Magyarország miért nem lehet olyan fejlett és gazdag, mint Dél-Korea?
ma 01:49
Bocsánat, félreértettelek. Viszont pár ponton vitatkoznék veled.
"Nem tudom, hallottál-e olyanról, hogy komperatív előnyök?"
Nem, hogy hallottam, de tanultam is.
"Ez alatt azt kell érteni, hogy egy ország arra az ágazatra koncentrál, amiben a többiekéhez képest jók az adottságai, így az adott szférát viszonylag könnyen versenyképessé fejleszti."
Ez megint viszonyítás kérdése, mert például az egész európai mezőgazdaság a dotációk miatt versenyképes. Mégis, hogy lehetne máshogy, ha teszem azt egy perui éhbérért állítja elő a terményeket. Vannak is erről kemény viták az EU-n belül is.
"Persze volt olyan időszak, amikor homlokegyenest az ellenkezőjét csináltuk, az agrár szférát teljesen elhanyagoltuk, és olyan iparágakat fejlesztettünk, melyeknek a feltételei szinte egyáltalán nem adottak."
Senki nem állította, hogy legyünk a "vas- és acél országa".
"Aki valamelyest tanulta, hogy hogyan számítják a GDP-t, az legalábbis sejti, hogy ez egy nagyon csalóka szám, és erősen torzít."
Ezért "megbízhatóbb" valamelyest a vásárlóerő-paritáson számított GDP, persze ez sem tökéletes, de egyelőre nincs jobb (legalábbis én nem tudok róla).
A tercier szektorról meg bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy improduktív: gondolj bele, mennyi pénzt hoz a konyhára egy Microsoft, Apple kaliberű cég? A fejlett világot ezek tartják el.
"Sajnos Magyarország jelenleg ott tart, hogy lassan még azokból a termékekből is behozatalra szorul, amit itthon is versenyképesen elő lehetne állítani, sőt, amiből nagy mennyiséget exportálhatnánk."
Már ne is haragudj, de ezért nem az EU-t kéne hibáztatni. Ha jól tudom, akkor annak idején Antalék állapodtak meg abban, hogy az egész magyar gazdaságot a beáramló tőkének szolgáltatjuk ki (akkor ez volt a sláger és ez működőképesnek látszott, még a csapból is ezt folyt). Ma ennek a levét isszuk. Róna Péter is hasonló véleményen van: Magyarország nem állít elő magas hozzáadott-értékű termékeket, csak alapanyagokat és félkész-termékeket.
Üdv.
"Hát Dél-Korea kisebb mint Magyarország itt kezdődik körülbelül akkora mint a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl együtt."
Téves! Dél-Korea 100.210 nkm! Ezzel szemben Magyarország területe 93.030 nkm.
"7-es ha jól tudom akkor Kína és India jóval ellőbb nagy birodalmak voltak mint, hogy az első európai birodalom létre jött volna (Görögország)."
Szerintem te vedd elő a történelem könyved. India sosem volt egységes ország a gyarmati uralom utáni felszabadítás előtt. Kína is kb pár évszázadonként szétesett.
"Nem tudom honét van nekünk papírunk de szerintem nem Német vagy Angol találmány hanem kínai"
Szerintem azért a papír óta illett volna már valamit felmutatniuk. Nézz körül a szobádban, minden modern technikai berendezés európai vagy észak-amerikai találmány lesz ott.
"és még jó, hogy ők vesznek át tőlünk dolgokat Dzsudózni, Karatézni és még jó sok sportot is mi Európaiak találtunk volna ki? Hát nem hiszem."
A mai értelemben vett sport az ókori Hellászban alakult ki. A karate és a dzsúdó eredetileg harcművészet volt, csak pár évtizede mondják őket küzdősportnak.
"Mi ellőtt ekkora hülyeséget írsz vegyél egy töri könyvet ami az első császárságokkal kezdődik."
Barátom, te ruházz be egyre. Nem véletlenül európai mintára szervezte meg India, Kína, Japán, Dél-Korea stb az államát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!