Adolf Hitler őrült volt vagy inkább zseni?
Egyre több a II. világháborúval kapcsolatos dokumentációt olvasok, és ezzel kapcsolatos filmet nézek, de nem tudom eldönteni...
Mit gondoltok?
21:56
A munkások életszínvonala Hitler kormányzása idején csökkent, egészen az első hadizsákmányok megérkezéséig.
Nemcsak a munkások reálbére csökkent (kb. 20-30%-kal) és a megvásárolható áruk minősége romlott (fa helyett farost, bőr helyett műbőr, kávé helyett pótkávé és más effélék), hanem pl. megtiltották számos iparágban a munkahely megváltoztatását is. Gyakorlatilag a munkásságot röghöz kötötték.
Hitlernek az alsó néprétegekben két fő bázisa volt: egyrészt az 1932-es munkanélküliek, akik 1933 után munkát kaptak, másrészt az eladósodott parasztok, akiken szintén segített az állam. A munkások nagy része inkább vesztett az új rendszeren, mint nyert. A KdF egy kirakatprogram volt, melyben csak kevés munkás vett részt.
16:24
"Én tudom a vaj helyett ágyút program csak 1937 körül indult be"
A fegyverkezés azonnal megindult, ahogy az importkorlátozás is. 1936-ban hiány volt alapvető élelmiszerekből, majdnem összeomlott a rendszer. Hiány volt autógumitól a cipőtalpig kb. mindenből, ahova értékes anyagok kellettek.
"John Lukacs a Történelmi Hitler c. könyvében"
Roppant elavult és elfogult könyv.
"Emellett nem volt munkanélküliség sem,megvalósult a teljes foglalkoztatottság amit ráadásul nem fegyverkezéssel értek el hanem közmunka programokkal"
A munkanélküliséget a következő programokkal tüntették el: (1) nők kiszorítása a munkerőpiacról, (2) hadiipar fellendítése hitelből, (3) zsidók kiszorítása egyes szakmákból, (4) közmunkák.
Mindenki a közmunkákról beszél, de azok csak az új munkahelyek kis részét biztosították, ráadásul az autópályaépítési programot a Brüning-kormány indította be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!