Elmagyarázná valaki, hogy most mi van a manyuppal?
Pályakezdő vagyok és nagyon érdekelne. Egyébként a manyup miért biztos, hogy öregkoromra nem tudja kifizetni a nyugdíjamat? Olyanokat hallottam, hogy akkora kevesebb lesz az eltartó és több a nyugdíjas, ezért nem biztos, hogy kifizetik. De most hogy jön ez ide? Azt hittem, hogy ha fizetem a nyugdíjjárulékot (vagy a nyugdíjpénztárnak a tagdíjat) a saját pénzemből, akkor én azt kapom majd meg. Mi köze van, ahhoz a kevés eltartónak? Mindenki a saját nyugdíját fizeti, nem? A különbség az állami és a magán között pedig csak annyi, hogy a magán az be is fekteti. És mellesleg az állam mivel garantálja nekem a nyugdíjat? Az állam a családom vagyonát is garantálta '45 előtt, a kommunizmus alatt mégis elvették! Így fogják garantálni a nyugdíjamat is? Pártállástól független válaszokat kérek és létszíves ne legyen belőle aktuálpolitikai vita, ugyanis nem a politikai aspektusa érdekel a dolognak. A jövömről van szó és minden pályakezdő jövőjéről.
Előre is köszönöm.
"Úgy jön ide, hogy nyugdíj = inaktívak eltartása az aktívak gazdasági teljesítményének köszönhetően."
Ezt értem, de ez mekkora parasztság! Miért nem lehet az én befizetéseimből az én jövőbeli nyugdíjaimat fizetni?
"Azzal, hogy az államnak hatalma van. Az állam szedi be az adókat, az állam fegyveres erővel rendelkezik, az állam törvényeket hoz és hajt végre. Az állam akár új pénzt is bevezethet."
Az államnak régebben is volt hatalma, mégis elvették a vagyonunkat. Így ilyen alapon a nyugdíjamat is elveheti! Csak mert hatalma van!
Úgy látom a legjobb lesz, ha magamnak külön számlára utalgatok...
"Ezt értem, de ez mekkora parasztság!"
Nem parasztság. Megoldható, hogy a jövőben téged NE aktívak tartsanak el, hanem te a mostani munkáddal teremtsd meg azt, amit akkor elfogyasztasz.
Pl. tudtommal a méz korlátlan ideig eláll. Termelj sok mézet, töltsd jó nagy hordókba, és idős korodban edd azt. Akkor nem leszel ráutalva a pénzügyi rendszerre.
"Miért nem lehet az én befizetéseimből az én jövőbeli nyugdíjaimat fizetni?"
Az egy másik rendszer. Mielőtt nem volt nyugdíjrendszer, azelőtt mindenki, aki elaggott és már munkaképtelen volt, maga oldotta meg a megélhetést: a gyerekei tartották el, vagy magánmegtakarítása volt, vagy valami szegényházba került.
Most is megoldható lenne, hogy eltörlik a nyugdíjrendszert, és mindenki gondoskodjon magáról, de gyanítom, a többség nem szavazná meg. Hát ez van.
"Úgy látom a legjobb lesz, ha magamnak külön számlára utalgatok..."
Minden értelmes ember ezt csinálja most, régen és mindenhol. Bár telkeket és lakásokat meg aranyat venni mégjobb.
"Így ilyen alapon a nyugdíjamat is elveheti! Csak mert hatalma van!"
Igen, elveheti. De azért az paranoia, ha azon rettegsz, hogy megint háború lesz, vagy kommunizmus lesz stb.
Ennél sokkal gyakoribb, hogy egy cég csődbemegy. Csőd békeidőben is lehetséges, ld. a mostani gazdasági világválságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!