Nem egy igazságtalan, szemét dolog, hogy lakóparkot kapnak azok a hitelesek, ( adófizetök pénzéböl) akik nem tudják fizetni azt a pénzt, amit talán plazma tv-re vagy egyéb dologra vettek fel? Amire a takarójuk nem ért, a nyújtozkodás ellen?
#8: és a 2-3 százalékos kamatú hitelt mire vették fel? Nem arra, hogy saját lakást vegyenek belőle?
#9: győzd meg erről a sok hülye svédet meg németet meg franciát, akik nem úsznak az adósságban. Saját lakás mellett meg sokkal kevésbé mobilis az ember, mint egy albérletben.
Kiegészítésként meg csak annyit, hogy nincsenek megfizethető bérlakások.
Egy "piaci" alapú 60 m2 -es 60 000 körül kezdődik havonta, ugyanilyen önkormányzati meg 18 -20 000 körül van. Ha lenne, mert nincsenek sajnos.
Manapság a munkahely is luxuxsnak számít, 23. 500 -ból vagy 47000 -ből nem lehet fizetni ezeket a piaci bérleti díjakat.
11.!
"#8: és a 2-3 százalékos kamatú hitelt mire vették fel? Nem arra, hogy saját lakást vegyenek belőle?"
Látom tudatosan sikerült félremagyarázni a lényeget.
A rendszerváltás előtt rengeteg bérlakás volt eleve, plusz még az "önkormányzatok" is százezerszámra építettek ilyeneket. És ezeknek megfizethető bérleti díja volt.
(1-1,5 millió állam segítségével épült lakásnak nagy többsége bérlakás volt!!!)
A "nyugatot" meg ne hasonlítsuk Mo.-hoz, mert mások az ár-bér arányok.
Hogyan lehet akár egy "lesajnált" lakótelepi ingatlan 60000 -es díját és fenntartását kifizetni a rabszolgabérekből? Ha egyáltalán van munka az egyén számára.
Hú, és kb minden kétszázadik "szerencsés" bedőlt hiteles kap majd egy házat?
Lehet elkezdeni irigykedni és utálkozni, ez úgyis olyan jól megy nektek.
Én inkább a magam dolgával törődök, nyugaton kemény munkával pár év alatt gond nélkül megspórolom egy szép nagy magyarországi házra a pénzt.
Azt kéne nekünk magyaroknak csinálni, mint az arabok nyugaton, dolgozunk, félreteszünk és az összes értéket otthon fektetjük be. Ezzel megalapozhatjuk otthon a gondtalan életünket. Legalábbis én magyarok között akarok családot alapítani. Persze, csak ha marad otthon magyar addig...
Én nem felelőtlenségnek mondanám, hogy felvették a hitelt, inkább jóhiszeműség, tájékozatlanság miatt.
Én is vettem fel lakáshitelt, kb. 6 évvel ezelőtt. Számolgattam is, hogy azt az 50 ezres havi törlesztőt simán ki tudom majd gazdálkodni. Még akkor is, ha lesz ingadozás. Ilyen esetre max. 58-60 ezerrel számoltam, és még ez is vállalhatónak tűnt. Arra viszont senki nem számított, hogy az 50-ből 100 lesz!!! Mindenesetre így utólag gyanus a dolog, hogy az ún. világgazdasági válság előtt már boldog-boldogtalannak szórták ki a lakáshitelt, egyre enyhébb feltételekkel. Utólag okos az ember. Nekem sikerült kiszállni belőle, és tudom, hogy még egyszer ilyen marhaságra nem adom a fejemet. Inkább fizetem a fix 60 ezres albérletet, ami soha nem lesz az enyém, vagy a gyerekemé, minthogy a bizonytalan 50, 80, 100 akárhány ezret fizessem a bankok kénye-kedve szerint!
Ja, ha már itt tartunk. Hogy nyugaton mennyivel okosabbak az emberek, mert természetes hogy albérletben laknak, itt meg mindenki a sajátra törekszik. Hát hogy a francba ne, mikor ennyire eltérnek az ár-bér viszonyok?! Ha a fizetésemnek mondjuk a 10%-át vinné el egy albérlet, hülye is lennék azon törni magam, hogy építkezzek, vagy hitelt vegyek fel. De ulyen viszonyok között, ami itt nálunk van, hogy a fizetés FELÉT(!!!) kidobom csak arra, hogy lakhassak valahol... Jó hogy arról álmodozik a legtöbb ember, hogy ebből egyszer kiszabadul, vagy legalább a saját nyomorával megváltja a gyereke jövőjét! Inkább belevág nagyobb dolgokba is, csak legalább a gyerekének, unokájának ne kelljen majd ilyen nyomorultul élnie!!!
37 f
Ahogy az utolsó mondja. De érdemes átlátni a dolgokon. Ilyen-olyan okokból nincs örökséged, vegyük azt 18-24 évesen úgy vágsz bele az életbe, hogy semmi alapod sincs, de találtál munkát mondjuk 120Ft havi bruttó jövedelemmel. Gondolkozhatsz azon, hogy albérletben laksz, de akkor nem fogsz tudni félrerakni semmire, saját lakásod se lesz, más szóval nincs esélyed arra, hogy ebből a körülményekből kitörj. A második lehetőség, hogy hitelt veszel fel saját lakásra. Lesz lakásod, a hitel törlesztése után lesz lesz pénzed építeni a saját környezetedet.
Ez egyfajta szerencsejáték: vagy beletörődsz a tökéletlen életvitelhez, vagy megkockáztatod azt, hogy teljes értékű életed legyen. És lássuk be, te is örülnél, ha nem dobnának utcára, csak azért, mert nem volt más lehetőséged.
És akik plazma TV-re vették fel a hiteleket, annak nem segítenek. Még mindig lehet kapni használtan, de működőképes jó öreg 20 Kilós vastag TV-t, hozzád vágják 5 ezer Ft-ért, mert nem tudják hova rakni. Ez nem probléma, az, ami problémás dolog, az a lakásvásárlás. Amin kell segíteni az ez, és én szívesen adok a közösbe plusz pár Forintot azoknak, akik önhibájukon kívül szerencsétlenül jártak. Mindenkinek legyen saját lakása, mert minden embernek meg kell adni az esélyt az emberhez méltó élethez.
Az államnak valóban nem feladata a magánhitelezők problémáinak megoldása. Viszont ugyanennek az államnak nemhogy nem feladata, de tilos tudatosan félretájékoztatni a lakosságot, majd álszent módon másra kenni az általa előidézett problémákat.
Tényleg szemét dolog lakóparkot létrehozni. Az ugyanis minden lesz, csak lakópark nem. Képzeljetek el egy települést, amelyben több ezren laknak, de nincs benne semmiféle munkalehetőség. Mert azt nem terveznek bele. Mit fog tenni az a sok ember, akit odakényszerítenek? Megszökik, feléli a lakást, lop, csal, hazudik, mert éhen nem szeretne halni. Esetleg dolgozni szeretne, de azt nem lehet. Csak karantén lakóparkban lakni. Kérdezték egy másik kérdésben, miért kevés a fizetés nálunk. Többek között ezért a fölöslegesen kiszórt milliárdokét. Miközben az elvett lakások is pusztulnak, mert nincs aki ki tudná fizetni, lakatlanul pedig romlik az állaga. Így pusztul nálunk minden, legelőbb a hit abban, hogy itt lehet normálisan élni.
Én az egészet úgy fogom fel, hogy ez egy segély, ami amúgy sokaknak jogtalanul megy el, de ezek az emberek tényleg otthontalanok lettek egy szervezett átverés miatt, és tényleg egy olyan országban akartok élni, ahol ezt következmények nélkül hagyják (bár így is túl sokmindent hagytak)?
Lehet mondani, hogy senki nem kényszerítette az embereket, hogy hitelt vegyenek föl, de az akkori piaci helyzet ezt ítélte a legoptimálisabbnak lakásteremtés terén.
Azonban mindenki csak ezt az egy elcseszett helyzetet nézi, és nem azt, hogy mi is az igazi probléma. A probléma az, hogy már a magánemberek pénzügyei is valamicske szakértelmet követelnek, a munkámban is látom, hogy emberek mennyire nem értenek a pénzügyekhez. Hamár akkor valamicske pénzügyi oktatás elindult volna, hogy az emberek ne csak feléljék a pénzüket, hanem olyan hamar takarékoskodjanak ne csak maguknak, hanem a gyermekeiknek, akkor ez nem is lenne most téma, és nem szaladt volna mindenki adósságcsapdába.
Lehet vitatkozni, hogy megérdemlik-e a lakásokat, vagy sem, de az biztos, hogy amíg nem jön létre valamiféle oktatási forma a pénzügyekről az embereknek, és mindenféle szakértői véleményt elutasítanak, mert azt hiszik, hogy tudnak bánni a pénzükkel, addig az ilyen jellegű pénzügyi problémák csak halmozódni fognak.
Nem volt igazságtalan, ahogy a bankok beédesgették emberek százezreit, hogy "vegyél fel hitelt, ez tök jó, és olcsó", majd miután elég adós összegyűlt, máról holnapra "véletlenül" elszabadultak az árfolyamok (persze, nem a bankok által irányítva, dehogy:), majd kijelentették, hogy az eddigi 180 FT-os törlesztő árfolyam helyett 240 Ft-on kell visszafizetned?
Nem igazságtalan, hogy valaki egy éve törleszti a hitelét, majd rápillantva azt látja, hogy ahelyett, hogy csökkent volna a tartozása, még nagyobb(!), mint az addig felvett hitel?
Nem jutott eszedbe, hogy sokan talán csak azért vették fel, hogy a gyermeküket taníttathassák, vagy lakást vegyenek számukra?
Nem, nem igazságtalan, hogy a kiforgatott emberek százezreit minden eszközzel segíteni próbálják. A bankok felé még a lámpavas sem lenne túlzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!