Jót teszünk a magyar szakmunkástanulóval, ha nem tanul a jövőben szépirodalmat?
Kedves Kérdező,
a kérdésedben a választ is megfogalmaztad, amivel teljesen egyetértek.
Magam is szakmunkásképzőbe jártam, ahol a szakmaival egyenrangúak voltak a reál és a humán tantárgyak is.
A tapasztalatom pedig az, hogy aki nem igyekezett a közismereti tárgyakat megtanulni, az a szakmai ismereteket, sőt magát a szakmai gyakorlatot is nagyon lazán vette. Nem egy osztálytársam a három évet a kisgyermekkor meghosszabbításának vélte, úgy is élte meg.
Nem lett belőlük sem jó szakember, sem többet tudni akaró
egészséges gondolkodású felnőtt.
Ha a közismereti tantárgyakat eltüntetik a szakmunkás képzésből, ezzel elriasztják azokat a gyerekeket, akik egy szakma szeretete miatt mentek ilyen képzésre. Maradnak a buták, a deviánsok, akik, ha a szakma gyakorlatát meg tudják is tanulni, le fogják azt zülleszteni. Mégpedig azért, mert a gyenge észbeli képességek miatt nem látják az összefüggéseket. Nem tudják a szakmát tovább fejleszteni, a korhoz igazítani.
"Ha a közismereti tantárgyakat eltüntetik a szakmunkás képzésből, ezzel elriasztják azokat a gyerekeket, akik egy szakma szeretete miatt mentek ilyen képzésre"
Mivan? Én azért mentem villanyszerelőnek mert érdekelt az elektronika és a gépek működése. Tudjátok aki szakmunkásnak jelentkezik szakmát akkar tanulni és dolgozni ne agódjatok irodalom nélkül csak boldogabbak lesznek és marad ugyanannyi tanuló.
"ha a szakma gyakorlatát meg tudják is tanulni, le fogják azt zülleszteni. Mégpedig azért, mert a gyenge észbeli képességek miatt nem látják az összefüggéseket. Nem tudják a szakmát tovább fejleszteni, a korhoz igazítani."
Most ez is mi? Petőfi vagy Ady mégis hogy segít nekem bekötni egy 3 fázisú villanymotort?
Betonozást meg a falvakolást irodalom nélkül is tovább lehet "fejleszteni"!
70% tebenned annyi negatív előítélet van a szakemberek iránt és annyira arisztokratikusan, ajvékosan isteníted az irodalom és egyéb lexikális tudást jól ismerőket, hogy az már fáj. Te tuti a holdról jöttél, vagy a 18. századból!
Persze, el fog zülleni, mert nem fújja kívülről a Lédával a balbán-t, deviáns lesz, mert csinálja a munkáját ahelyett, hogy egész nap Radnóti táncolna a fejében, bűnöző lesz, mert nem Homéroszról dumál a többi munkással, idióta...
"de az azért túlzás, hogy csak azért, mert szakmát tanul életében ne is találkozzon ilyenekkel."
Rendben van, de akkor te is csak azért mert szellemi munkát végzel tanulj meg villanyt szerelni és alapszinten kőműveskedni, nehogy életedben ne is találkozz ilyenekkel.
A tanulatlan, műveletlen ember könnyen befolyásolható, kihasználható akár a munkaadó által is. Nagyon sokat számít,ha valaki minél több mindenhez ért legalább egy kicsit. Én egyetemet végeztem, mégsem hívtam szakmunkást, csak mert egy darab vakolat leesebb a falról,(amit valószínűleg egy kiváló szakember vakolt azelőtt), hanem kijavítottam saját magam. Engem minden szakma érdekel, szívesen nézem az olyan műsorokat amiből lehet tanulni valamit, és megfigyelem a másik embert, hogy mit hogy csinál.
Kedves szakmunkások, azt tanácsolom, tényleg jó szándékból, hogy örüljetek, hogy nem csak a szakmai tárgyakra tanítanak benneteket. És ne is engedjetek belőle, hogy elvegyék tőletek.
Akárhogy is nézzük, az átlag szakmunkás-tanulók nagyban tojnak a szépirodalomra - nem véletlen, hogy olyan iskolába járnak, olyan szakmát tanulnak, ahol az erejüket kell használni, nem az eszüket. Ráadásul 15-16 évesen már semmit nem lehet rajtuk formálni ilyen szempontból, mert aki addig gáznak tartotta az olvasást (merthogy a szakmunkások között az nem divat), azzal nem fogod már később sem megszerettetni. Szerintem ők örülnének a legjobban, ha nem kellene szépirodalmat tanulniuk.
Nyilván vannak kivételek, de mint mondták: senki előtt nincsenek zárt kapuk. Ha szépirodalmat akar, a szakmunkás is el tud menni a könyvtárba.
"Nem tudom, van itt olyan esetleg akinél mikor dolgoztak a szakmunkások akkor azok a szünetükben nem cigizni meg piálni álltak meg hanem esetleg elővettek egy könyvet és neki álltak olvasni??
Van egy olyan érzésem, h nincs, inkább mindenkinek az első ugrik be, a cigi meg a pálinka.
Ezzel szemben rengeteg olyan ismerősöm van, aki iskolát végzett aztán szünetben olvas, sőt haza felé menet is nyomja."
Erre ugyanúgy van ellenpélda is, ismerek alkoholista ügyvédet, drogfüggő orvost, történész villanyszerelőt és jogász asztalost. Semmi sem igazolja, hogy az általad vázoltak gyakoribbak lennének.
"De miért kéne nekik középiskolában irodalmat tanulniuk, amikor úgy se fogják semmi hasznát venni? Általános suliban úgyis ugyanazt tanulja mindenki, tehát az alap mindenképpen a fejében lenne. Helyette inkább fizikát, kémiát, szakmai gyakorlatot kéne tartani nekik emelt óraszámban, azzal sokkal több haszna lesz az élete során."
Már miért ne venné hasznát? A te életed csak napi 8 órából áll?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!