Mikor nő ki végre ez az ország a Kádár-korszak iránti hamis nosztalgiából?
Gáz volt a rendszer és hamis, ez nem vitás, mégis én sajnálom, hogy nem akkor voltam 33 éves, hanem most.
Nekem pl van célom, jövőképem. Diplomás vagyok, de nem karrierista. Szeretnék becsületesen dolgozni, nincsenek irreális meggazdagodási álmaim, csak hogy mindig legyen munkám és abból befolyó átlagos jövedelmem.
Akkor tudnék lakást venni és utána családalapításon munkálkodni. 3 gyerek vagy 4, esetleg 5 is akár. Hétköznap munkahely, hétvégén meg kertészkedés és kirándulás, közben sok tanulás is, hogy haladjak a korral. Csak ennyi, igazán nem nagy álmok.
Mégis most 2012-ben teljesen kivitelezhetetlennek érzem. 2002-ben még (naivan) még jobban hittem a megvalósíthatóságában.
Úgy 1970-1980-ban bátran belevághattam volna fenti tervek megvalósításához akár 20 évesen is!
Ennyi a különbség akkor és most között.
Idősebb nők rossz szemmel néznek már rám, hogy nem szültem még gyereket... Na de hogy, ha azt sem tudom mikorra tudok lakást venni és felhalmozni annyi vésztartalékot, hogy ha újra meg újra munkát kell keresni, akkor legyen miből élni?
És ebben a torz társadalomban még egy épeszű férfit sem találni, aki hozzám hasonlóan tudna előre gondolkodni.
Felelős dolog így egy gyereket is vállalni? Ezt egy mai 50-60 éves képtelen megérteni.
A Kádár-korszak fiataljai nagyon szerencsések, hogy akkor voltak fiatalok. (A lázongókat persze korlátozták, sokszor igazságtalanul büntették oké, de ők voltak kevesebben, most az átlagemberekről beszélünk.)
Akik szorgosan dolgoztak, jó életük volt, ki is használták, igazuk van. Egy a baj, sajnos tömegével követték el azt a hibát, hogy nem figyelték a változásokat, és nem készítették fel a gyerekeiket arra, hogy nekik az életük nem a szorgalmas és becsületes munkával lesz biztosított, hanem az állandó versengéssel, az érdekkapcsolatokkal, korrupcióval, szerencsével.
Ma nem az a dicsőség, hogy szorgalmas vagyok és még sehonnan nem rúgtak ki (csak megszűnt a cég), hanem akkor vagyok valaki, akkor kapok méltó fizetést, ha hazugságok árán képes vagyok munkát szerezni, akkor tudok megélni, ha megtalálom a kiskapukat...
Teljes bizonytalanság.
Bárcsak a kádár-korszakban éltem volna!
Most ne mondd azt, kedves nyugdíj felé közelítő, hogy bezzeg akkor még külföldre se mehettél! Én sem mehetek, mert nincs rá pénzem, az a mi akad, az kell az alapvető szükségletekre...
""1. Nem élt jobban az átlagember. Konkrétan sokan épp hogy nem haltak éhen.
Én a környezetemben ezt nem tapasztaltam.
Sőt, apám egy egyszerű szaki volt, és 0Ft hitellel 4 családiházat épített fel életében. Miközben jólélt.
2. Akkor adósodott el az ország. 1 emberes munkát 3 végzett, ez pedig sok pénzbe került.
1970-1990 hez képest 1990-2010 között meg 4× ereztük az állam adósságunkat, a társadalom teljesen eladósodott és elprivatizáltunk mindent amit egy generázió összerakott.
"mind amellet hogy 3 ból csak 1 dogozott" ami persze nem igaz.
3. Autó? Telefon? Tv? Na ilyened neked akkor nem csak azért nem volt,
Nekünk mindíg volt, sőt autóból volt hogy 2 is.
5 év volt az előre lekötés, és mikor eladtuk a régit, annyit kaptunk érte hogy kifizettük az újat.
Vonalas telefon volt, igaz hogy nem fejlesztették a rendszert és kevés volt a vonal. De nyugaton sem ugy ment mint ma.
"mert örültél, ha 1 havi spórolás után tudtál venni egy silány minőségű ruhadarabot, hanem mert egyszerűen ha volt is rá pénzed NEM VOLT! Szánalmas ugye? Egy Trabantra várhattál 5-6 évet.
Nekünk 1,5 meg 1,6 ladánk volt, előtte meg volga.
Jó ruhákba jártam, sok jó magyar fejlesztés volt.
Trapper, Riverblu, és a tisza tépőzáras cipő, ami világszabadalom volt, hiszen a tépőzárat a magyarok találták és fejlesztették ki.
4. Aki visszasírja azokat az időket menjen Koreába. Esetleg Kuba. Kína nem igazi kommunista ország.
Én nem sírom vissza, csak azt látom hogy amifelé megyünk az még annál is sokkal rosszabb.
Akkor a cégemnél mint ifjú tecnikus kerestem 16000 et és egy kg kenyér 16Ft volt és arányaiban minden sokkal olcsóbb. Arról nem is beszélve, hogy amikor az első autóm vettem, elkezdtem fusizgatni és még 16 000 ret hozzávertem. Egy év alatt lett egy új autóm mert a fater azt mondta " itt az igénylésem Lada 1.6 spec kb mint ma egy BMW" ha kifizeted a 240 000 et akkor a tied.
Aki akart dolgozni az haladt is, akkor!
Mert ma a munkának semmi értéke.
"Én a környezetemben ezt nem tapasztaltam.
Sőt, apám egy egyszerű szaki volt, és 0Ft hitellel 4 családiházat épített fel életében. Miközben jólélt."
Attól, hogy apád komisszár volt és jól élt a másoktól ellopott dolgokon még a többség mai szemmel nyomorban tengődött.
"1970-1990 hez képest 1990-2010 között meg 4× ereztük az állam adósságunkat, a társadalom teljesen eladósodott és elprivatizáltunk mindent amit egy generázió összerakott.
"mind amellet hogy 3 ból csak 1 dogozott" ami persze nem igaz."
Arról már hallottál, hogy adósságspirál? Már csak hitelből tudjuk a régi hiteleinket fizetni, amiket drága jó komcsi vezetőink vettek fel.
"Nekünk mindíg volt, sőt autóból volt hogy 2 is.
5 év volt az előre lekötés, és mikor eladtuk a régit, annyit kaptunk érte hogy kifizettük az újat.
Vonalas telefon volt, igaz hogy nem fejlesztették a rendszert és kevés volt a vonal. De nyugaton sem ugy ment mint ma."
Lásd feljebb. Attól, hogy nektek hű de jó volt ladával járni én inkább kihagynám.
"Nekünk 1,5 meg 1,6 ladánk volt, előtte meg volga.
Jó ruhákba jártam, sok jó magyar fejlesztés volt.
Trapper, Riverblu, és a tisza tépőzáras cipő, ami világszabadalom volt, hiszen a tépőzárat a magyarok találták és fejlesztették ki."
Te a jó ruha alatt a műszálas vackokat érted, vagy azokat amik megvételéhez egy hónapot kellett spórolni, mint már írtam.
"Én nem sírom vissza, csak azt látom hogy amifelé megyünk az még annál is sokkal rosszabb."
De barátom, te visszasírod. Visszasírod a nagyszüleid kirablóinak rendszerét, visszasírod milliók gyilkosának rendszerét, visszasírod azt a rendszert, ami semmi jót nem hagyott hátra az emberiségnek, visszasírod azt a rendszert ami makacsul, foggal-körömmel ragaszkodik egy elvakult német gyáros fiának eszement és idejétmúlt eszmefuttatásához, visszasírod azt a rendszert, ami bárhol megjelent a Földön, mindenütt háborúkat hozott csak, az ország gazdaságának szétverése mellett. Egy utópiát kergetsz. A gulyáskommunizmus meg nem volt sokáig fenntartható, nem véletlenül bukott meg, ha olyan marha jó lett volna, az emberek nem éljenezve döntötték volna meg.
"Mert ma a munkának semmi értéke."
Van, csak most a piac szablya meg, hogy mennyit ér, és nem a nagy okosok találják ki fent, hogy egy orvos és egy utcaseprő ugyan annyit keressen. Ha piacképes szakmád van jól élsz, ha olyan ami semmire sem jó, akkor nem, képzed át magad.
Mikor olvasol már egy kicsit többet arról a rendszerről ?
Nem voltam párttag, vagy KISZ tag mint Viktor, vagy Fletó, mégis az akkori cégem kiemelt és SZET-es diákként diplomázhattam.
Nyugodtan nézhettem a jövőbe, mert elképesztő létbiztonság volt.
A cégemnek volt:
- Bölcsődéje
- Óvodája
- Szakmunkás képző programaj
- Saját sportpályája, vízi telep teljesen ingyenes
sportolással
- Lakásépítési programja
- Felső oktatási programja
- A nem lustáknak lehetett GMK-zni kétszer-háromszor akkora keresettel
- Üdülője volt a cégnek, gyakorlatilag ingyenes használattal
- volt művelődési háza
- szponzorált iskolákat, úttörőházakat szakköröket
- odafigyelt a szegényebb dolgozókra és segítette az építkezésekben, bútorvásárlásokban kamat nélküli hitelekkel az embereket
Csak ami most hirtelen eszembe jutott.
Most pedig kiscsávó sorolj fel néhány ellenpéldát!!!!!!
Mert nem azt a rendszert síratja senki sem, hanem azt ahogyan figyeltek az emberekre, a közösségekre.
Ma pedig nem vagy más mint egy potenciális pénzforrás a fogyasztói piacon és ha nincs pénzed akkor éhen is dögölhetsz.
Szerintem majd akkor nő ki az ország a Kádár-korszak iránti hamis nosztalgiából, hogyha majd a pártok nem kampányolnak hamis kádárista ígéretekkel minden negyedik évben.
Ameddig ugyanis ilyen ígéreteket tesznek, addig a nép jogosan kéri rajtuk számon ezek benem tartását.
Nem a kádárizmus miatt, hanem az ígéret miatt, és a társadalmi szerződés kötelezettsége miatt miatt, amit egy politikusra a választási győzelem ró.
Tehát, ha azt ígérik, hogy ingyenes lesz ez, és az, meagasabbak lesznek a bérek, alacsonyak az adók, mindenki jobban jár, akkor jogosan kérhető ez számon a politikusokon, és nem a kádárizmus miatt van ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!