Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jót teszünk a magyar szakmunká...

Jót teszünk a magyar szakmunkástanulóval, ha nem tanul a jövőben szépirodalmat?

Figyelt kérdés
Miért kell őt megfosztani az olvasás, az esztétika, az élethelyzetek kínálta szerepazonosulás lehetőségétől?
2011. febr. 17. 15:21
1 2 3 4 5 6 7
 11/70 anonim ***** válasza:
46%

"Hű, de felületesek vagytok! Van, aki azért megy szakmunkásképzőbe, mert a szülei nem tudják, vagy nem akarják támogatni azt, hogy befejezze a gimit, aztán meg a felsőfokú iskolát."

Nem is tagadtam, hogy vannak ilyenek, de hiszed vagy nem, rengeteg ember van, aki azért megy szakmunkásképzőbe, mert asztalos, villanyszerelő, vízvezetékszerelő, gépész stb. szeretne lenni, egyszerűen azért mert őt ez teszi boldoggá, ő ehhez ért, ő ebben sikeres.

Egy irodalmár bölcsésztől nem várjuk el, hogy holnap rohanjon be a gyárba, ismerje melyik villáskulcs mire való és szereljen meg 8 gépet, tőle azt várjuk el, hogy mindenféle költőn elmélkedjen. Akkor a szakmunkástól is azt várjuk el, hogy megszerelje a buszt amin munkába megyünk, megszerelje a gépet ami a konzerveket, számítógép-alkatrészeket gyártja számunkra, ne pedig azt, hogy Madáchról dumáljon.

Nem tudom Magyarországon miért úgy gondolkodnak még az emberek, hogy akik nem jók irodalomból, történelemből, filozófiából és egyéb teljesen elméleti, lexikális tárgyakból azok már idióták, Nyugat-Európában rengeteg fiatal van, akik büszkén mennek el katonának, asztalosnak, villanyszerelőnek, mert ők ezt szeretik, ehhez értenek. A munkájuk miatt őket is megbecsülik és senki se kéri rajtuk számon Walther von der Vogelweide műveit.

2011. febr. 17. 16:07
 12/70 anonim ***** válasza:
57%
Nem azt mondtam, hogy a munkájukhoz ne értesenek. De ha eddig is belefért az órarendjükbe az irodalom óra, ezentúl is bele fog.
2011. febr. 17. 16:13
 13/70 iDev ***** válasza:
29%
Ha attól jobb asztalos/festő/stb. lesz, hogy az irodalom helyett a szakmájával foglalkozik heti x órában, akkor nem látok ebben kivetnivalót.
2011. febr. 17. 16:15
 14/70 anonim ***** válasza:
52%

Nem tudom, van itt olyan esetleg akinél mikor dolgoztak a szakmunkások akkor azok a szünetükben nem cigizni meg piálni álltak meg hanem esetleg elővettek egy könyvet és neki álltak olvasni??

Van egy olyan érzésem, h nincs, inkább mindenkinek az első ugrik be, a cigi meg a pálinka.

Ezzel szemben rengeteg olyan ismerősöm van, aki iskolát végzett aztán szünetben olvas, sőt haza felé menet is nyomja.

2011. febr. 17. 16:15
 15/70 anonim ***** válasza:
62%

"Nem azt mondtam, hogy a munkájukhoz ne értesenek. De ha eddig is belefért az órarendjükbe az irodalom óra, ezentúl is bele fog."

De miért kéne nekik középiskolában irodalmat tanulniuk, amikor úgy se fogják semmi hasznát venni? Általános suliban úgyis ugyanazt tanulja mindenki, tehát az alap mindenképpen a fejében lenne. Helyette inkább fizikát, kémiát, szakmai gyakorlatot kéne tartani nekik emelt óraszámban, azzal sokkal több haszna lesz az élete során.

Ha meg később az irodalommal akar foglalkozni, akkor a wikipédián rengeteg költőről/íróról olvashat, booke.google.com-al annyi szépirodalmi művet tölthet le, amennyit akar, vagy hagyományos módon beiratkozhat a könyvtárba. Mikor legutóbb megnéztem ezek közül egyik tevékenységhez se kellett érettségi vagy bölcsészdiploma.

Kérdező, te mit szólnál hozzá, ha irodalomkutató akarnál lenni és mindennap fúrnod-faragnod kellene szakmai gyakorlaton?

2011. febr. 17. 16:16
 16/70 A kérdező kommentje:

Az ízlés az asszimiláció sokféle módon kialakítható az emberben, én az irodalomban ilyen nevelőerőt látok. Nem mindegy, hogy szépirodalmat olvas vagy gengszterfilmet, akciófilmet néz. Sőt az sem mindegy, hogy az a tárgy milyen esztétikai látás után kerül megformálásra. Ugyanazt a tárgyat sokféleképpen lehet elkészíteni. Legyen lelke a szakmunkástanulónak, sőt az sem baj, ha nem durva.

Tananyag-rekonstrukcióra már rég szükség volna, de semmiképp sem a szépirodalom megvonására.

2011. febr. 17. 16:17
 17/70 anonim ***** válasza:
35%

"Az ízlés az asszimiláció sokféle módon kialakítható az emberben, én az irodalomban ilyen nevelőerőt látok. Nem mindegy, hogy szépirodalmat olvas vagy gengszterfilmet, akciófilmet néz. Sőt az sem mindegy, hogy az a tárgy milyen esztétikai látás után kerül megformálásra. Ugyanazt a tárgyat sokféleképpen lehet elkészíteni. Legyen lelke a szakmunkástanulónak, sőt az sem baj, ha nem durva.

Tananyag-rekonstrukcióra már rég szükség volna, de semmiképp sem a szépirodalom megvonására."

Ezzel az ajvékos ideológiai maszlaggal jobb helyeken be ne próbálkozz, mert még a társadalomkutatók is kinevetnek. Hahó, 21. században élünk, nem hraccsoló ahisztokhaták több, mint 100 éves műveiből kéne a társadalmi ismereteket elsajátítani. Ha engem kérdezel, én jobban ki merném engedni a gyerekemet az utcára, ha János Vitéz helyett gengszterfilmeket ismer, mert jobban tudná mire kell figyelnie a mai világban, hogyan működnek a dolgok.

2011. febr. 17. 16:21
 18/70 anonim ***** válasza:
51%

Az ilyenektől mint te az agyamat eldobom minek irodalom a szakmunkásoknak felesleges semmire nem használja az életben csak az életét pazarolja ilyen szarságokra. Én csak le érettségiztem 4 évig tanultam ilyen szarságokat verseket ugy gyűlölte a többség mint a szart de végülis tul lettem rajta de jobb ettől az életem nem kitörölhetem a seggemet az érettségimel.

Itt az idelye hogy végre megreformálják az oktatási rendszert ne felesleges dolgokat tanítsanak az iskolában hanem az életre készítse fel a diákokat végül is ezért lennének.

2011. febr. 17. 16:25
 19/70 iDev ***** válasza:
74%

"jobban ki merném engedni a gyerekemet az utcára, ha János Vitéz helyett gengszterfilmeket ismer, mert jobban tudná mire kell figyelnie a mai világban, hogyan működnek a dolgok."

Na azért nálad se minden oké, ha a filmeket úgy fogod fel, mint a mai valóság leképezése...

2011. febr. 17. 16:26
 20/70 anonim ***** válasza:
13%

"Na azért nálad se minden oké, ha a filmeket úgy fogod fel, mint a mai valóság leképezése..."

Hát valahogy közelebb áll a valósághoz a gengszterfilm, mint kukorica jancsi...

2011. febr. 17. 16:27
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!