Mért nem tanítják az iskolákban legalább nagyon alap szinten a pénzelméletet?
Pl. ahogyan elmagyarázza itt a bácsi?
Az iskolákban soha semmit nem tanítottak a pénzről. Miért?
http://www.youtube.com/watch?v=4WAC3-dJFeI
A Kérdező felvetése teljesen jogos, attól függetlenül, hogy mit linkelt, vagy nem linkelt be.
Én egy eléggé jónevű gimnáziumba jártam 15 éve, és nekünk nem volt a tananyagban egy szó sem arról, hogy hogyan is működik a pénz.
Gondolom azoknak sem, akik még korábban jártak iskolába.
Először (és utoljára) a főiskolán kaptam némi mellékes közgazdaságtani felvilágosítást gyakorlati jegyért (annyit is ért).
Amit a szüleimtől megtanultam, az az volt, hogy:
"Fiam, állíts élére minden fillért, és hitelt az életbe' fel ne vegyél!"
Mivel mindennapi felnőtt életünket eléggé a pénz határozza meg, valóban nem lenne ártalmas, ha az iskolákban a szex, drog, dohány (rák end roll) témakör mellé a pénzügyekkel kapcsolatban is működne egy felvilágosító-megelőző program.
Korrekt módon felvilágosítana a pénz és pénzgazdálkodás alapvető törvényszerűségeiről, megelőzendő a ma sokaknál tapasztalt hitelspirálok kialakulásának kockázatát.
Drábik tudtommal nem közgazdász hanem jogász-újságíró. A pénz működése sokkal bonyolultabb, mint amit a videóban elmond, sok közgazdász is úgy diplomázik, hogy lövése nincs róla. Esélytelen lenne megtanítani középiskolában, legfeljebb igen magas óraszámban.
Örülnék, ha az emberek jobban értenének a közgazdaságtanhoz, de ne ilyen hatásvadász összeesküvéselmélet videókat nézzenek, hanem egy olyan ember magyarázza el nekik, aki átlátja a rendszert és ért is hozzá.
Én 14 éves vagyok, 8.osztályos.
Semmi ezzel kapcsolatos információm nincs, egyedül a töri/földrajz tanárom szokta elmagyarázni az ilyeneket ha az tananyaghoz kapcsolódik
Évente 1-2 ilyen előadás beleférne a tanévbe.
Halom dolog van, amit nagyon jó lenne, ha tanítanának az iskolákban, mégsem teszik. Pl retorika, szónoklástan. Már már nevetséges, h mennyire nem tudnak beszélni az emberek, márpedig ez a mindennapi életben nagyon fontos lenne, az egyetemen pedig egyenesen elengedhetetlen. Meggyőződésem, h a diákok önbizalmát is nagyban erősítené, ami szintén nem elhanyagolandó tényező. A vitázás alapelveit is tanítanám, mivel ennek még kifejezetten művelt körökben sincs kultúrája...
A gond az az, amit előttem már vki nagyon jól leírt, a diákok többsége a jelenlegi tananyaggal sem tud úgy megbirkózni, mint ahogy kellene, ha ezt még megfejeled plusz tárgyakkal is, amik ráadásul elég magas szintűek, akkor teljes lesz a káosz. Az előadások jegyek nélkül meg nem fognak működni, mert a kutyát nem fogja érdekelni, ha tudja, h nincs tétje. A drogprevenció teljesen más téma, szimpla felvilágosítás (amúgy arra sem figyel a pulyák többsége...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!