Ez a felfogás kimeríti a férfigyűlölet fogalmát?
Igen.
Azoknak pedig akik nemmel szavaztak feltenném a kérdést:
Ha egy férfi a nőkről nyilatkozna így (egyébként teljesen jogosan mert manapság átestünk a ló másik oldalára) akkor vajon mi lenne a véleményed róla?
Vajon megjelenhetne-e egy ilyen szövegű dal a mai médiában?
Esetleg a női jogvédők betiltatnák?
19:34
"Az egyenrangúság annyit tesz, hogy ne legyen diszkriminálva az ember pusztán a neme miatt"
De neked nem tűnik fel az az apróság hogy manapság a férfiak vannak jogilag több téren is diszkriminálva a nemük miatt???
"Ha egy férfi a nőkről nyilatkozna így"
Nyilatkoznak is rendszeresen, szóval nem látom indokoltnak a feltételes módot. Mondhatni ez az alapértelmezett. Akkor miről is beszélsz?
"(egyébként teljesen jogosan mert manapság átestünk a ló másik oldalára)"
Te ezt mégis miben látod megnyilvánulni?
Mert én továbbra is azt látom, hogy mindenhonnan az folyik, hogy a nő csak maradjon otthon. Ezt szajkózza a hivatalos kormánypropagandától kezdve a kereskedelmi adókon át egészen a legkülönbözőbb újságokig és magazinokig minden médium is csatorna, és a netes fórumokon is ennek van a legtöbb szószólója.
És néha hébe-hóba egy-egy magányos hang jelzi, hogy azért ez így mégsincs rendjén.
Akkor miféle átesésről is bszélünk?
"De neked nem tűnik fel az az apróság hogy manapság a férfiak vannak jogilag több téren is diszkriminálva a nemük miatt???"
Lehetséges, nem vagyok jogász. Ettől függetlenül azonban az élet hétköznapi gyakorlatában mégis a nőket éri több hátrány.
"Mert ugyan miért ne? Nem törik le tőle keze, ugyanúgy képes rá, mint egy nő. Mi több, a legnagyobb szakácsok között még sok is a férfi. Akkor mi a baj? "
Az a baj,hogy azoktól a férfiaktól is el szokták várni akiknek egyébként ellenükre van.
Én se csinálom,mert női munkának tartom viszont nőt nem is engedek cipekedni vagy egyéb fizikai munkát csinálni és nem azért mert azt gondolom,hogy nem képes rá hanem azért mert nem természetes számomra.
"No, ez pl. a hímsovinizmus egyik gyöngyszeme."
Nem ez nem az,sőt tovább megyek ez egy egyszerű "féltés".
Féltem a nőket az olyan munkáktól amit én férfi munkáknak sorolok be,mert fizikailag általában nem alkalmasak rá.
Ennek fejében a nyakamba kellene esned,hogy milyen gondoskodó vagyok,mert óvom a nőket.
"Vagy egyszerűen csak megkérdezni a még élő (déd)nagyszülőket, hogy az ő anyjuk és (déd)nagyanyjuk mennyire is fogta meg a munka végét"
Pontosan így jártam el.
"De aztán amikor mégis dönteni kell, hogy na most Ricsi vagy Réka vegye át a megüresedett vezetői posztot, akkor valamiért mégis Ricsi a favorit akkor is, ha Réka egyébként ugyanannyira, vagy még inkább alkalmas lenne a tisztségre"
Ha meg megkapja a vezetői posztot és jóval több munkája lesz akkor majd szépen kialakul a vita,hogy én bezzeg főzök is meg én bezzeg céget vezetek is stb.
Na ezért nem úgy van ahogy elképzeled.
"Az a baj,hogy azoktól a férfiaktól is el szokták várni akiknek egyébként ellenükre van."
Egyetértek, valóban baj, ha valakitől olyasmit várnak el, ami ellenére van. De akkor az miért van mégis teljesen rendben, ha egy nőtől várnak el olyasmit, ami ellenére van?
"Én se csinálom,mert női munkának tartom viszont nőt nem is engedek cipekedni vagy egyéb fizikai munkát csinálni és nem azért mert azt gondolom,hogy nem képes rá hanem azért mert nem természetes számomra."
Nos, ez a te világlátásod, rendben van, elfogadom.
És ha te is elfogadod, hogy másoké viszont nem feltétlenül egyezik a tiéddel, és nem is kényszeríted rájuk a magadét, akkor te magad is rendben vagy.
Az egésznek a _választási lehetőség_ és a _rá nem kényszerítés_ a lényege. Hogy mindenki eldönthesse maga, hogy ő is hogy is gondolja a dolgokat, és aztán tiszteletben is tartsák a döntését.
"Nem ez nem az,sőt tovább megyek ez egy egyszerű "féltés".
Féltem a nőket az olyan munkáktól amit én férfi munkáknak sorolok be,mert fizikailag általában nem alkalmasak rá."
Elhiszem, hogy te ezt tényleg így gondolod, és őszintén hiszed is. A tények azonban ettől még tények: annak ellenére, hogy szerinted fizikailag általában nem alkalmasak rá, a történelem folyamán mégis évezredeken át alkalmasak voltak, és a mai napig is azok.
"Pontosan így jártam el."
És a (déd)nagyszüleid és a (déd)nagyszüleik vidékiek voltak vagy városiak?
"Ha meg megkapja a vezetői posztot és jóval több munkája lesz akkor majd szépen kialakul a vita,hogy én bezzeg főzök is meg én bezzeg céget vezetek is stb.
Na ezért nem úgy van ahogy elképzeled."
No tessék, elszóltad magad. :) Lám, te is így állsz hozzá: nő maradjon csak szépen otthon, ne akarjon vezető pozíciót.
Erről beszélek.
És nem vagy egyedül, nagyon sokan gondolkodnak még így Mo.-n.
És mégis, skandinávéknál, ahol már érettebbek és civilizáltabbak a népek e tekintetben is, sokkal jobb nőnek lenni, mint Mo.-n. Elgondolkodtató, nemde?
Férfigyűlöletnek nem nevezném. Inkább amolyan többre tartom magam a férfiaknál.
A nők mindenben egyenlőek a férfiakkal. Semmiben sincsenek korlátozva. Szavazhatnak, lehetnek katonák, rendőrök, dolgozhatnak. Semmi olyan nincs ami hátrányosan különböztetné meg őket. A férfiaknak nincs több joguk.
Az, hogy kevesebb fizetést kapnak az is csúsztatás, mert nem azt vizsgálták, hogy azonos munkakörben mennyit keres egy nő és egy férfi hanem azt, hogy az adott országban mennyit keres egy átlag nő és egy átlag férfi.
Néhány országban azért adódtak különbségek mert megengedhetik maguknak a családok hogy a nők esetleg otthon legyenek és "főállású anyaként" éljenek. Vagy esetleg részmunkaidőben dolgoznak, értelem szerűen kevesebb pénzért.
De pl megnézed a politikát ott is több a férfi. No de nem azért mert a csúnya hímsoviniszták elnyomják a nőket és nem engedik oda őket. Egész egyszerűen kevesebb nőt érdekel a politika.
Patriarchális berendezkedés pedig már elmúlt. Már a nők is egyenjogúak a politikában is.
"Vannak női munkák és férfi munkák."
Ezt kétféleképp szokták értelmezni. A helyes értelmezése az hogy ki végzi általában az adott munkát.
A másik pedig azt jelenti hogy csak nő vagy csak férfi végezheti az adott munkát. De ezt csak a soviniszták vallják.(legyek azok nő vagy férfisoviniszták)
Attól hogy vannak berögzült társadalmi viselkedésformák még nem lesz nőgyűlölet és férfiuralom. Vannak munkák amit általában a nők végeznek és vannak amit általában a férfiak. Ez így teljesen jó. Mindenki végezheti a másik nemhez "köthető" munkákat is ha akarja. Ez is jó így.
Ez már régen így megy.
A vezető pozíciós duma sem nem alapján működik. Bár biztosan vannak nőgyűlölők is. De az inkább az alapján működik hogy ki kinek a kicsodája. Azt veszik be maguk közé aki tud nekik is adni valamit vagy ismerjük mert rokon, üzlettárs kutyája macskája.
Szerintem aki ma még többletjogokat akar a nőknek az sem jobb mint a hímsoviniszták.
Uramisten sokféle véleménye osztja meg ma szerintem Magyarországot, de azt nem hittem volna, hogy még feministák is vannak itt...emberek azért nem kéne mindent megenni, ami a nagy amcsi média lenyom a torkunkon.
Amíg el nem olvastam a kommenteket, nem is tudtam róla, hogy ebben az országban elnyomják a nőket.
Példának hadd hozzam már fel a tanári pályát, ahol szinte már csak nők dolgoznak, alig 60 évvel ezelőtt pedig gyakorlatilag férfiállásnak számított. Hol itt az elnyomás, patriarchális társadalomban elvileg a nőknek nem tanítani, hanem főzni-mosogatni kéne, nem?
És az miért van, hogy egy férfi azonnal hímsoviniszta mocskos disznó, ha megkülönböztet férfi és női munkákat? Márpedig az au pair tipikus női munka, a hentes meg tipikus férfi munka, vannak kivételek, mint mindenhol, de akkor nem értem mire fel van itt ekkora hőbörgés.
Továbbá: a szexizmus miért csak egyirányú utca nálatok? Ha egy férfi deszkának nevez egy csajt, akkor máris megy a szentháború. Ha egy csaj büdös sörhasú disznónak nevez egy férfit, akkor nem történik semmi. És jöhet ezek után a kedvenc ellenérv, hogy elnyomás van itt kéremszépen, meg nem a nők kezdték...de az a helyzet, hogy a feminizmus már elavult, ez a múlt század eszméje, és akkor még volt is alapja =/
"Lehetséges, nem vagyok jogász. Ettől függetlenül azonban az élet hétköznapi gyakorlatában mégis a nőket éri több hátrány."
Én viszont férfiként lépten-nyomon azt látom hogy engem ér hátrány a nőkkel szemben. Egy nőnek sokkal könnyebb az élete, egész másképp beszélnek, viselkednek vele, az életben, munkahelyen, sokkal könnyebben elérheti amit akar. Munkahelyen rendszerint kisebbek az elvárások is velük szemben. Ráadásul a jog is őket védi férfiként max az "ököljogra" támaszkodhatnék de ebben nem túl jók az adottságaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!