Mi Erdély fővárosa?
Erdélynek-jelenleg-nincs fővárosa.Az önálló Erdélyi Fejedelemség idején 1541-töl elöbb Lippa,késöbb Gyulafehérvár volt a fővárosa, mert ott lakott Erdély fejedelme, és ott székelt az erdélyi országgyülés. I. Apafi Mihály halála után(1690) Nagyszeben lett a főváros, mert ott székelt Erdély kormányzója aki a Habsurg uralkodó képviselőjeként a főhatalmat gyakorolta.
Kulturális értelemben viszont Kolozsvár volt Erdély központja, mert itt alapitottak egyetemet 1872, szinházat 1790 stb, Operaházat, stb. még lehetne sorolni.
Furcsák ezek az "erdélyiek". Nyafognak, hogy mi magyarok utáljuk őket, mert "románok", utána meg ők utálnak minket, mert nem vagyunk elég magyarok.
Komolyan mondom, én eddig szerettem Erdélyt és az erdélyieket, de ilyen válaszok és kommentek után... hát... lehet, hogy megváltozik a véleményem.
Szerintem ezek sem tudják, hogy mit akarnak. Egyszer azt mondják, hogy ők ugyanolyan magyarok, mint mi, aztán meg azt, hogy büszkék arra, hogy nem kell magyarnak lenniük.
Nem értem, hogy miért a magyarokat kell utálni a kormányuk miatt. Bocs, előző válaszoló, de nekem te olyan unszimpatikus vagy, hogy az nem igaz. Nyugodtan leírhatod a véleményed, ha én esetleg valamit elnéztem.
Egyébként (csak, hogy a kérdésre is válaszoljak), majd ha Erdély önálló állam lesz, akkor választanak fővárost, addig nincs értelme róla beszélni. Rengeteg város jöhetne szóba. Szerintem jelenleg Erdélynek nincs fővárosa.
Kolozsvár volt, de ma az is el van románosodva. Szívem szerint Csikszeredát tekinteném fővárosnak.
Sajnálom azt a válaszolót aki csalódott az erdélyi emberekben, de mi már senkiben sem bízunk. Mi sajnos már senkinek sem kellünk, és ami a legrosszabb hogy rohamosan fogyunk.
en is erdelyi vagyok Szekelyfoldi de nagy kulonbseg van a ti beszedetek kozott es a mienk kozott
Nezz tortenelem utan h amikor a magyarok bevandoroltak Erdely foldjere a szekelyek fogadtak oket ezt nem akarjatok ti magyarorszagiak elismerni s inkabb eluzitek az orszagbol aki tiszta magyar s inkabb be fogajatok Pakot, Ruzsa Magdit stb nem reklamozom de ilyenek vagytok ti ha valaki jot akar nektek kovel viszonyozzatok
Kedves utolsó válaszadó!
Mi bajod van neked a Rúzsa Magdival? Ő is magyar. Én is székely vagyok. Tudom azt is milyen határon túl élni és azt is milyen a határon innen. Az a baj, hogy itt is ott is tapasztalom a gyűlölködést, az egymás ellen való irányulást amit egy ilyen egyszerű kérdés is kihoz egyesekből. Amúgy Erdély fővárosa Kolozsvár a történelem szerint. Ma már Erdélynél beleértve Székelyföldet is vannak még olyan városok amelyek hasonló jelentőséggel bírnak. Pl. Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Arad, Brassó, Nagyszeben....Minden régiónak megvan a saját városa. Az erdélyiek nem annyira Bukarest függők, mint amennyire a magyarok Budapest függők.Románia nem annyira fővároscentrikus. Nem kell marakodni azért, hogy ki a magyar mindig, érezni kell mindenkinek. Néha már az az érzésem valakinek célja minket egymás ellen uszítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!