A kormány az összes juttatást Erzsébet utalványban fizetnék ki? Ezzel hogy lehet majd, akkor sárgacsekket befizetni?
Tisztáznék pár dolgot a bözsével kapcsolatban, mert sokaknak nem tiszta mi a helyzet.
Magyar vagyok, két lányom van, vállalkozásom volt mielött szültem, ezért csak GYES-re vagyok jogosult, aminek összege 2007 óta 25 ezer forint. A két gyerek után kapok ezentúl 26 ezer forint csp-t bözsében, és nem örülök. A férjem dolgozik, a rezsink 70 ezer havonta. Rendben van, hogy a bözsét elköltöm kajára, de az már nagyon nincs rendben, hogy csak drágább termékeket vehetek meg belőle, jóval drágábbat mint ami indokolt lenne. Egy liter tejet én eddig 150 Ft-ért vettem, most kapom majd a bözsét, és vehetek 300 Ft-ért egy liter ugyanolyan minőségű UHT 1,5 %-os tejet. Ez barátok között is 100%-os drágulásnak számít. Ha a 26 ezerből én 13-at elköltök a hentesnél, marad 13 ezer, amin viszont alapélelmiszereket vennék, legalábbis így lenne logikus, csak épp az nem mindegy, hogy egy ezresből én 3l tejet tudok venni, vagy hatot. Utóbbi mennyiség nagyjából, ha főzeléket nem főzök, 5-6 napig elég...Na ez a probléma. Vásároljak drágábban, csakmert ez az ötlete támadt valakinek, és még köszönjem is meg...hát nem fogom. Jelenleg nagykereket keresgélek, tojást intézek több ismerősömnek is, és mindent, ismétlem mindent el fogok követni annak érdekében, hogy minél kevesebb embernek kelljen a coopban, meg a realban aranyáron vásárolnia, adott havi költségvetésből. Mert az úgy működik nálam pl, hogy x összeget teszek félre megélhetésre, miután a rezsire elkülönítem a pénzt, a maradékot pedig teszem félre, felújításra, meg ha elromlik valami, arra legyen. Nyaralás, mozi, színház nincs. Ha meglesznek a cégek, a listát itt is közlöm, és még pár helyen, a bözsét meg vagy eladom, vagy azt is félrerakom, és kívánom a kormánytagoknak, hogy fulladjanak meg!!!
Igen tudom:) Már csak az a kérdés hogy hajlandóak lesznek e szabályt szegni, mert az én városomban pl mosóporral visszazavarták az utalványost a pénztártól...ez egyenlőre még nem tiszta, városonként, sőt telepenként is változik, majd meglátjuk. :) Ha éppeszű a helyi tescó vezetősége, nem zavarja el az extra forgalmat, csak nem biztos hogy mindegyik lesz olyan tökös.
Jelenleg ugyanis az felállás van, hogy bözsével tescoban csak fogyasztásra szánt készterméket lehet majd venni, tehát konzerv, péksütik, salátakeverékek, chipsek, csokik, joghurtok, de pl alapélelmiszert nem. Talán a tej kivétel.
Nekem van egy gyerekem, GYED-en vagyok itthon. A GYED-emet nem hiszem, hogy jogos lenne így adni, hiszen ezt a befizetett adómért cserébe kapom, amit ugye nem bözsében fizettem az állam-bácsinak. Szerintem jogos, hogy nem is úgy akarom vissza kapni.
A CSP-t viszont adják abba, engem nem zavar. Vidéken élek, 2 bolt van nálunk, mind a kettő elfogadja és egyik sem CBA vagy COOP. Azt meg nem hiszem el, hogy valaki ebből veszi a pelenkát ÉS fizeti a számlákat ÉS a hitelt ÉS a tápszert ÉS a gyerekruhát. Ezután ha veszek a boltban csak ételt, akkor ezt adom oda, ha mást is, azt ugyanúgy fizetem mint eddig.
Az a probléma ezzel, legalábbis nekem, hogy a bözsét csak élelmiszerre lehet költeni, és ahol én élek, ott a coop jóval drágább mint a tesco, vagy a penyy. Ha csak élelmiszert veszek én nem akarok a coopba menni, mert fele annyit tudok vásárolni, mint ha a pénzzel elsétálok a pennybe. A coop üzletvezetője csak a tüskeszentpéteri lisztet ismeri, tésztákból is csak azokat amik 400 FT/fél kg-os áron vannak. Szóval ez így gáz. Nem problémáznék én sem, ha a pl a penny is elfogadná, vagy ha tescot nem korlátoznák. De így ez nekem pl nagyon nem jó üzlet. Dohányra, alkoholra nem költünk, én azért is mert még szoptatok, a páromnak mondtam én hogy igyon legalább ha van már gyerekünk, de sehogy nem akar :D
Ezt csak viccből írtam azért, mert most automatikusan az lebeg a bözsével kapcsolatban sok ember szeme elött, hogy ahol gyerek van ott elisszák a csp-t, meg elcasinózzák.
Nekem elég problematikus lenne, ha a csp-t utalványban kapnám. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az összes többi bevételem később érkezik. Nyilván veszek élelmiszert is hó elején, viszont sajnálatos módon az van, hogy akárhogy próbálom, valahogy csak nem jön össze, hogy az előző havi pénzemből maradjon a következőre is, így ilyenkor a csp-t költöm arra, amire épp szükség van, majd amikor a többi pénzem érkezik, akkor meg azt. Ha teszem azt, beteg a gyerek (vagy uram bocsá' esetleg én), akkor hónap elején nem azt nézem, hogy ez most a családi pótlék, hanem azt, hogy megjött a pénz, megyek kiváltani a gyógyszert.
Különben érdekes, eddig az volt a duma, hogy az alacsony jövedelműek, segélyből élők legyenek önellátók, termeljenek maguknak. Azok a kevesek, akik ezt meg is teszik, tényleg nem sokat költenek élelmiszerre. Az egyéb szükségleteiket viszont nekik is fedezni kell valamiből. Ruhát azért ők is hordanak. Számláik nekik is vannak. Ők mit csináljanak?
Külön érdekes, hogy többek közt a lakásfenntartási támogatást is bözsével akarják kifizetni. Annál eddig pont az volt a gyakorlat, legalább is nálunk, hogy kézbe se adják, hanem rögtön valamelyik közüzemi számlát fizetik ki belőle, a jogosult helyett. Ez nem reálisabb volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!