Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért mondja egyre több...

Miért mondja egyre több ember, hogy jobb volt az élet a rendszerváltás előtt?

Figyelt kérdés

Egyre több ismerősöm mondja, hogy a 89 előtti időszak jobb volt, mert meg lehetett élni. Viszont sokan meg csak a kommunista elnyomásról beszélnek.

Kérlek meséljetek az akkori időkről!

- mi a végzettségetek, és ebből milyen életszínvonalon lehetett élni

- mekkora volt a munkanélküliség

- milyen módon jelentkezett az, hogy az ország kommunista elnyomás alatt volt, és ez mennyire érdekelt egy átlagembert

Köszönöm

19/F

2012. febr. 21. 17:05
1 2 3 4 5
 41/48 ekeke ***** válasza:
70%

Én egyszerűen megoldanám a kérdést.

Mindenkit köteleznék arra, hogy menjen be egy hivatalba és írjon alá hivatalos okiratot arról, hogy jobb volt-e a szocializmus, vagy rosszabb. Akik a jobbat választják, azok valószínűleg nem dolgoztak eleget, vagy sokat loptak. Ez kitűnő lenne, mert ezen személyek közt feloszthatnánk az államadósság akkor keletkezett kamatos részét, amit máris befizethetnének. Ha nincs pénzük, a nyugdíj vagy ingatlan ugrik. Nekünk KURÁRA NEM volt jó, sem nem tanított senki jóra.

2012. márc. 10. 22:30
 42/48 anonim válasza:
56%
Szocializmus nem volt Magyarorszagon. Es kommunizmus sem volt, utobbi azert sem, mert az penz nelkuli tarsadalom, amelyben szukseglet nelkuli elosztas folyik (ld. Marx: A toke, amelyet egyebkent kis, de nem akkora meglepetesedre, sok europai egyetemen ma is fo tananyag. Sot, akkor egyetemistakent megerkeztem Svajcba, es ott ideztek fejbol A tokebol. De szocializmus sem volt, mert az meg munka szerinti elosztas. Leginkabb bolsevizmus volt, egyetlen part es egyetlen politikai iranyito reteg megszabta, hogy mit kell termelni. Talan hasonlo valamihez maihoz a helyzet, ugye. Es a hetkoznapokban elnyomas sem volt, csak nem kellett olyat leirnod, mint nekem, hogy bebortonoztek. Meg nem kellett atmaszni a katonai bazisok es uranbanyak keritesen, es akkor nem sok bajod esett.
2012. márc. 24. 00:17
 43/48 anonim ***** válasza:
43%
Én nem másztam át, csak nem tudtam, hogy a hegytetőn egyik télen 80 hektárt bekerítettek és szovjet rakétabázist építettek oda (a romok ma is megvannak). Azt se tudtam, hogy ott kerítés van, csak akkor menekültem, amikor üvöltött ruszki, hogy sztoj! És lőttek kifelé. A Bakony a sok részeg szovjet tiszt miatt "háborús övezet" volt. Vodkáztak és lőttek, mindenre.
2012. ápr. 13. 22:13
 44/48 anonim ***** válasza:
40%

Munkanélküliség nem létezett a "rendszerváltás" előtt.

vagyis nem volt létbizonytalanság, mert mindenkinek volt munkája. "KMK"-t büntették.

Én a gondtalan '80-as években nőttem fel, akkor se volt nagyobb elnyomás, mint most a "demokratúrában".

Nekem most diplomám van, de munkahelyem nincs.

2012. ápr. 13. 23:06
 45/48 anonim ***** válasza:
69%

nem volt jobb, sőt, jóval szarabb volt

és akkor is mindenkinek meg volt nyügje

akkor is sírt mindenki a pénz miatt

csak az idő megszépít mindent

én éltem benne, szal tudom

2012. ápr. 14. 02:32
 46/48 anonim ***** válasza:

"17:59 Kösz! Nem is tudtam, hogy már akkor is ment a hitelfelvétel..."

na ez a baj. és utána összeképzelegtek midnenfélét.

ha nem is te, de a többségetek igen

2012. ápr. 14. 02:34
 47/48 anonim ***** válasza:

bizony, a 10-esben Reednek van igaza

a szocializmus Mo-n a gazdasági csőd miatt bukott meg akkor és ott ne politikai okok miatt

igaz Gorbacsov is benne volt a pakliban, de a gazdasági kényszer nagyobb volt

2012. ápr. 14. 02:38
 48/48 anonim ***** válasza:

"Gyakorlatilag az elmúlt 25 évben hétszeresére nőttek az árak, mig a bérek az 1980-as szinten be lettek fagyasztva."

ez mekkora hazugság már

persze, mindeki most is 5-7 ezer forintot keres

az árak meg nem a 7x-esére npttek hanem számszerüen tööbb mint a 20x-ára (van ami mégtöbb)

89-ben 7,60 volt egy liter tej, és 2,80 a banános túrórudi (om nom nom, de kár hogy már nicns)

93-ban egy GURU 200 forint volt

2012. ápr. 14. 02:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!