Kiskorúak csak felügyelettel nyolc után az utcán?
Szerintem a kormány tényleg kezdi hülyének nézni az embereket. Komolyan úgy gondolják, hogy egy 17 éves majd hívja anyucit/apucit, ha megy valahova?
Kőszegi Zoltán biztos nem volt egyszer sem bulizni, vagy inni a barátaival 18 éves kora előtt, hanem este nyolckor ágyba bújt, zsoltárt énekelt és lefeküdt. Mi lesz a következő? Kijárási tilalom, hogy a felnőttek életét is védjék?
Nem magával az alapötlettel van bajom, esetleg ha 12/14 évesekről és pl. 22 óráról lenne szó, akkor még talán helyeselném is.
De egy 17 éves gyerek már különórákra jár, késői edzésekre, még "legálisan" is érhet haza este 8 után busszal, villamossal. Vagy rendelje be valamelyik szülőjét autóval a városba, mert csúnya állambácsi miatt nem tud hazamenni?
Tudom, hogy ez csak csepp a tengerben és rengeteg fontosabb(nak tűnő) problémája is van az országnak, de pont ezekből a cseppekből lesz a tenger és ha mindegyikre csak legyintünk, a végén sokszorosával szívjuk meg!
"A 14 éven aluliakra vonatkozik."
Dehát nem, a törvényben feketén fehéren ez áll: "A kiskorú gyermek szülője köteles különösen..." Kiskorú. Tehát 18 év alatti. Attól, hogy ott van a gyermek szó, nem változik semmi, mert itt nem melléknévként szerepel, a szülőnek 30 vagy 40 évesen is gyermeke az utóda, csak már nem kiskorú.
"Agyrémmmmmm" szülő
gondolom elvárod, hogy a gyerekedet az állam nevelje, nem te, ugye? Szépen megmondják hogy 16-ig suliban kell lenni, este 8-ra hazaérni, mert neked ehhez állami segítságre van szükséged, sőt törvény, mert különben szarnak a fejedre a kölkeid? jól gondolom? És akkor mocskosliberalizmusozol, holott csak te nem neveled a gyerekeidet
Ezt a vitát olvasva vén p.csának kezdtem magam érezni.
Én 1980-ban születtem Pécsett, tehát a '90-es évek második felében tartoztam az említett korosztályhoz. Minket már rég nem állítottak volna meg a tanárok, rendőrök az utcán...a közbiztonság ebben az időben 10x rosszabb volt, mint ma (akkoriban robbantgatták egymást a vállalkozók, a délszláv háború veteránjai és menekültjei szép kis bandákban uralták a város szórakozóhelyeit)
De ehhez képest úgy emlékszem, hogy 1998-ban, amikor egyetemre kerültem, akkor voltam először éjszakás buliban felügyelet nélkül. Felemelő érzés volt, hogy végre szabad vagyok és nem kell elszámolnom az időmmel senkinek.
Addig csak úgy voltunk bulizni, hogy a szülők fuvaroztak minket. Tehát elvittek egy szórakozóhelyre 8-9 körül, aztán értünk jöttek 11 táján, ekkor még kikönyörögtünk tőlük fél-egy órát és így éjfél körül ők vittek haza minket autóval.
Az iskola kb 2-ig tartott a különórák és az edzés simán 5-ig lezajlottak. Emiatt sem kellett soha sötétben hazamenni egyedül.
Azóta nyilván nagyot változott a világ...
Más téma. Azt sem értem csak nagy szemekkel nézem, hogy hétköznap iskolaidőben hogy a fenében van tele a város iskoláskorúakkal. Most pénteken is délelőtt 10-kor a buszt a tizenévesek tömték meg és a belvárosban is ők flangáltak.
Megint csak saját példa. Én 18 éves koromig azt sem tudtam, hogy délelőtt 8 és délután 2 között van-e bárki is az utcán. Evidens volt, hogy ilyenkor mindenki tanul vagy dolgozik. Aki meg nem, az otthon fekszik betegen...
Szóval öreg vagyok, mehetek a múzeumba kiállítási tárgynak...
mylon
Ezt úgy hívják, hogy kijárási tilalom. Volt már párszor a történelemben. Magyarországon is. Lehet lesz is még. Vannak helyzetek, amikor ez is tökéletesen indokolt (az emberek védelmében, vagy a hatalom érdekében).
De itt, most nem ez a kérdés, hanem a fiatalkorúak védelme...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!