Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért tüntetnek a tandíj...

Miért tüntetnek a tandíj ellen a diákok? Van másik alternatív megoldásuk arra, hogy a felsőoktatás továbbra is működőképes legyen?

Figyelt kérdés

Nem állok a Fidesz mellett, viszont abban igaza van, hogy jelenlegi felsőoktatási rendszer nem életképes.

Az új felsőoktatási intézkedések viszont nem fogják megoldani a problémákat.

A diákok a tandíj eltörlését akarják.

Mégis, hogy lehetne itt dűlőre jutni? Mi lenne az aranyközépút ami a diákoknak is kedvezne, de mellette a felsőoktatás is működne olajozottan?

Megértem, hogy miért mente ki tüntetni több korombeli, de a tandíj eltörlése nem megoldás, ezzel szemben a kormány új intézkedései sem azok.

Én nem akarok egyetemre, sem főiskolára menni, úgy, hogy ilyen szempontból külsős vagyok, de érdekel a kortársaim, barátaim jövője és mellettük állok, de épkézláb ötletet egyik féltől sem láttam.

18/F

2012. dec. 13. 08:05
1 2 3 4 5 6 7
 31/65 anonim ***** válasza:

"Továbbá nehezményezik Gíró-Szász ragálását, aki szerint olyanok lépnek fel lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket a változások nem is érintenek, hiszen a szabályozások a ma még középiskolába járókra vonatkoznak majd."

Giró-Szászt az bezzeg egy cseppet sem zavarja, hogy olyan százezrek fognak szavazni a magyar választásokon, akiket az itten intézkedések egyáltalán nem fognak érinteni. Giró-Szász a szervizilizmus olyan mélységébe sülyedt ahol talán csak Obersovszky vagy Gréczi jár.

2012. dec. 13. 14:45
 32/65 anonim ***** válasza:
100%

Nem a tandíj a baj, hanem az, hogy irreálisan magas egyes szakokon. Bocsánat, de millió forintokról van szó, nem tudom, tudatosult-e ez az emberekben!

Pár tízezret jogosan kérhetnének el félévente. Szociális alapon lehetne felmentést kérni ezalól. A jó tanulmányi eredményekre ösztöndíj járhatna, de az se legyen irreálisan magas, csak annyi, amennyi a tandíjat fedezi, vagy egy kicsivel több. Egyszóval legyen megoldva, hogy a rászoruló ÉS a tehetséges egyformán kaphasson felmentést, de a többieknek is elérhető legyen a képzés!!! Mondom, pár tízezer a reális, és akkor sokkal több diák be tud szállni valamennyire a finanszírozásba.

Az, hogy "önfenntartó felsőoktatás", nem létezik, ahogy önfenntartó vagy nyereséges tömegközlekedés sincs. Bármennyire nem tetszik, az államnak ehhez a két alapdologhoz hozzá kell járulnia, MINDEN ország ezt teszi, másképp nem működik.

2012. dec. 13. 15:27
 33/65 anonim ***** válasza:
100%

Azt is elfelejti az állam, hogy a felsőoktatás nem csak a diáknak befektetés. A magasan kvalifikált szakemberek jobb állásban dolgoznak, többet keresnek, és jelentősen több GDP-t termelnek, mint a képzetlenek. Magyarán hosszútávon az államnak is befektetés a felsőoktatás, csak okosan kell elosztani a keretszámokat.

Ja és a gazdaságból nem kivonni a pénzt, hogy ahelyett hogy kivonulnának a szolgáltatók az országból, jöjjenek újabbak, teremtsenek itt munkahelyeket és fizessenek itt jó sok adót.

Na persze ezek hosszútávú tervek. Orbán meg valószínűleg már most látja, hogy az ő királysága hamarosan véget ér. Így megpróbál annyi pénzt összeharácsolni, amennyit lehet, a hosszútávú hatásokkal nem törődve. Gyorsan felhúzunk pár stadiont, hogy a kis Gáspárka tudjon hol focizni, csak éppen az erre fordított pénz majdnem ugyanannyi, mint amennyit az oktatásra fordítanának... ami tanulni vágyók százezreinek segíthetne.

2012. dec. 13. 16:06
 34/65 anonim ***** válasza:
95%

"a dolgozó szülők a megtakarításból össze tudják spórolni a tandíjravalót"

Na lássuk: két szülő minimálbéren készhez kap havi 2*60.600 Ft-ot, ami egy fél évre 727 200 Ft. Ebből egy mérnökhallgató tandíja úgy 360 000 - 500 000 forint között mozog, tehát ideális esetben marad 61 200 Ft-juk (gyakoribb esetben 37 867 Ft-juk) egy hónapra amiből ki kell fizetni a rezsit, az ételt minimum három főre, és ha az utazást abban a nagyon valószínű esetben, ha nem az egyetem közelében laknak (vagy albérlet havi min. 30 000Ft + rezsiből). Ez alapján egy kétgyermekes család úgy havi minusz 35000 Ft-ra jön ki egy hónapra (inkább -135 000), feltéve, hogy nincs hitelük, amit törleszteni kellene, mind a két szülőnek van munkája, és nem kizárólag élelmiszerre költenek, ruhára, szappanra, mosóporra, stb. nem.

Nem is értem miért nem fizetik ki röhögve ezt az összeget. Ja, mert nincs.

2012. dec. 13. 17:38
 35/65 anonim ***** válasza:
0%
17:38 demagógia a minimálbérrel kiszámolni, mert az a legnagyobb kamu. A minimálbérre bejelentettek 80%-a annak a többszörösét kapja zsebbe. A maradék 20% meg takarító-utcaseprő műveltségi szinten van, az ő gyerekük (ha van egyáltalán) soha nem fog egyetemre menni, akár van tandíj, akár nincs.
2012. dec. 13. 21:40
 36/65 anonim válasza:
100%
Lehetne, csak nem ilyen irreálisan magas összegekkel. Ha félévente pár tízezret kellene fizetni, senki nem szólna egy szót sem, de itt milliós összegekről van szó. Még jó, hogy tiltakozunk ez ellen, hiszen a mi jövőnkkel játszadoznak! Meg a sajátjukkal, mivel 2014-ben a többségünk szavazni fog, ha már tanulni nem tudunk..
2012. dec. 13. 22:37
 37/65 bumbi02 ***** válasza:
93%

A minimálbérre bejelentettek 80%-a annak a többszörösét kapja zsebbe. A maradék 20% meg takarító-utcaseprő műveltségi szinten van, az ő gyerekük (ha van egyáltalán) soha nem fog egyetemre menni, akár van tandíj, akár nincs.

Gratulálok. Érdekes, hogy ahány minimálbérest ismerek, mindegyik minimálbért kap. És nem értem mit takar a takarító-utcaseprő műveltségi szint. Azért mert valaki takarító, akkor már műveletlen is, és nem mehet egyetemre a gyereke?

Nem csak az a művelt, aki egyetemre jár. Sőt. Nagyon sok műveletlen egyetemistát ismertem meg, mikor odajártam. Én magam pedig nem járok egyetemre, mégis elég széleskörű műveltségem van, mert elég sokat olvasok. Szóval, azért ékes példája vagy annak, hogy a diploma nem növeli az értelmi szintet. (már ha diplomás vagy)

2012. dec. 13. 22:42
 38/65 anonim ***** válasza:
91%

"A minimálbérre bejelentettek 80%-a annak a többszörösét kapja zsebbe."

Aha. Ezt melyik propaganda filmből vetted? Mert az elmúlt években nem hogy zsebbe nem kapnak egy fillért sem, de gyakran még a minimálbér teljes összegét se adják nekik kézhez, és még örüljön, hogy van munkája.

Már ha van, mert a környezetemben mindenhol csak folyamatos leépítéseket és csődeljárásokat látok. Ezért is neveztem ideális esetnek, hogy ha mindkét szülő keres.

2012. dec. 14. 08:10
 39/65 bumbi02 ***** válasza:
93%

Ezért is neveztem ideális esetnek, hogy ha mindkét szülő keres.

És ez még az ideális helyzet, hogy mindkét szülő fizeti is a gyerek tanulását. Környezetemben minden harmadik ismerősöm szülei váltak. (enyéim is, de máig jóba vannak tehát minket nem érint amit írok) És nagyon sokaknál az egyik fél - általában az apa - nem hajlandó, vagy nem annyit hajlandó fizetni, mint amennyit kéne, illetve nem járul hozzá a tanulás költségeihez. Ha meg valakit az anyja egyedül netto 70 ezer forintból nevel, annak az 50 ezres keretszám mellett is nehézkes volt a tanulása, jószerint helyi egyetemre volt esélye elmenni, most már oda se.

2012. dec. 14. 08:55
 40/65 anonim ***** válasza:

08:10: Nézd meg az ábrát és olvasd el a cikket, ez ugyan 2006-ban íródott, de elhiheted, hogy a papíron minimálbéresek aránya nem sokat változott azóta:

[link]

Teljesen irreális, hogy az adóbevallások 44%-a minimálbér vagy ahhoz közeli, ez hatalmas kamu. A valóságban jövedelemeloszlási görbe a szlovákiaihoz hasonló itt is, csak nem vallják be.

Le lehet pontozni, de inkább nyissátok ki a csipátokat, itt van fehéren-feketén a valóság.

2012. dec. 14. 11:03
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!