nehogymár ezért is Kádár Jani bá legyen a hibás :-)
Meg akkor ennyi erővel Napkirály is szarul élt?:-D
Az akkori kor lehetőségeihez képest kell nézni a dolgot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!