A kormánynak bukás a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramja? Eddig összesen 10-en érdeklődtek, viszont óriási feszültséget keltett az orvosok között.
Akkor lehetne "bukásnak" nevezni, ha valódi megoldásnak szánták volna, de erről szó sincs, mivel ezzel még szándékukban sem áll rendezni a többi (értsd: aki nem idén végez) orvos és EÜ-dolgozó bérét, sőt még fizetéscsökkenés lesz az éjszaki pótlékok csökkentése miatt.
Írok egy köznapi példát, mert sokan fognak jönni a "jaj, már megint az orvosok, dógzzanak kenyírért és akó' is kapnak hájlapízt, én is nyócvanat keresek pedig én is kijártam nyóc általánost!" szöveggel, és így a lényegről elterelődne a hangsúly:
Olyan ez, mintha lenne egy vállalat 1000 elégedetlen dolgozóval (mert kétszeres munkáért hatod annyit kapnak, mint a szomszédos cégnél és a vállalati takarító is annyit kap mint a mérnökök), akik azzal fenyegetőznek, hogy otthagyják a céget és oda mennek, ahol jobban megbecsülik őket. Erre az igazgatóság kitalálná, hogy felvesznek 15 gyakornokot, akik 5 évig 100ezerrel magasabb bért fognak kapni, de 10 évig kell a cégnél maradniuk. Látható, hogy ezzel a másik 1000 munkavállaló ügye nincs megoldva, és a gyakornokok sem fognak odamenni, mert hülye lenne 5 évig rendes bérért (nem álomfizetésért!) dolgozni, ha utána még 5 évig létminimumot kap, holott a másik cég már a kezdőknek is 3x többet ad a 100ezerrel megemelt bérnél és ott csak nőni fognak a fizetések az idő elteltével, nem pedig feleződni...
"A kormánynak bukás a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramja?"
Nem. Ez a "bukás" csak szépen megmutatta, hogy az orvosok mennyivel jobban élnek a valóságban, mint az "50 éves gyakorlattal 80 ezret keresek" típusú sirámokban. Ha annyira rossz lenne a helyzetük, tolonganának az állami ösztöndíjprogramért.
Na, mennyit kellene fizetnie az államnak, hogy a "nyomorgó" orvosoknak elég legyen? 500 ezret?
ma 13:43
Az új ajánlatnak ennek kellene lennie: nyugat-európai fizetést kaphatnak, feltéve, hogy kifizetik azt a potom 20 milliót, amibe a képzésük kerül.
13:47-esnek:
Hidd el, hogy egy ilyen ajánlatot mindenki elfogadna, mert pl. nekem 850ezer/félévbe kerül a képzésem, vagyis 12*850000= 10,2 millió (nem tudom, hogy a 20 milliót honnan szedted).
Ha nyugati bért adnának, akkor az legyen havi nettó 1 millió (és ez még "alacsonyabb" nyugati orvosi bérek közé tartozik).
Vagyis, egy év alatt keresnék nettó 12 millát, ebből lejönne 10,2 a képzés árának visszatérítésére, így ebben az első évben is nettó 1,8 milliót keresnék, ami havi 150ezernek felel meg és pont 60ezerrel magasabb, mint a jelenlegi fizetés. És ezután már évi 12 milliót keresnék...
Szóval, hajrá, szavaztasd meg ezt a javaslatot, én mindenképp támogatom, és szerintem a többi orvos is!
13:46-osnak:
1. "Ez a "bukás" csak szépen megmutatta, hogy az orvosok mennyivel jobban élnek a valóságban, mint az "50 éves gyakorlattal 80 ezret keresek" típusú sirámokban"
CSAK A FRISSEN VÉGZETTEK JELENTKEZHETNEK!
Ráadásul, te dolgoznál egy helyen úgy, hogy 5 évig normálisan keresel (190ezret), majd a fizetésed lecsökken 120ezerre, de még azon felül 5 évig ott kell dolgoznod? Míg más helyen havi 800,000-1,500,000 Ft-ot adnak ugyanazért a munkáért? És az olyan "apróságokról" ne is beszéljünk, hogy annyit kapsz 11 év tanulás után, mint egy pesti utcaseprő, holott tízmilliószor akkora a felelősség rajtad... Te maradnál?
2. Na, mennyit kellene fizetnie az államnak, hogy a "nyomorgó" orvosoknak elég legyen? 500 ezret?
A Rezidens Szövetség a kezdőknek nettó 200ezret, a szakorvosoknak nettó 300ezret szeretne kiharcolni. És ez nem nyugati bérszínvonal, hanem közép-európiai...
14:07
"pl. nekem 850ezer/félévbe kerül a képzésem"
Neked igen, az államnak nem. Amit te fizetsz, az csak költségtérítés, nem a teljes összeg, amibe a képzés kerül.
És a lehetőség már most megvan arra, amit javasoltam. El lehet ugyanis menni egy amerikai egyetemre és lehet ott tanulni. Utána kereshetsz amerikai fizetést.
Én államin vagyok. A 850ezer a költségtérítés a nem államisoknak, de meglepő módon a külföldiek is csak pár százezerrel fizetnek többet.
Azért nem megyek Amerikába, mert Európában akarok dolgozni, másrészt az ottani képzés még az amerikaiaknak is kifejezetten drága (pláne egy külföldinek), harmadrészt a magyar és amerikai képzés nem kompatibilis, vagyis, ha ott akarok tanulni, akkor annak idején érettségi után egyből oda kellett volna mennem, de nem hiszem, hogy sok magyar gyerek van, aki érettségi után rögtön elrepül több tízmillióért az óceán túlpartjára 6 évre, csak azért, hogy utána vissza se jöjjön...
Szóval, legközelebb gondolkozz már, mielőtt ekkora hülyeségeket beszélsz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!