Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy készültök arra az időszak...

Juliusz48 kérdése:

Hogy készültök arra az időszakra, amikor az E-ON és a többi szolgáltató ismét a világpiaci rezsiárat számlázhatja majd?

Figyelt kérdés
Eddig 100kWh fogyasztásért nekünk 3670FT-ot számlázott a német tulajdonú E-ON, bár mára az MVM állítja ki a számlát. De a rezsicsökkentés eltörlésével újra annyit számlázhat, mint a német háztartásoknak. A németeknél most 40 euró 100kWh, ami nekünk 16500Ft nagyjából, és nekem 200kWh amit számláznak havonta.
tegnapelőtt 09:45
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%
A korlátlan Digiért 2-3 ezret fizettem, amíg a Dagi meg nem vette. Most fizetek 6-7 ezret. Ez valamiért senkit nem zavar.
tegnapelőtt 18:30
 22/30 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom pontosan mi van a korlátlan digiben, de a bezzegnyugaton csak sima netre (50 MBit/s) fizetek átszámolva 12 ezret, meg TV adót kötelező jelleggel (ha nézek tv-t ha nem) kb. havi madnem 8 ezret.

Ha még normális műsort nézni is szeretnék, akkor elő is kéne fizetni valamire.

tegnapelőtt 19:29
 23/30 A kérdező kommentje:
Köszönom a felvilágosítást a megvételről. ez valahgy kimaradt- ezzel együtt nem gondolom, hogy egy kormányváltás után a költségvetésből majd más is akar 1000 milliárdos MVM támogatást fizetni. Ha 5 millió háztartást számolok az 200000Ft évente nekem aki nagyjából az átlagot fogyasztom. Nekem ez +16666FT többletbefizetésnek tűnik havonta a mostani 7340Ft fölött. Számomra most a nyugdíjból ez a 16700Ft kifizeti a 5kg kenyerem, nagyjából 5kg húsom és még sok mindent havonta. Számomra ez komoly érvágásnak tűnik.
tegnap 08:43
 24/30 anonim ***** válasza:

Rosszul kalkulálsz, kb. duplázódik a számla, tehát ha most 7340Ft, akkor ennyivel kerül többe. Ez kb. a maximális többletköltség egyben, mert aki ennél többet fogyaszt, a többletet már most is drágábban fizeti.

De valahol kifizetünk mindent, semmi logika nincs abban, hogy ne az fizessen, aki fogyasztja az adott dolgot. Például a világrekorder ÁFA 27%-ra még rátették a 4,5%-os különadót, így 31,5% adót fizetünk minden megvsárolt termék után. Aki semmi nem takarít meg. mindent elkölt, annak ezt a +4,5%-ot lényegében a fizetésére tették rá infláció formájában. 155eFt nettó költés felett ez önmagában több, mint havi 7eFt.

tegnap 09:00
 25/30 A kérdező kommentje:
24-esnek Legyen neked igazad és csak 14680Ft-ot kelljen fizetni. De nekem fura, hogy a 2010-ben 46,6Ft-os villany egységárban csak pár gomb lenne a rendszerhasználat pedig már a 2010-esben a számlám alapján is 19,53Ft volt. aminek a 2,18 szorosa mint infláció 42,58Ft rendszer használatot jelent. Mert egyébként az a költségek jelentős része. Sok embert kell fizetni és a beépített anyag sincs ingyen. Ha csak a nyugdíj emelésemet mint inflációt számolom ami 2010 óta a 2,18-asz szorzóval lehetne számolni, ami 101,7Ft-ot jelent 1kWh fogyasztásra vagyis a 200kWh fogyasztásomra 20340Ft lenne, ami majdnem háromszoros. Kutatásaim alapján a Fidesz előtti kormányok alatt az infláció felett emelkedett a villany ára, majdnem duplája volt az emelés 2002-ben 24,5Ft/kWh áron kaptuk amiből 2010-re 46,6Ft lett. Ez 1,9 szeres emelkedés 8 év alatt miközben a minimálbér 1,47 szerese lett. De nekem a 13000Ft plusz is 156000Ft veszteség éves alapon, ami ott van a havi nyugdíj közelében, és félek négyszeres lesz az a háromszoros emelkedés. De ha azt számolom hogy a minimálbér 15 év alatt 4,7 szerese lett a 2010-esnek, akkor már nincs is olyan hihetetlen távolságban a 4-szeres emelés, mert elvileg a 6-szoros is beleférhet egy kormányváltásba. Csak a jövedelmünk nem lesz ennyivel magasabb. Nekem konkrétan kifizethetetlen a havi 30000Ft is mint jelenéegi számlám 4 szerese, de egy 44000Ft-os szinte lehetetlen 6 szorosként.
tegnap 15:41
 26/30 anonim ***** válasza:
Nem tudom, mekkora házat/lakást tartasz fenn, de a havi 200 kWh az nagyon sok nyugdíjas létedre. Mi két gyerekkel is beleférünk 150-be minden hónapban. Csökkentsd a fogyasztásod: vagy cserélj le mindent fogyasztót (lámpa, tévé, mosógép, hűtő, stb.) energiatakarékosra, vagy ha ez már megtörtént és még így is ennyi a fogyasztásod, akkor költözz kisebb lakásba, mert akkor te ekkora életteret nem vagy képes önerőből fenntartani.
tegnap 15:51
 27/30 anonim ***** válasza:

#25 2010 óta csak 1,88 az inflációs szorzó nem 2,18. De amúgy a 2,18-as szorzó sem "csaknem háromszoros". Szóval nem értem a logikádat, de a lényeg, hogy a jelenlegi rendszerhasználati díj mellett (amit megemeletek, mióta Pénztáros Lőrinc már nem az erőmű, hanem az áramszolgáltató oldalon érdekelt) az áramszolgáltatók nyereségesek: [link]

Nincs tehát szükség a rendszerhasználati díj emelésére.

Sajnos ezen a piacon az állami ármeghatározási monopólium miatt nincs "hosszútávú érdek". A cégtulaj, legyen bár nyugati "tőkés" vagy hazai "oligarcha" ki fogja venni a hasznot, ahelyett hogy visszaforgatná, sőt hitelből még további beruházásokat is tenne, amik amúgy részben a zöld átállás miatt, részben az igények növekedése miatt szükségesek lennének. Mert egyáltalán nem biztos benne, hogy a beruházásának lesz hozama és hogy azt ő szüretelheti majd le.

Picit ragozva tehát a dolgot, valójában szükség lenne hálózatfejlesztésre, ami akár a rendszerhasználati díj emeléséből is történhetne, de én ezt inkább akkor látom esélyesnek, ha marad a Fidesz. Ugyanis:

1. ő nem akarja elvenni Pénztáros Lőrinc nyereségét, fizessenek inkább a népek

2. nem kapnak eu-s pénzeket, pedig az ilyen beruházások mind a "kohézió" mind a "zöld átmenet" cimkével ellátva értelmes felhasználásai lehetnének azok egy részének, amiből ilyen módon minden állampolgár részesülne.

A németeknél leegyszerűsítve azért aránytalanul drága az áramár még a magyar "lakossági piaci"-hoz képest is, mert ott tényleg fejlesztik a hálózatot, ostoba módon bezárták a készen lévő és már olcsón termelő atomerőműveiket, és élen járnak mindenféle zöld technológia bevezetésében, márpedig a prototípus mindenből drága. (Mi majd akkor követjük ezt, ha olcsóbb lesz)

tegnap 22:42
 28/30 A kérdező kommentje:
A 27-esnek. Próbálj meg gondolkodni. Ha 2010-ben 46,6Ft kellett a rendszer fenntartására miért gondolod, hogy ezután kevesebb kell majd, mert az hogy a 36,7Ft os egységárat miként osztják el a termelő és a fenntartó között, engem nem érdekel, még ha sokallod is a rendszer használatot. De egy biztos 5Ft-ből nem lehet előállítani 1 kWh áramot és most annyit fizetsz érte. A 2,18 az annyi amennyit emelkedett a nyugdíjam 2010-óta, vagyis az infláció csak szerinted volt 88% ezzel a számmal mindenki hülyének nézne, bár valószínűleg igazad van, mert ma többet tudok venni vagy jobbakat mint 2010-ben. de én ezt azért érzem mert a csökkentett villanyár meg az emelkedő nyugdíj a zsebemben hagy nem is keveset. Akárhogy nézem 2010-ben mi is annyit fizettünk euróban mint a németek vagyis 0,17€-t. Miért gondolod, hogy nálunk egy másik vezetéssel nem fizetnénk újra ugyanannyit. A németeknél ez most 0,4€ 2,35-szorosa a 2010-es fizetnivalójuknak, de nekünk euróban 165Ft lenne az egységár. Én azt látom hogy EU-s pénzek nélkül is igen komoly támogatást kap ezzel a rezsiárral a német hálózatfejlesztés meg ott tart, hogy lignittel nyomatják a szenes erőműveiket. Nem kéne követni, mert a francia atomerőművekből veszik a kiegyenlítő teljesítményt, mivel a zöld energia sajnos nem akkor jön amikor kéne. Tudod világítani éjjel szoktunk, pont azért mert nem süt a nap. Ha kicsit figyeltél a környezetedre akkor az is kiderülhetett, hogy a nap lemenetével valahogy többségében a szél is eláll, mert azt is a nap melegítő hatása hajtja többségében.
tegnap 23:40
 29/30 A kérdező kommentje:
26-osnak Köszönöm a jó tanácsot, de én olyan területen élek ahol a vizet kútból szivattyú biztosítja, de még a szennyvizet is szivattyúval kell továbbítani a terepviszonyok miatt. Ráadásul a távolság miatt csak hetente egyszer járunk bevásárolni, ezért a normál hűtő mellé egy mélyhűtőt is használunk, és a 2 hűtő magában elvisz nagyjából 3,5-4kWh-t naponta. Van mellé mosógép mosogatógép meg ami egy normál háztartásban kell és ez bizony átlagban majdnem 7kWh naponta. Persze annyi a plusz a városi lakáshoz képest, hogy a tűzifámat méterben veszem, és a láncfűrész is fogyaszt rendesen, míg felvágom a cserépkályhához. Talán így megvilágítva érthető a havi +50kWh fogyasztás, de a nyugalomért, jó levegőért, szívesen fizetek többet, főleg hogy már 10 éve nem emelkedett a villany ára. nem beszélve azzól hogy vízdíjat nem kell fizetnem ami egyébként Önnek biztos benne van havi 1835Ft-ban. Igazból azt el is tudnám fogadni, hogy jövőre már az inflációval emelnék a díjat mert a 200kWh 2010-ben a nettó minimálbérből 2 havit vett ki a zsebekből 8600Ft hijján, mert évi 111840FT ot kellett fizetni, ma meg ugyanaz 88080Ft terhet jelent egy évre, ami a nettó minimálbérből még fél hónap sincs és ugyan nekem csak 2,18 szerese a nyugdíjam a 2010-esnek , de az az 1,5 havi minimálbér megtakarítás, amit nem kell kifizetnem, nekem bizony sokat jelet. Nyugodtan tekinthetem egy 14. havi nyugdíjnak, és egy kicsi 15. haviiből is jön hozzá. És mindenkinek a fogyasztása mértékében hasonlóan kisebb a rezsiteher.
ma 00:06
 30/30 anonim ***** válasza:

#28 >Ha 2010-ben 46,6Ft kellett a rendszer fenntartására miért gondolod, hogy ezután kevesebb kell majd

-2010-ben kb. 15 Ft/kWh volt a rendszerhasználati díj. Nem gondolom, hogy ezután kevesebb kell majd, csak azt, hogy az áramszolgáltatók nyereségesek voltak, tehát nem kell emelni.

>De egy biztos 5Ft-ből nem lehet előállítani 1 kWh áramot és most annyit fizetsz érte.

-Ebben nincs vita, az állam jelentősen dotálja az átlagfogyasztás alatti rezsiszámlákat. Kiszámoltam, hogy áramnál ez nem nagy összeg, havi 7eFt/villanyóra. Amiben nem értünk egyet, az az, hogy ez a dotáció neked vagy nekem jó. Nem jó, mivel azt a pénzt az államnak be kell szedni valamilyen módon, és azt tőlünk, adófizetőktől szedi be. Ha egy buliba ezer helyett 1250Ft a belépő, de az első kólát 500 Ft helyett 250 forintért adják, annak örülsz? Vagy ha kétezer a belépő, de az első kóla mellet az első koktél ezer forinttal olcsóbb? Aki fogyaszt alkoholt, az örül, mert csak 750 forinttal drágább a jegy, de ezerrel olcsóbb a koktél. Aki meg nem fogyaszt, annak marad az a része, hogy 750-nel drágább a jegy. Mivel a rezsidotáció nagyobb része a gázra megy, amit nem hazsnálsz, a rezsisökkentés elörlésével Te személyesen jól járnál. Igaz, hogy a kóla 250 helyett 500 lenne, de a belépő meg kétezer helyett csak ezer.

ma 09:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!