Ki ez a Nyírő József, és miért kell újratemetni?
Én sose hallottam róla, de az egyik temetési illetékes szerint korszakalkotó író. E mellett mellesleg Szálasi nyilas parlamentjének tagja volt, aki az összeomlás elől végül a Német Birodalomba menekült. De ez állítólag nem fontos, mert külön kell választani az írói és a politikai tevékenységét.
Ahogy a jobbos tévékbe bepillantottam, valami kolosszális esemény készül, amit a Duna Tv egyenes adásban közvetít. Csak az a bökkenő, hogy a román hatóságoknak csípi a szemét ez az egész (talán nem véletlenül), és próbálják nehezíteni a temetést. Pl. nem engedik, hogy a koporsót a csíksomlyói MÁV zarándokvonat vigye.
"-külön kell választani az írói és a politikai tevékenységét."
-Milyen érdekes, hogy mégis a Fidesznek jutott eszébe ez az elfeledett írózseni és nem az írószövetségnek, vagy a Nobel-díj bizottságnak!..
Kedves 72%-os!
"Szerintem a hazaszeretetnek ott kellene lennie minden ember lelkében, megfogadva a Szózat intelmét, miszerint "hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!".
- Stílusosan válaszolok:
"A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek." - Wass Albert
Wass egy kiváló író volt, és kiváló ember. Ha valakik középszerűnek tartják, azt persze mindig "szigorúan szakmai szempontok alapján" jelentik ki, de igazán nem lehet belekötni. Nála az irodalom, a mese visszatért eredeti rendeltetésbe: erkölcsi mintát vehetünk belőlük. Az a fajta ember volt ő, akit Isten is arra teremtett, hogy körülüljék az unokák, és meséljen. A fákról, az erdőről... Hogyan legyél Ember. Erről szólt, és mind a mai napig erről szól Wass életműve.
Nyírő pedig nem volt nyilas - mint már sokszor leírtam. Csupán hivatalában maradt a nyilas hatalomátvétel után is, ami nagy különbség. De persze a saját elmondásuk szerint "szent földet féltő" román politikusoknak, és a haza nemistudommármiknek ez is elég a lafasisztázásához.
Németországba sem azért menekült, mert annyira "jól érezte magát" a nácik között, hanem mert az oroszok elől egyedül arrafelé lehetett kitérni.
Elhangzott itt érvelésként az a Népszabis "magyartanárok egyesülete" cikk. Csakhogy erre reprezentatív véleményként adni - korrekten szólva is - kétséges. Ne tévesszen meg minket a név, nem a Magyartanárok Országos Egyesület az, amiről szó van, és nem véletlenül nincs benne az "országos" jelző. Egyesületet alakíthat bárki, akár 10-20 fővel is.
Nyírő József irodalmi munkássága azért nagyon fontos, mert hiánypótló témájában és hangvételében is. Az egy dolog, hogy a magyar irodalom nem kanonizálta. A kommunista politikai elitnek a külhoni magyarok nem voltak fontosak, Nyírő politikai szerepvállalása pedig különösen alátámasztotta azt a megfontolást, hogy lehetőleg el kell felejteni Nyírő Józsefet. Mindenesetre, ha valaki meg akarja ismerni az autentikus székely mentalitást és habitust, akkor olvasson Nyírőt.
Az, hogy Nyírő szimpatizált a náci Németországgal nem csoda, hiszen Erdély felszabadítását, azt hogy az addig keményen elnyomott magyar emberek otthon lehettek szülőföldjükön Hitlernek és Mussolininek is lehet köszönni. Ezek tények. Ezt is vegyék figyelembe azok a nácizó és fasisztázó emberek, akik csodálatos erkölcsi magaslatokról fennhéjázóan okoskodnak 70 év távlatában.
A román hatóságok eljárása a temetés kapcsán nyilván abból adódik, hogy a magyarsággal szembeni fölényüket akarják demonstrálni. Ez a román többséget biztosan rendkívül öntudatossá teszi, a kormányerők malmára hajtja a vizet. Kövér László szerepvállalása ebben a történetben annyi lett volna, hogy az esemény fővédnökeként jelen van az eseményen, lezajlik a temetés és kész. Senki egy rossz szót nem szólt volna a románokra. Ha ez volt a revans a Nemzeti Színházban meg nem tartott román ünnep miatt (amikor Erdély elcsatolását akarták megünnepelni a nemzet színházában), akkor értem a dolgot, viszont nagyságrendileg kicsit másként fest a két történet.
Tőle nem olvastam sokat, így irodalmilag nem ismerem igazán.
De nem volt nyilas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!