Adolf Hitler őrült volt vagy inkább zseni?
Egyre több a II. világháborúval kapcsolatos dokumentációt olvasok, és ezzel kapcsolatos filmet nézek, de nem tudom eldönteni...
Mit gondoltok?
Azt tudom, hogy egy hajszál választja el a két fogalmat, de nem tudom megítélni.
Hihetetlen figura!
"jó hadvezér volt"
Csak a tábornokai fogták a fejüket a döntései miatt... Nem engedélyezett még csak taktikai visszavonulásokat sem, emiatt rengeteg német katona veszett oda. Nem éppen jó hadvezérre vall, ha valaki görcsösen ragaszkodik a megszerzett pozíciókhoz.
"és meg tudta győzni az embereket"
Szerintem ez csak a meggyőzés eszközétől függ. A Gestaponak pedig híresen jó meggyőző eszközei voltak.
Egyébként a legnagyobb tévedése az volt, hogy alaposan alábecsülte a Szovjetunió haderejét. Nem technikában, mert az valóban csapnivaló volt. De embermennyiségben gyakorlatilag felülmúlhatatlan volt. (Ha jól tudom, kb 4-szer annyi szovjet katona esett el a háborúban, mint német.)
Szerintem semmi zseniális nem volt benne. Egyszerűen jó időben volt jó helyen - az akkori német viszonyok szinte kitermelték, hogy egy hasonló, hangzatos ígéreteket pufogtató, ám kellően gátlástalan egyén kerüljön hatalomra.
Véleményem szerint egyszerűen egy gátlástalan, demagóg, és megalomániás őrült volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!