Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kedves tanárok, mi a véleménye...

Kedves tanárok, mi a véleményetek arról, hogy Matolcsyék a pedagógusok óraszámát drasztikusan meg akarják növelni?

Figyelt kérdés
Gondolom, tudjátok, hogy ha elfogadnák a tervezetet, 22-ről 28-ra nőne a kötelező heti óraszám. Anyukám is pedagógus, én is végzettségem szerint (most szerencsére gyesen vagyok), így mindkettőnknek van rálátása az oktatásra, pedagógiára, ennek tükrében nagyon rossz döntésnek éreznénk, ha elfogadnák. Mivel a gyerekek óraszáma nem nő, az óraszám növelésével egyenes arányban leépítésre számíthatunk (talán burkolt létszámleépítésről van szó?), és biztos vagyok benne, hogy az oktatás színvonala is megsínyli majd az intézkedést (hiszen akármilyen lelkiismeretes is egy pedagógus, innentől kezdve alig marad szabadideje készülni az óráira). Nagyon gondolkozom, hogy pályát váltok, mert ennek rossz vége lesz...
2011. ápr. 15. 16:26
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
60%

Kedves Kérdező!

"A kutya nem az óraszám emelésében van elásva"!

A közoktatás átalakítása a rendszerváltással együtt kezdődött. Sajnos a kormányok váltásával az irányok is mindig megváltoztak.

A másik gond a demográfiai mély völgy, amely 2002-ben volt a legalacsonyabb pontján. 2006-tól van javulás - mire ez a korosztály feljut a 11. osztályba, eltelik egy kis idő. A következő gond az iskolák összevonása, majd megszüntetése.

A bezárt iskolákat sehol sem indították újra.

Nyugat-Dunántúlon van pedagógus ismerősöm, és ő mondja, hogy például M.óvár, Sopron, Kőszeg könyékén az ausztriai magyar nyelvű iskolák szedik össze Magyarországról a kis diákokat és viszik ki a közeli településekre. Ott két tannyelvű oktatást végeznek, amelynek a szülők nehezen tudnak ellenállni - a gyerekek pedig nagyon jól járnak.

A volt tanárom azt meséli, hogy ennél több óraszámban is tanítottak középiskolában, de akkor 3 - 6 párhuzamos osztály is volt.

A jó tanár nem csak "leadja" az óráit és kész, hanem átadja a saját tudását, gondolkodás módját és nevel is. Ez időnként sokkal nehezebb, mint a jól megtanult magyarázatot elmondani. Erre igenis készülni kell, hiszen a "jó" pedagógustól követel egy kis logikát, pszichológiát, alsó tagozaton még "színészi" képességeket is. Végsó soron az "egész" órát kell megtervezni. Természetesen rögtönözni is lehet, de az már nem pedagógus.

Mivel még csak tervezet az óraszám emelés nem tudni, hogy elbocsátás lesz-e a vége. Akinek több szakja van, az könnyebben vészelheti át. Ráadásul másik diploma után is kellene nézned (nem pedagógus), amivel több lábon állhatnál. Javasolnám a pszichológus-orvos szakot, mert, ha így folytatódik ezekre nagy szükség lesz Magyarországon.

(Azt már csak zárójelben merem leírni, hogy szerintem az Európai Uniós csatlakozásunk ára a "magyar koponya" lezüllesztése volt, mert magasan vertük a világot - pl.: Nobel-díjas tudósaink száma népünk létszámához viszonyítva kimagaslóan magas!)

2011. ápr. 15. 22:47
 32/35 anonim ***** válasza:

A komment megírásának időpontja: ma 20:42

Kösz, így már világos.

Volt a napokban egy dokumentumfilm : Gulyás János: csak csendben, csak halkan (adalékok a kisiskolák 2007-2010 közötti állapotrajzához) című dokumentum filmje a Hír TV-n ment azt hiszem, neten nem találtam. :( Ha tudod, nézd meg mindenképp, nagyon tanulságos és így valóban teljes képet lehet kapni az iskolabezárásokról. Ezen felbuzdulva szóltam hozzá a témához, de való igaz, hogy nem vagyok szakmabeli (édesanyám középiskolai tanár volt, ma már nyugdíjas)

2011. ápr. 15. 23:22
 33/35 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó előtti válaszoló!

Nagyon tetszenek a meglátásaid, ötös:)

"Természetesen rögtönözni is lehet, de az már nem pedagógus." - pontosan, én is így gondolom, az ilyen embereknek nem az osztály előtt, hanem a Beugróban van a helyük. Fontos persze a kreativitás és hogy feltaláld magad váratlan helyzetekben (ez sokaknak nem megy), de az óra váza és célja ott kell hogy legyen a papíron (de minimum a fejedben).

Valóban érezhető a változás a rendszerváltás óta - a családomban sok a tanár és mindegyikük erre panaszkodik. A tanárok anyagi és társadalmi megbecsültsége egyre csökken, amihez egyrészt a társadalom, másrészt maguk a tanárok is hozzájárulnak. Sajnos túlképzés van a szakmában, nagyon sok nem odavaló ember is diplomát kap, és kiszorítja a munkahelyekről az igazán odavaló pedagógusokat, mert sok igazgató nem feltétlenül a szaktudás alapján válogatja meg a kollégáit... de ezzel semmi újat nem mondtam.

Kedves Petronius!

Köszönöm az infót, rákerestem neten, de egyelőre nem találtam az általad említett filmet. Kutatok még tovább, hátha valamelyik ismerősöm látta, esetleg meg is van neki.

2011. ápr. 18. 22:47
 34/35 anonim válasza:
Én pedagógus vagyok. Huszonéve. Középiskolában tanítok matekot. Nekem a 28 sok, megtartani sok ennyi órát lelkiismeretesen, javítani a dolgozatokat, így is a teljesítőképességünk maximumát vagyunk, én rendszeresen relaxálok, hogy másnapra újra hatékony munkát tudjak végezni. Ez csak egy gazdaságilag átgondolt lépés. Emberileg és szakmailag nem hinném. Bízom benne, hogy nem fogják megszavazni.
2011. ápr. 19. 23:46
 35/35 A kérdező kommentje:

Bizony, nyilván, mivel nő az óraszám, több osztályban fog tanítani egy pedagógus, mint eddig, úgyhogy nagyjából ezzel arányosan több dolgozatot kell összeállítania és javítania. Én nyelvsuliban dolgoztam egy ideig, ahol egy nagyobb dolgozat összeállítása úgy két órát vett el az életemből, a javítás pedig gyakran 4-5 órát (pedig a legnagyobb csoportom 12 fős volt...) 30 ember mellett valószínűleg kivennék rá egy szabadnapot:D

Beszélgettem tanárokkal a fórumon kívül is, sokan úgy kalkulálnak, hogy ha elfogadják a tervezetet, szódolgozatot meg tesztet fognak íratni kifejtős kérdés meg esszé helyett. Szomorú lenne, ha ebbe az irányba kényszerülnénk!

2011. ápr. 20. 14:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!