Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kedves tanárok, mi a véleménye...

Kedves tanárok, mi a véleményetek arról, hogy Matolcsyék a pedagógusok óraszámát drasztikusan meg akarják növelni?

Figyelt kérdés
Gondolom, tudjátok, hogy ha elfogadnák a tervezetet, 22-ről 28-ra nőne a kötelező heti óraszám. Anyukám is pedagógus, én is végzettségem szerint (most szerencsére gyesen vagyok), így mindkettőnknek van rálátása az oktatásra, pedagógiára, ennek tükrében nagyon rossz döntésnek éreznénk, ha elfogadnák. Mivel a gyerekek óraszáma nem nő, az óraszám növelésével egyenes arányban leépítésre számíthatunk (talán burkolt létszámleépítésről van szó?), és biztos vagyok benne, hogy az oktatás színvonala is megsínyli majd az intézkedést (hiszen akármilyen lelkiismeretes is egy pedagógus, innentől kezdve alig marad szabadideje készülni az óráira). Nagyon gondolkozom, hogy pályát váltok, mert ennek rossz vége lesz...
2011. ápr. 15. 16:26
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
52%

"És ugyan hol nincs igény több órára? A tanárok tarthatnának nem diákok által profitált korrepetálást a 10. órában. Ezt eddig csak a diákok zsebéből tudták megoldani"

Amin lenne 5 gyerek egy jobb iskolában, vagyis még a fűtés sem érné meg. Egyébként szerinted egy vidéki iskolában, ahol 1 tanár van, minden nap tartana egy-egy korrepetálást? Továbbmegyek: Ha visszatérünk a 4 tanáros iskolánkba, az már 4x4=16 korrepetálás egy héten csak egy tantárgyból. Azt hiszem mindent összevetve 50-60 korrepetálás körül lenne az adott iskola. Ha meg azt mondod csak néhány órát tartanál, az kérlek meg van, hogy valós dolgot mondjak ott is, ahol én tanítok, mert a teljes idős tanároknak túlóráznia kell, hogy megéljen. Én is szoktam tartani, van, hogy egyedül ülök a tanteremben egy órán keresztül. Témazárók előtt 2 ember bejön maximum.

2011. ápr. 15. 17:45
 22/35 A kérdező kommentje:

Kedves Ákos!

Igen, ez az utolsó nagyon jó ötlet, bennem is felmerült. Az állam finanszírozhatná a gyengébbek korrepetálását, a tehetséggondozást a délutáni órákban. Elég sok pedagógust ismerek, akik eddig is szívesen bennmaradtak vagy bennmaradtak volna órák után szakköröket tartani, de a részvétel elég csekély volt a diákok részéről, éppen a sok szülő számára megfizethetetlen díjak miatt...

A probléma az, hogy a tervezet kimondja, hogy a pedagógusok bére ettől nem fog emelkedni. Eddig legalább a szakkörökre (már amelyikre) járt egy kis plusz pénz a tanároknak, de ezt is meg akarják vonni. Így az alapbéren kívül semmi nem fog járni a pedagógusoknak, sőt, fizetésmegvonásként fogják megélni a plusz juttatások csökkentését, ami sokukra nem lesz épp motiváló hatással...

2011. ápr. 15. 17:46
 23/35 A kérdező kommentje:

Utolsó válaszoló: pontosan így van...

Anyukám "lasszóval" szedi össze a gyerekeket délután énekkarra, még egy gyereknek is megtartja, ha kell. Az énekkar nem fizetős, de a diákoknak suli után inkább játszótereznek, lazítanak (és ez valamilyen szinten érthető).

Matekot is tanít, itt fizetős a szakkör, ide meg ezért nem járnak, egy-két gyerek lézeng délutánonként, ha el nem lógja éppen (max. felvételi előtt nő a létszám 4-5-re).

Amit írtál, jogos... Sajnos nem lesz igény annyi szakkörre, korrepetálásra, amit felszívna ez a heti plusz hat óra. Ha meg mégis, akkor terem nem lesz hozzá elegendő (gondolom, nem egy helyen több a tanár, mint a terem).

2011. ápr. 15. 17:50
 24/35 A kérdező kommentje:

Nagyon érződik egyébként a hozzászólásokból, hogy ki tanár és ki nem:) Ég és föld.

Épp ezért kérdeztem konkrétan a tanárokat, és ötleteket, véleményeket várok tőlük, hogy vajon hogy lehetne megoldani leépítés és a gyerekekre vonatkozó óraszámnövelés nélkül a problémát - ha elfogadják a tervezetet. Én pesszimistán látom a dolgot, vidítsatok fel, kollégák:)

2011. ápr. 15. 17:54
 25/35 anonim ***** válasza:
59%
Édesanyád általános iskolai tanár?
2011. ápr. 15. 17:55
 26/35 anonim ***** válasza:

"A gond az, hogy mivel az igény az órákra nem nő, nincs igény a több órára."

Emberek, milyen igényről beszélünk? A diáknak tudtommal kötelező részt venni az órán!

2011. ápr. 15. 18:23
 27/35 anonim ***** válasza:

"Emberek, milyen igényről beszélünk? A diáknak tudtommal kötelező részt venni az órán!"

Több diák=nagyobb igény a tanárokra.

Több korrepetálás,foglalkozás= nagyobb igény a tanárokra.

2011. ápr. 15. 18:26
 28/35 anonim ***** válasza:

" A kérdező kommentje:

Nagyon érződik egyébként a hozzászólásokból, hogy ki tanár és ki nem:) Ég és föld. "

Akkor mi van? ez egy nyilvános fórum, bárki írhat ide. Kötve hiszem, hogy minden tanár egyetértene az eszmefuttatásotokkal.

Ha már felhozta valaki a vidéket: vidéken az a legsúlyosabb probléma, hogy folyamatosan zárják be az iskolákat.

[link]

2011. ápr. 15. 18:26
 29/35 A kérdező kommentje:

Kedves Ákos!

Igen, általános iskolában tanár anyukám. Én középiskolai tanár vagyok, és a gyakorlati idő alatt láttam, hogy szervezetileg, felépítés szempontjából a kettő között valójában nincs eltérés. Miért kérded?

Kedves Petronius!

Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, hiszen már régóta írsz. Az, hogy az igény az órákra a diákok részéről nem nő, úgy értendő, hogy a gyerekek óraszáma nem nő (valóban nem túl precíz megfogalmazás, köszönöm, hogy jelezted)! Az, hogy a gyerek mennyire veszi komolyan az órákat és a tanulást, nem tartozik a témához.

Teljesen igazad van, hogy ez egy nyilvános fórum. Ha szeretnél, persze írhatsz is, elolvasom (kivéve, ha olyan hangnemben tennéd, mint az első válaszoló, azt ki is kértem magamnak, de érzem a hozzászólásaid alapján, hogy te jóval kulturáltabb vagy).

Ettől függetlenül az oldal alapvető célja, hogy az ember kérdéseire választ kapjon. Én azért bátorkodtam a tanár kollégáimhoz szólni, mert valójában ők tudnak a válaszaikkal, véleményükkel segíteni, hiszen ők látják belülről azokat az iskolai szervezési folyamatokat, amikről egy kívülállónak fogalma sincs, nem is lehet. Ezért jöttem erre az oldalra a millió fórum közül, ami az interneten létezik. És ezért írtam, hogy a hozzászólásokból nagyon érződik, hogy kik pedagógusok és kik nem, mert ég és föld a rálátásbeli különbség. Hangsúlyozom, ez nem emberi értékekre, kizárólag szakmai rálátásra vonatkozik!

Picit olyan ez, mint a vasárnapi nyitva tartás kérdése. Ott is - szerintem - elsősorban az eladókat kéne megkérdezni, esetleg szavaztatni a kérdésről, hiszen elsősorban az ő életüket befolyásolná a változás, a miénket csak részben. De ez már végképp egy másik téma.

2011. ápr. 15. 20:42
 30/35 A kérdező kommentje:

Petronius, elolvastam a cikket, amit belinkeltél. Hát igen, szomorú... A gyerekeknek is, mert új, ismeretlen közegben kénytelenek folytatni a tanulmányaikat, és a tanároknak is, mert elvesztik az állásukat.

Mielőtt elolvastam a cikket, arra tippeltem, hogy gyerekhiány miatt zárnak be az iskola kapui. A cikkben erről szó sincs. Ezért gyanítom, hogy egy egyébként zökkenőmentesen működő iskolát zárhattak be Kistarcsán a pénzhiány miatt. Ez szomorú. Ha egy önkormányzat, egy állam az oktatáson, egészségügyön spórol, azzal a magyarság jövőjét veszélyezteti.

2011. ápr. 15. 22:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!