Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az LMP kiakadt, hogy "irredent...

Pro Patria kérdése:

Az LMP kiakadt, hogy "irredenta műdalt" énekeltek a parlamentben. Aki ilyen kijelentéssel él a Székely Himnusszal kapcsolatban, az mégis hogyan formál jogot arra, hogy a magyar országgyűlésben képviselje a nemzetet?

Figyelt kérdés
Függetlenül most attól, hogy odaillik-e a dal, vagy sem.
2012. máj. 3. 01:05
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:
28%

Szokásos módon elmentünk a "nagyon fontos" kérdés alapos, ámde nem ide tartozó megvitatásának irányába.

Először is, nem függetlenül! Minden dolognak megvan a maga helye. A parlament egy olyan hely, amelynek addig tart a méltósága, amíg magunk megadjuk neki. Mert a magyar parlament méltóságát a magyar képviselők viselkedése, a magyart társadalom hozzáállása adja. Mindenki más kívülálló.

A székely himnusznak semmi keresnivalója a parlamentben, mert annak más a funkciója. Ennyiben ki lehet akadni rajta. Még inkább tenni a lejáratás ellen. A székely himnusz - akár irredenta a szövege, akár nem, akár eredeti az utolsó sora, akár nem - a megfelelő helyen énekelhető. Hallottam énekelni olyan felemelő érzéssel, amelyben az éneklők egyáltalán nem arra gondoltak közben, amelyre sok hazai "nagymagyar" valaha is gondol. Tudom, mert megkérdeztem utána. Érdekelt, mit gondolnak róla. Elmondták, azóta meggyőződésem, hogy nem kitiltható a megfelelő helyről és időről. De főleg, ha olyan érzéssel éneklik.

Ahogy az is meggyőződésem, hogy a magyar parlamentben énekelve, azok szájából és gondolataival, akik ezt elkövették, az a székely himnusz erdélyi gondolatának meggyalázása volt. És a leghatározottabban jogot formálok arra, hogy a nemzetemet képviseljem Székelyföldön, Magyarországon, vagy bárhol a világban.

2012. máj. 3. 12:19
 22/48 anonim ***** válasza:
42%

Kali, jóval többet kellene olvasgatnod a Wikipédián túl:))

Amúgy "liberális" létedre elég kirekesztő, diszkriminatív és rasszista vagy a magyarokkal szemben.

2012. máj. 3. 12:19
 23/48 anonim ***** válasza:
74%

"A parlament egy olyan hely, amelynek addig tart a méltósága, amíg magunk megadjuk neki. Mert a magyar parlament méltóságát a magyar képviselők viselkedése, a magyart társadalom hozzáállása adja"

Most ugye nem azt akarod mondani, hogy a parlament nem méltó hely, vagy hogy a parlament méltóságát csorbítja a Székely Himnusz?

2012. máj. 3. 12:22
 24/48 anonim ***** válasza:
77%
Most konkrétan az "irredenta" vagy a "műdal" jelző hamis szerinted?
2012. máj. 3. 13:04
 25/48 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy a ti magyarság-tudatotok csak a székelyekig terjed. Mi van a többi határon túli magyarral? Az ő himnuszukat miért nem énekelték? Ha már olyan fontos, hogy a határon túliak a magyar köztársaság elnökének a választásán megszólíttasanak.
2012. máj. 3. 13:56
 26/48 A kérdező kommentje:

Andizsuzsi. Nem tudok róla, hogy lenne Vajdasági Himnusz, vagy Felvidéki Himnusz, esetleg Kárpátaljai Himnusz. A Székely Himnuszt - bár valóban problémás, hogy egyetlen néptöredéké, de - az egész határontúli magyarság magáévá tudja tenni, közös sorsát láthatja benne.

Kalergi válaszára

"Egy országnak egy himnusza van. ( Legalább is, én így tudom, javíts ki, ha tévedek)"

- A Szózattal mégsincs bajod. Oh, vagy tévedek, azt is inkább cseréljük le a brüsszeli nótára?

"A magyar parlament logikus, hogy a magyar himnuszt énekli. Nekünk ez a dal nem himnuszunk."

- Mi az, hogy "nekünk"?? Nem lehet külön beszélni, hogy "nekünk", "nekik", mintha idegenek lennénk egymástól, EGY nemzet vagyunk!

"A székelyeknek lehet, de nekem, mint magyar állampolgárnak, nem."

- Igen. Mert Neked magyarnak lenni csak állampolgárságot jelent...

2012. máj. 3. 14:06
 27/48 anonim ***** válasza:

Andizsuzsi felvetésén elgondolkoztam: valóban, miért nem énekeltek más himnuszt is a parlamentben? Egyszerű a válasz - a többieknek nincsen saját himnusza.

De erre az a megoldás, hogy eléneklik a Székely himnuszt? A baj az, hogy a Székely himnusz a székelyeké, nem pedig a többieké (és nem is az erdélyi magyaroké!). Mert ezzel az énekléssel, és a magyarázattal (a teljes határon túli magyarsággal való kapcsolat) gyakorlatilag a székely himnuszt a teljes határon túli magyarság himnuszává tették. Ez így most jó?

És mivel a Himnusz (Magyarország hivatalos himnusza) mellett énekelték el, ez olyan, mintha nem tarthatnák azt a teljes magyarság himnuszának. Tehát a Himnusz a határon belülieké, a Székely himnusz meg a határon túli magyarságé. Érdekes módon fejezik ki az egységet.

2012. máj. 3. 14:08
 28/48 anonim ***** válasza:
68%

14:06!

„A Székely Himnuszt - bár valóban problémás, hogy egyetlen néptöredéké, de - az egész határontúli magyarság magáévá tudja tenni, közös sorsát láthatja benne.”

A Himnuszban nem látja ezt?

„- A Szózattal mégsincs bajod. Oh, vagy tévedek, azt is inkább cseréljük le a brüsszeli nótára?”

A Szózat Magyarország egyik hivatalos jelképe. Az Örömóda nem az (ugyanis az európaiaké), ahogy a Székely himnusz sem (ugyanis az a székelyeké).

"A magyar parlament logikus, hogy a magyar himnuszt énekli. Nekünk ez a dal nem himnuszunk."

- Mi az, hogy "nekünk"?? Nem lehet külön beszélni, hogy "nekünk", "nekik", mintha idegenek lennénk egymástól, EGY nemzet vagyunk!

Igen, nekünk. Ezt másik kérdésnél is kifejtettem már. Igen, ők is magyar tudatúak, de megkülönböztetik magukat az erdélyi magyaroktól. Kicsit ez olyan, mint a német és az osztrák vagy a svájci, csak mondjuk még 100 évvel ezelőtt.

A lényeg, hogy a magyarok többségének meg van a maga himnusza: a Himnusz.

2012. máj. 3. 14:16
 29/48 A kérdező kommentje:

"Igen, nekünk. Ezt másik kérdésnél is kifejtettem már. Igen, ők is magyar tudatúak, de megkülönböztetik magukat az erdélyi magyaroktól. Kicsit ez olyan, mint a német és az osztrák vagy a svájci, csak mondjuk még 100 évvel ezelőtt.

A lényeg, hogy a magyarok többségének meg van a maga himnusza: a Himnusz."

- Nem, nem különböztetik meg magukat jobban, mint például a matyók, palócok, hajdúk. Nem tartják magukat a magyarokról idegen, elkülönülő népnek - hogyan is tarthatnák, ha magyar az anyanyelvük, és Magyarország a hazájuk (bár az államhatárok most épp 90 éve szétcsúsztak, de ez az abnormális helyzet úgysem fog sokáig fennállni.)

2012. máj. 3. 14:25
 30/48 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"az egész határontúli magyarság magáévá tudja tenni, közös sorsát láthatja benne."

Nem gondolom, hogy egy felvidéki palóc pont a Székely himnuszt akarná magáévá tenni, és ahogy itt már előttem elmondták, a magyar Himnusz gyönyörűen kifejezi az egész nemzet egységét és összetartozását.

2012. máj. 3. 14:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!