Ki számít cigánynak?
Hivatalosan a 2001-es népszámlálás szerint 190000 cigány van Magyarországon, de azt hallani becslések szerint a számuk 400 ezer és 1,5 millió között van. Mire alapozzák ezeket a becsléseket?
Ki számít cigánynak Magyarországon az alábbiak közül?
1, A mondás szerint nyelvében él a nemzet.
Tehát azok a cigány származásúak, akik beszélik a cigány nyelvet, szerintem egyértelműen ide sorolhatók. De ők a cigányságnak már csak kb. 1/3-a.
2, Azok a cigány származásúak, akik a nyelvet már nem beszélik, de még ápolják a hagyományokat, a cigány kultúra szerint élnek.
3, Cigány származású emberek, akik már teljesen beolvadtak a magyarságba, a magyar kultúrának megfelelően élnek. Lehet például, hogy már csak az egyik szülője vagy nagyszülője cigány.
4, Magyar származású emberek, akik olyan helyen élnek, ahol a cigányság van többségben és így beolvadtak a cigányságba, átvették az ő kultúrájukat.
Az első kettő kategória szerintem egyértelmű, de az utolsó két kategóriát hova soroljuk?
Magyar honban aki barna: cigány
aki szoli vagy napbírnított: divatcigány
Elméletben ez relatív, gyakorlatban viszont ez megy. Nem értem, mit kell ezen ragozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!