A kormány azt tervezi, hogy a munkába visszatérő anya után ne kelljen fizetni járulékot. Egyet értesz ezzel?
Alapvetően a most bejelentett csomaggal az a baj, hogy az alapgondokat nem oldja meg. Azaz, nincs munka, és ha van, akkor is alacsony a fizetés százból kilencvennyolc esetben. Nekem, munkavállalóként nem lesz jobb, hogy a főnökségnek kevesebbet kell fizetnie utánam. További baj, hogy a szakképesítést nem igénylő, futószalagos munkákat támogatja a kormány, ami gazdaságilag öngyilkosság: az innovációt, és a fejlődést kellene támogatni, nem az ilyen állásokat.
A munkába visszatérő anyákon se fog segíteni a tervezet, hiszen túl nagy lesz a rizikó egy kisgyereknél. Megbetegszik, nincs aki figyeljen rá, és hasonló, előre nehezen kiszámítható dolgok.
Ha ezeket mind bevezetnék, amiket bejelentettek, akkor meg akkora adóhiány keletkezne, hogy hoznának helyette más adókat.
Nem hiszem, hogy működne a dolog, ezért nem értek egyet.
"Ha lenne egy cégem, nemhogy visszatérő kismamát, de semmilyen nőt nem vennék fel. Menjenek dolgozni multihoz, azok kibírják azt a veszteséget, amit el kell szenvedniük a szülni letipliző nők miatt."
Ilyen hozzáállás miatt, fogy a magyar népesség. Meg is lesz ennek a böjtje pár évtized múlva. Nem lesz elég adófizető. A nyugdíjnak meg ugrott, szerencsére ilyeneknek is mint te.
Kalergi!
Neked, mint munkavállalónak, valóban nem lesz jobb közvetlenül, ha a főnökségnek kevesebbet kell fizetni. De amint az a kérdés, hogy munkavállaló leszel, vagy segélyen élő munkanélküli, máris nem mindegy neked sem. Azzal, hogy nem kell annyi adót fizetni, a munkáltatónak jobban megéri felvenni egy új alkalmazottat – a munkavállalónak meg azzal lesz jobb, hogy nem segélyt kap, hanem fizetést.
Ráadásul a magyar gazdaságban az egyik legnagyobb probléma, hogy rengeteg képzetlen ember van, aki nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Rövid távon ez ellen úgy tudsz tenni, hogy ilyen ösztönzőkkel segíted a munkába állásukat, hosszú távon pedig a te általad is említett fejlődést, oktatás, innováció, stb… azaz a képzetlen munkaerő létszámának csökkentésével.
A kérdésre, illetve 11:59-snek:
A kisgyermekes anyukák helyzete érdekes. Nem értek egyet a kirúgás tiltásával, mert a jelenlegi helyzet az, hogy
1. A kisgyermekes anyukát visszaveszik a munkába
2. A kisgyermekes anyuka pozícióját „átszervezés” miatt törlik, és így kirúgják
3. A kisgyermekes anyukát visszaveszik munkába, majd egy hónap múlva kirúgják.
A lényeg az, hogy eddig is meg tudták oldani azt, hogy kirúgjanak valakit, hiába volt a törvény. Akkor meg minek a felesleges szájtépés? Ráadásul, ha az anyuka időben tudja, hogy mondjuk 2 év múlva nem lesz munkám, akkor időben fel tud készülni (mondjuk tanul a gyerek mellett), el tud járni interjúkra, és elkerülhető a
Persze a fent felsorolt lehetőségek közül a legjobb az 1., amiben is a munkáltatót kárpótolja az állam az anyukákkal járó többletkiadásokért (betegszabi, rugalmatlanabb munkaerő, stb….), így a munkáltatónak már nem feltétlenül jár többlet kiadással és nyűggel egy kismama alkalmazása.
Így összességében én egyetértek a döntéssel.
Al bácsi
Védett korban lévő nők viszonylag ritkán szülnek már. :)
Ha mégis:
A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,
d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt.
Attól, hogy tegyük fel nem kell utána fizetni járulékot, még nem biztos, hogy vissza fogják venni. Rengeteg nő úgy megy el szülni, hogy alig dolgozott ott pár hónapot a cégnél. Aztán eltűnik évekre, szül 1-2 gyereket, közben nem keresi a céget ahol dolgozott, hisz úgy gondolja, hogy bebiztosította a helyét, védi a törvény, stb. Aztán ha letelik az ideje, beállít a régi munkahelyére, és azt várná, hogy minden a régi legyen, visszakapja az otthagyott melót. De ott szinte már meg sem ismerik, hiszen eleve alig dolgozott ott, és utána sem tartotta velük a kapcsolatot. Közben lehet a fele társaság lecserélődött, talán a főnöke helyén is más ül. A munkáját pedig valószínűleg becsületesen végzi más.
És ha éppen nem keresnek új munkaerőt, mert elegen vannak, nincs fölös pénze a cégnek felesleges emberekre, akkor nem csodálom, hogy miután visszatért, amint lehet, elküldik.
Mégis mit tegyen a cég?
Azt azért ne várja senki, hogy a visszatérő anyukák kedvéért kirúgnak más rendesen dolgozó embert!
Ha bevezetnék ezt a butaságot, akkor sem vennék vissza azt, aki csak úgy lelépett.
Az az anyuka, aki több évet dolgozott adott cégnél, és a gyereknevelés közben is kereste a munkaadóját, azt pedig eddig is és ezután is vissza fogják venni, ha szerették és jól dolgozott. Ők általában előre szólnak a munkahelyükön, hogy hamarosan elmennek szülni, azt is megmondják, hogy kb mennyi idő múlva jönnének vissza. És így a munkáltató is tud tervezni. Ilyenkor szoktak a helyükre jövővel határozott időre szerződést kötni. És ilyenkor nincs vita, nincs igazságtalanság, mindenki tudja mit vállalt és mit nyújt.
Kedves 9-es, na, ez jól hangzott, amit leírtál, csak éppen a gyakorlatban nem így működik. Én 4 évet voltam a cégnél. Közben az egyik csaj terhes lett, már mindenki tudta, kivéve a főnököt. Aztán otthon maradt, mert valami baja lett. Közben mi csináltuk a munkáját, a főnöknek meg mondogatta, hogy nem tudja, hogy jön-e még dolgozni, tartsa fenn a helyét. Nekünk persze mondta, hogy eszében sincs már dolgozni, kiíratja magát a szülésig. Ez ment hónapokig, amikor én szóltam már, hogy jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba, mert ki akar még 6 hónapig túlórázni egy ilyen gerinctelen nő miatt? Ha nem jön vissza, akkor mondja is meg kerek-perec. Így lett a helyére felvéve valaki. Szülés után szó nélkül visszavették, pedig elég szemét módon viselkedett, de a törvény előírta.
Én amikor terhes lettem, szóltam időben, kiválasztották az utódomat, betanítottam, elmentem szülni. 1 éves volt a gyerekem, amikor megpályáztam egy belső állást, nem vettek fel, mondván, hogy még kicsi a gyerekem. Kinek mi köze hozzá, egyébként? Akkor mondtam, hogy 1 év múlva mindenképp jövök, mindegy, hogy hova. Ennek ellenére kirúgtak, mert az új törvény szerint megtehetik.
Nos, a lényeg az, hogy szerintem senki nem fogja fenntartani a nő helyét az új munka törvénykönyve alapján. A járulék meg annyira nem érdekli a munkáltatókat, hogy ezért elviselje azt, hogy nem hajlandó túlórázni, beteg a gyerek stb.
Igen, segíteni kéne a kisgyerekes anyákat visszaállni dolgozni. Pl. úgy, hogy nem veszik el a védettséget, pl. úgy, hogy nem bezárják a bölcsiket, hanem újakat nyitnak, és nem teszik a meglévőket is fizetőssé. A többi eleve csak mind látszatintézkedés. Én most interjúkra járok, de eleve meg sem mondom, hogy kicsi gyerekem van, mert tuti nem is vesznek fel sehova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!