Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kiskorúak csak felügyelettel...

Kiskorúak csak felügyelettel nyolc után az utcán?

Figyelt kérdés

[link]

Szerintem a kormány tényleg kezdi hülyének nézni az embereket. Komolyan úgy gondolják, hogy egy 17 éves majd hívja anyucit/apucit, ha megy valahova?

Kőszegi Zoltán biztos nem volt egyszer sem bulizni, vagy inni a barátaival 18 éves kora előtt, hanem este nyolckor ágyba bújt, zsoltárt énekelt és lefeküdt. Mi lesz a következő? Kijárási tilalom, hogy a felnőttek életét is védjék?

Nem magával az alapötlettel van bajom, esetleg ha 12/14 évesekről és pl. 22 óráról lenne szó, akkor még talán helyeselném is.

De egy 17 éves gyerek már különórákra jár, késői edzésekre, még "legálisan" is érhet haza este 8 után busszal, villamossal. Vagy rendelje be valamelyik szülőjét autóval a városba, mert csúnya állambácsi miatt nem tud hazamenni?

Tudom, hogy ez csak csepp a tengerben és rengeteg fontosabb(nak tűnő) problémája is van az országnak, de pont ezekből a cseppekből lesz a tenger és ha mindegyikre csak legyintünk, a végén sokszorosával szívjuk meg!

2011. dec. 10. 20:42
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
75%

"Nem értelmezel jól, vagy a fogalmakkal nem vagy tisztában."

Jól értelmez, ha olvasod a cikket te is rájössz. A polgári törvénykönyv szerint 18 alatt kiskorú valaki, a törvény pedig ezt veszi alapul.

2011. dec. 10. 21:40
 12/54 anonim ***** válasza:
27%

"""Nem értelmezel jól, vagy a fogalmakkal nem vagy tisztában."

Jól értelmez, ha olvasod a cikket te is rájössz. A polgári törvénykönyv szerint 18 alatt kiskorú valaki, a törvény pedig ezt veszi alapul.

Ordenáré ostobaságokat beszélsz!

Illetve nem te hanem az index fedít de hatalmasat.

""A polgári jog szerint kiskorú minden 18. életévét be nem töltött személy (van kivéltel, a 16. évüket betöltő, szülői engedéllyel házasulók nagykorúságot is szereznek.) A jog a kiskorúakon belül külön kategóriába sorolja 14 év alattiakat, a polgári jog szerint ők teljesen cselekvőképtelenek – nem köthetnek komolyabb szerződést, nem rendelkezhetnek szabadon vagyonuk felett."

A ptk és a btk büntetőjogi passzusai alapján van ez a besorolás.

Az alanyi esetek meghatározásának esetére

pld családjogi besorolás, és többek között az alanyi jogosúltságok alkalmazása esetén pedig ezt:

"A családjogi törvény a Ptk. definícióit használja. A büntetőjog más fogalmakkal operál, ott a 14 év alattiak gyermekkorúak, a 14-18 közöttiek pedig fiatalkorúak.""

Csak abba gondoljbele, mikor kapsz személyi igazolványt!

Olyat ferdít az index mint a ház, és a tudatlanokra épít.

2011. dec. 10. 21:58
 13/54 anonim ***** válasza:
ha egy jogszabályban kiskorúakról szólnak, akkor ott a 18. életévüket be nem töltötteket említik
2011. dec. 10. 22:03
 14/54 anonim ***** válasza:
71%

Most komolyan ezt tűri a sok birka az országban?(tisztelet a kivételnek) És ez már a sokadik ilyen húzása a fityisznek! Ha bevezetik, akkor mindennap direkt 10-11-ig kint maradok az utcán, csak azért is hogy törvényt szegjek.*

Lehet hogy nem éltem a kommunizmus alatt, de eleget olvastam róla hogy megállapítsam: A fidesz intézkedéseinek egy része (köztük ez is) a kommunizmusra hajaz.

*Igen fiatalkorú vagyok, viszont mielőtt jönnének a kommentek hogy nem értek ehhez meg már ágyban lenne a helyem, az előtt elmondanám, hogy sokkal többet értek a politikához mint azok a felnőtt választópolgárok akik sikeresen megválasztották ezt a ,,remek" pártot.

2011. dec. 10. 22:10
 15/54 A kérdező kommentje:

idézet a cikkből:

"A büntetőjog más fogalmakkal operál, ott a 14 év alattiak gyermekkorúak, a 14-18 közöttiek pedig fiatalkorúak."

"Az eredeti javaslat szerint a kiskorú, tehát a 18 év alatti gyermek szülője "

szerintem ezzel elintéztem a vitát.

nem, nincs gyerekem, de ha lesz, sem fogom tiltani a bulizástól. és nem azt mondom, hogy én fogom itatni, de ha tűzzel-vassal tiltom, akkor annál jobban fogja kívánni.

a 18 éves italkorhatárral sem értek egyet teljesen, mert nem azt mondom, hogy legalizáljuk a gyerekeknek az abszintot, de pl. szimpatikus a német szabályozás, ahol 14 év fölött a gyerek vehet sört.

szerintem a haverokkal való bulizás, szórakozóhelyekre járás hozzátartozik egy gyerek szocializációjához, gyerekként megtanulja, hogy mi a határ, és nem 18-20 évesen kezd el megismerkedni az alkohollal és annak hatásaival.

DE nem is ez a lényeg. hanem az, hogy este 8 után a 18 év alattiakat "kitiltani" az utcáról sért bizonyos jogokat. és tudom, hogy a kiskorúak korlátozott jogkörű személyek, de szerintem ilyen alapvető dolgokra nem kéne rámenni.

sokan hangoztatják, hogy a gyerekek manapság csak a jogaikat ismerik, a kötelességeiket nem. ez igaz, de nem azzal tudjuk rávenni őket a kötelességeik elvégzésére, ha a jogaikat nyirbáljuk.

2011. dec. 10. 22:12
 16/54 anonim ***** válasza:
10%

De tudod mit, haver, olvass!

[link]

2011. dec. 10. 22:14
 17/54 A kérdező kommentje:

"Mert 12-13 éves gyerekeknek nem kellene csavarogni este.

Mert nagyon korai, és a szocializálódására káros, a veszélyekről nem is beszélve.

Gyerek!!

Érted?

Van gyereked? Mert nekem van, és egyetértek hogy ne lehesen. "

Talán, ha végigolvastad volna a cikkhez fűzött kommentáromat, feltűnt volna, hogy nem a 12-13 éves részével van bajom, SŐT, LE IS ÍROM, hogy egy olyat még támogatnék is (megfelelő realitással persze). azt nem érzem helyesnek, hogy egy 17 éves törvényt szeg azzal, hogy 8.15 perckor közterületen tartózkodik.

2011. dec. 10. 22:15
 18/54 anonim ***** válasza:
56%
Most nagy hévvel kijelentetted, hogy a cikk ferdít, csak aztán elfelejtetted megmagyarázni, hogy miért. Kiskorú a ptk szerint, aki 18 év alatti, ezt nem az index állítja saját kútfőből, hanem így van. A btk nem foglalkozik ilyen megnevezéssel. A törvényben kiskorút említenek, tehát a 18 év alattiakat érinti. Lehet, hogy tévedek, de nem értem miben.
2011. dec. 10. 22:18
 19/54 anonim ***** válasza:
10%

""A kérdező kommentje:

idézet a cikkből:

"A büntetőjog más fogalmakkal operál, ott a 14 év alattiak gyermekkorúak, a 14-18 közöttiek pedig fiatalkorúak."

Te tényleg nem vagy egy Petrochelli!

Ott az idézet eleéjén a lényeg.

"büntetőjog"

2011. dec. 10. 22:19
 20/54 anonim ***** válasza:
52%
58%-os! Kiskorúakról van szó! Ne keverd már ide a btk-t, semmi köze a témához. Ugyanis nyilván a szülő fogja a büntetést viselni, nem a gyerek.
2011. dec. 10. 22:22
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!