Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit gondoltok a Mazsihisz...

Mit gondoltok a Mazsihisz véleményéről, hogy betiltanák Nyírő Józsefet, Wass Albertet? A kilencvenes években ők tilttatták be az "Avósok" c. filmet az MTV-nél. Miért ne lehetne beszélni bármelyikről? Che Guevaráról is lehetett mozifimet forgatni.

Figyelt kérdés
2012. aug. 30. 20:24
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
A Harry Potter is benne van.És?
2012. aug. 30. 21:56
 22/47 anonim ***** válasza:
Kacagni fogsz, de a Harry Potter ellen is felemelték a szavukat, mivel a koboldok szerintük zsidó sztereotípia szerint vannak ábrázolva (alacsonyak, nagy orr, rosszindulat, idegenkedés, kapzsiság, arany-mánia, kirekesztettség stb.) és szerintük antiszemitizmust táplálnak a tinédzserekbe.
2012. aug. 30. 22:43
 23/47 Pro Patria ***** válasza:
38%

Wass Alberthez, és írói mivoltához csak annyit fűznék hozzá: ismerjétek meg A funtineli boszorkány c. művet.

Egy Bukaresti román irodalomtörténész-professzor, Ioan Coja azt mondta a marosvásárhelyi könyvbemutatón, hogy a román népről ilyen szépen, ilyen mélyen, ilyen lélekből szólóan még senki sem írt, talán csak a román irodalom nagy prózaírója, Mihail Sadoveanu.

Idézem a professzort:

"...egy nagyon kényes kérdésrôl van szó. De nem politikai okokból, mint ahogy ezt egyesek hinnék. Hanem kimondottan irodalmi szempontból. [...] Az a tény, hogy a könyv íróját Erdélyben a kolozsvári népi törvényszék halálra ítélte, ez egy nagyon komoly, nyugtalanító dolog.

Szeretném, ha a Wass Albert dosszié újratanulmányozása során kiderülne, hogy az ott felhozott bizonyítékok nem elégségesek ahhoz, hogy igazolják a súlyos, abszolút bűnösséget. Azért szeretném, hogy ez megtörténjen, mert nem rímel az a két dolog, hogy egy háborús bűnös egy ilyen szép könyvet írjon.

[...] A könyv ékes bizonyítéka annak, hogy szeme és füle volt hozzá, hogy megfigyelje azokat az embereket, akik itt éltek, akiket teljes mértékben megértett. Hallottam ma azt a vádat, hogy Wass Albert irredenta volt, akként élte le egész életét, és úgy is halt meg. Én egy igen vastag könyvet írtam az irredentizmusról, és talán több száz oldalnyi cikket... Ez a dolog így áll: mindenkinek joga van kérni, követelni. Ezt a jogot bármelyik alkotmány elismeri. Én nem haragszom senkire, aki azt állítja, hogy Besszarábia nem román. Csak vitatkozom vele, megkérdem: melyek az érvei? És a dialógust komolyan veszem, addig, amíg beszélgetőpartnerem hamis érvekkel hozakodik elő, amelyekről ő is tudja, hogy hamisak, mégis fenntartja őket. De amíg látom, hogy jóhiszemű, tárgyalok vele. Az irredentizmus szerintem akkor elítélendő, ha tisztességtelen folyamatokat, rosszhiszeműséget, hazugságot gerjeszt, meghamisítja a történelmet. De amíg csak egy vágyat fejez ki, amelyet meg lehet érteni, elfogadom. E könyvből megértettem a gróf pszichológiáját.[...]

A hangsúly azon van, hogy ne tégy törvénytelen, erkölcstelen cselekedeteket annak érdekében, hogy ezt megszerezd. Ki merem mondani, hogy Wass Albert nem volt képes ilyesmire. Tisztességes embernek tűnik a könyv alapján. A tisztességet, lovagiasságot nehéz mímelni, ha nem tartoznak hozzá egyéniségedhez. Meggyőződésem, hogy e könyv lefordítása, és a román térségben való forgalmazása nagyon komolyan felveti majd a szerző és mű közötti viszony kérdését. Egyesek azt állítják: nem kell foglalkozni a szerzőkkel, csak a mű értékével. Én nem osztom ezt a véleményt. Azt hiszem, hogy a szerző személyisége, erkölcse, tisztessége terítékre kerül, amikor az alkotásával foglalkozunk."

Valamit tudhatott irodalmilag, ha még a románok is elismerik...

Ebből is látható, hogy milyen könnyen mondják ma a legnemesebb lelkű emberre is, hogy fasiszta.

2012. aug. 30. 22:44
 24/47 anonim ***** válasza:
53%

Ezt meg honnan vettétek, hogy betiltatnák Nyírőt meg Wass Albbertet?

Erre most vagy kérek egy konkrét forrást, és akkor elmennek a búsba a Mazsihisz-esek, vagy ha ez nem megy, akkor meg te mész el a búsba kérdező a hazudozásért. Ez a két lehetőség van, szóval kíváncsi vagyok, ki menjen a búsba.

2012. aug. 30. 23:54
 25/47 anonim ***** válasza:

Nem betiltani akarják őket, hanem az ellen tiltakoznak, hogy bekerüljenek a Nemzeti Alaptantervbe.

Itt a MAZSIHISZ-nyilatkozat:

[link]

2012. aug. 31. 00:21
 26/47 A kérdező kommentje:

jó, ne a szavakon lovagoljunk, a mondanivalóm lényege, hogy nagy elánnal küzdenek Wass Albert, Nyírő József, Csurka István, mint írók ellen, levetetnek a tévéműsorról filmeket, amik számukra is kellemetlenek lehetnének, akadékoskodnak, hogy mi mehet le egy színházban ..stb.

Hol élünk ??

2012. aug. 31. 00:51
 27/47 anonim ***** válasza:
Ha az mszp lenne 2\3-al a parlamentben, ezt a kérdést már csak múlt időben tehetted volna fel.
2012. aug. 31. 02:20
 28/47 anonim ***** válasza:
31%
Senkit nem érdekel ez a két ponyvaíró...
2012. aug. 31. 05:27
 29/47 A kérdező kommentje:

A 24. válaszoló szemétkedő, agresszív kommentjére resagálnék : nyilván nem direkt vagy rosszhiszeműségből fogalmaztam így, jogász sem vagyok.

te pedig leszel szíves kultúrált és nem vádaskodó viselkedést mutatni, akkor is, ha arctalan a fórum.

2012. aug. 31. 06:56
 30/47 A kérdező kommentje:
Ja, még annyit, hogy menj el szerintem TE a búsba vagy legalább más topikba, ide eleget kommenteltél.
2012. aug. 31. 06:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!