Kedves tanárok, mi a véleményetek arról, hogy Matolcsyék a pedagógusok óraszámát drasztikusan meg akarják növelni?
"Ha nő a kötelező heti óraszám, akkor a gyerekeknek is nő nem?"
Ez így nincs sehol leírva, míg most egy tervről van szó, ezt abban nem említik.
Ákos: nem arra gondoltam, hogy 20 tanár munkáját 10 végzi majd, csak egy példa volt, az arányok mások, de remélem érthető, hogy:
4tanár van heti 20 órával.
A gyerekeknek egy héten eszerint 80 órájuk van, mindentől függetlenül.
Ha a 20 órát 26 ra emeljük, akkor az már nem 4x20 hanem 4x26 ami 104 vagyis elég 3 ember az elvégzésére, sőt.
Egy ember tehát repül, mert a munkája felesleges.
Mi ezen a nehéz?
Kedves hozzászólók!
Kérlek titeket, hogy kulturáltan szóljatok hozzá a témához! Tudom, hogy a politikai témában nehéz visszafogni az indulatokat, de törekedjünk rá!
Kedves Sir Butcher!
Köszönöm a válaszod, teljesen igazad van abban, hogy a tantárgyukat egyedül oktató tanárok biztonságban érezhetik magukat, nem kerül veszélybe a megélhetésük a döntéstől. Anyukámat éppen ezért nem féltem, egyedül tanít zenét az iskolában.
Inkább azok a pedagógusok számíthatnak leépítésre, akik nincsenek egyedül a szakjukkal egy intézményben (matek tagozatos középiskolába jártam, ahol bizony legalább 12-15 matektanár volt).
Remélem, nem közgazdász az illető, aki nekem a tanulását javasolta, mert ha a létszámleépítés veszélye az imént leírtak alapján számára nem merül fel, akkor nem lehet túl jó szakember!
A szakmámhoz, hivatásomhoz pedig semmi köze, nálunk az összes felmenőm pedagógus volt, és igen, büszke vagyok rá, mert egy gyönyörű foglalkozás! Éppen ezért nem akarom, hogy ellehetetlenítsék! Azonban az éhség nagy úr, és ha a gyerekemről van szó, hajlandó vagyok még arról is lemondani, ami gyerekkorom óta az álmom volt!
Semmiképpen nem akarom, hogy fröcskölődés, fideszezés, mszp-zés legyen a beszélgetésből, intelligens, értelmes véleményeket várok tanároktól (sokan nem olvastátok el a megszólítást)!
"Az ókori romásnál meg külön röhögtem egy jót. Mi az, hogy könnyű leadni. Persze egy órán felolvasni a könyvből, de ha a gyerek nem ért valamit és kérdez akkor mi lesz? Az lesz, hogy nem fogja érteni és azokból lesznek a Molnáref Árpádféle mű történészek."
Nézd, én 26 év alatt körülbelül 50-szer adtam le anyagot Rómáról, az egyetemen amúgy is mindent megtanultam, és tudok is, amit egy gyerek megkérdezhet, mivel nem csak foglalkozásom, de hobbim is a történelem. Továbbmegyek, mivel egyetemen is tanítok képzeld el 50 hatványát a nehézséget illetően, és ez után kérdőjelezd meg el tudom-e magyarázni az anyagot.
Bizony, felmerül a kérdés, hogy egyáltalán vidéki iskolában megvalósítható-e a terv, hiszen hogy emeljék a kötelező óraszámot egy bizonyos tárgyat oktató egyetlen tanár részére egy iskolában, ha a gyerekek óraszáma nem nő?
Ezen a tervezeten még sokat kell dolgozni...
"Az a nehéz, hogy ha 4 tanár egy héten 22 órát tart, és az új rendszerben 28at akkor miért dobnának ki egy tanárt? Hogy a másik háromra 28 helyett 38 essen? Miért ne rúghatták volna ki eddig? Tán, mert a kevesebb néha több?"
A gond az, hogy mivel az igény az órákra nem nő, nincs igény a több órára. Ha megszakadsz is 80 órája lesz a diákoknak, hiába kell elvállalnotok 104-et. Lehet, hogy a gyerekeknek több órája lesz, ez eddig viszont fel sem merült a politikusokban, szóval meglepődnék.
Igen, pont az a lényeg, hogy nem lesz igény több órára, ha a gyerekek óraszáma nem nő, de ha több órát ad le egy tanár (és nem egy-kettő, hanem heti hat óráról van szó), akkor értelemszerűen kevesebb tanár kell a munka elvégzéséhez.
Egyelőre a tervezetben az szerepel, hogy a gyerekeknek nem fog nőni az óraszáma. Nem tartom valószínűnek, hogy ezen a részén módosítanának, mert azon a szülők, gyerekek nagy valószínűséggel felháborodnának - jogosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!