Hogy látjátok, milyen eredmény születik majd 2026-ban?
#30: "Aki választásokon nem mer trollkodni, mert felfogja hogy az élete múlik rajta az miért lenne bátrabb egy nemzeti konzultáció során?"
Az ellenzékiek nem gondolják, hogy a nemzeti konzultáción az életük múlik. A többség egyszerűen propagandának tartja.
"A fideszesek azért szavaznak a Fideszre, mert nincs jobb alternatíva, mert az átlag ellenzéki számára nem elvárás az, hogy hiteles, kipróbált emberek képviseljék őt az aktuális félelmei, ki tud hangosabban O1G-ni mozgatja."
Vannak, akiknek elég Orbánt szidni, vannak, akiknek nem.
"Ha lenne olyan párt akinek elhiszik, hogy tudják ezt jobban is csinálni akkor azt sokan választanánk azok közül is akik most a Fideszre szavaznak jobb híján. (tudod a verseny az jó)"
Úgy állítod, hogy nem lesz jobb ajánlat, hogy meg se várod az ajánlatot.
"Hogy lehet valaki kompetens politikus aki ma még azt se tudja, hogy ő 2026-ban be fog kerülni a parlamentbe vagy legalább esélye lesz rá?"
Ha van kellő rátermettség, elszántság, szakmai tapasztalat, akkor nem gondolom, hogy ez ne lenne elegendő alap. Ott van pl Varga Judit (most nem MP miatt hoztam fel epp őt), ő is érdemi politikai előélet nélkül lett rövid időn belül igazságügyi miniszter. Ha nincs a kegyelmi ügy, valószínűleg még most is az lenne, az emberek kedvelték és bíztak benne.
"Valahol ezek a szuper Tiszás politikusok kellett volna már bizonyítsák, hogy ők legalább egy várost el tudnak vezetni ha országgal még nincs is tapasztalatuk. Van bármilyen természetes verseny a kiválasztásuk során?"
És akkor mit szeretnél, várni még vagy 10 évet, hogy a most jelentkezők előtte elmenjenek polgármesterkedni, vagy hogy gondoltad? Az eddigi, adott esetben tapasztalt ellenzéki szereplőkből a választók láthatóan nem kérnek.
"mert így olyan ellenzéki képviselőket is ki fogtok csinálni akik már valamit letettek az asztalra és beraktok helyébe újoncokat."
Ennek valóban megvan a kockázata. Nehéz ügy, mert ha meg nyitottabbá válna a párt ezekre a jelöltekre, akkor meg az lenne a baj. Ez van, ha egy populista kormány kormányoz kétharmaddal, ilyenkor ezekre is fokozottan oda kell figyelni. Már attól elkezdtek őrjöngeni, hogy a Tisza megszavazott egy költségvetést, amelyhez egyébként módosítókat is nyújtottak be. Elgondolhatod, hogy mi lenne, ha elkezdenének ellenzéki politikusokat toborozni. Szerintem se jó ez, de sajnos ilyen a mai magyar közélet. Pont, hogy az adott esetben Fideszre is nyitott szavazók reakciói miatt kell ezekre odafigyelni.
#11 "Igen az is fölényes győzelem lett volna, mert azt a versenyt kell megnyerni ami van és nem egy képzeletbelit."
Tehát ha kb. 20 ezer emberből 10-en mentek volna el szavazni, és abból 7-en a fideszre szavaztak volna, szerinted az is fölényes győzelem lett volna, még úgy is, hogy csak a szavazópolgárok 0,035 %-a szavazott a fideszre.
Illetve még, az nem képzeletbeli verseny, ha megnézzük a részvételi adatokat is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy 30, 50, 60, vagy 70 százalékos részvétellel lett megválasztva az adott jelölt. Az előbbi szám -ami most pontosabb 34 %- esetében eléggé árulkododik az emberek általános elégedettségéről.
"A többség egyszerűen propagandának tartja."
Ezért nem tölti ki, de ettől függetlenül ha kötelező lenne nem tudom miért gondolod, hogy a saját jó felfogott érdekeivel szemben töltené ki csak azért, hogy a kormányt szívassa.
De igazából mindegy is, mert sose fogjuk megtudni, hogy ha kötelező lenne kitölteni akkor milyen eredmények lennének. Szóval ezt engedjük is el. :)
" vannak, akiknek nem."
és akiknek ez nem elég azok miért egy popup pártban látják a megváltást? Ha nem az Orbán gyűlölet hajt és mondjuk nem egy 8 éves értelmi szintjén vagy akit meg lehet vezetni azzal, hogy becsszóra minden fasza lesz akkor pl. a Tiszába mit lehet belelátni?
"Úgy állítod, hogy nem lesz jobb ajánlat, hogy meg se várod az ajánlatot."
"Ha van kellő rátermettség, elszántság, szakmai tapasztalat, "
Oszt azt mégis honnan? Olvastad a feltételeket ami alapján jelentkezni lehetett?
"Nem voltam megyei jogú város vagy Budapest polgármestere, illetőleg 5000-nél nagyobb város polgármestere 2014 után.
Nem voltam 2018 után állami vállalat vezetője és pártalapítvány vagy egyéb pártokhoz vagy államhoz köthető szerveztek vezetője."
"ő is érdemi politikai előélet nélkül lett rövid időn belül igazságügyi miniszter"
Milyen jó vége lett. Arról nem is beszélve, hogy Áder János mellett dolgozott éveket kint az EP-ben, szóval azért mégse lehet azt mondani, hogy politikai előélet nélkül került vezető pozícióba, mert 2009-ben kezdte az ipart, volt 1 évet államtitkár és utána lett miniszter.
"És akkor mit szeretnél, várni még vagy 10 évet, hogy a most jelentkezők előtte elmenjenek polgármesterkedni, vagy hogy gondoltad?"
2010 óta 15 év telt el, ha ellenzékiként nem azzal letettek volna elfoglalva, hogy mindig a következő választáson kell mindenáron megverni a Fideszt akkor most épp elég politikus lenne készen.(amúgy még így is van, mert ha szétnézel vannak kompetens ellenzéki városvezetők akik már többször újráztak) De még várni 1-2 ciklust is jobb lenne, mint olyanokra bízni az ország vezetését akikről semmit nem tudsz, csak elhiszed, hogy jók lesznek mert MP azt mondta.
" Elgondolhatod, hogy mi lenne, ha elkezdenének ellenzéki politikusokat toborozni. "
Lehetne tartani egy tisztességes előválasztást (listával, pártalkuk nélkül) de ez nem érdeke a Tiszának, a Tisza a Fidesz váltópártja akar lenni ezért is szolgálja ki ennyire az ellenzéki akaratot és nem próbál meg új szavazó rétegeket megszólítani. (nézd meg mennyi a Tisza + óellenzék teljes népességben belüli támogatottsága, azt fogod látni, hogy pont annyi mint az ellenzéknek 21-ben volt)
ma 17:42
Ne zavarjon, hogy ez egy időközi volt nulla téttel és az elmúlt 10 évben 29% és 45% között volt az összes időközin a részvétel.
Mivel neked úgy kényelmes kiáltsd ki, hogy ez szuper alacsony volt, csak épp azt felejted el, hogy az elmúlt 5 időközin 4-szer lehetett volna a Fidesz eredményével nyerni, pedig 2015-ben volt olyan is amin a Fidesz kétharmada múlt mégse tudott több embert mozgósítani arányaiban se a Fidesz se a győztes ellenzék.
#33: "és akiknek ez nem elég azok miért egy popup pártban látják a megváltást? Ha nem az Orbán gyűlölet hajt és mondjuk nem egy 8 éves értelmi szintjén vagy akit meg lehet vezetni azzal, hogy becsszóra minden fasza lesz akkor pl. a Tiszába mit lehet belelátni?"
A többség érzelmi alapon dönt, ezt el kell fogadni. MP márpedig megnyerő sokak számára. Személy szerint én kíváncsian várom a jelölteket, addig nem látom értelmét ezen vitatkozni, hogy mennyire lesznek jók vagy sem. Egyébként én úgy látom, hogy sokan (és ezt megjegyzem nem tartom jónak) nem a kormányzóképesség megléte vagy hiánya alapján döntenek. Beszéltem több kormánypártival is, ők akkor se szavaznának a Tiszára, ha minden szempontból vállalható képviselőjelöltekkel állnának elő. Egész egyszerűen azért, mert gyűlölik MP személyét. Ez van, az emberek ilyenek.
"Nem voltam megyei jogú város vagy Budapest polgármestere, illetőleg 5000-nél nagyobb város polgármestere 2014 után.
Nem voltam 2018 után állami vállalat vezetője és pártalapítvány vagy egyéb pártokhoz vagy államhoz köthető szerveztek vezetője."
Ezen egyébként finomított azóta, valamelyik bejelentkezésében beszélt erről. Szóval várjuk meg a jelölteket, továbbra is ezt tudok mondani.
"Milyen jó vége lett."
Nem ezen múlt szerintem.
"Arról nem is beszélve, hogy Áder János mellett dolgozott éveket kint az EP-ben, szóval azért mégse lehet azt mondani, hogy politikai előélet nélkül került vezető pozícióba, mert 2009-ben kezdte az ipart, volt 1 évet államtitkár és utána lett miniszter."
Az EP-s munkája azért picit más jellegű volt, mintsem ami ezt kellőképpen megalapozta volna, de igen, ezt el tudom fogadni érvként.
"2010 óta 15 év telt el, ha ellenzékiként nem azzal letettek volna elfoglalva, hogy mindig a következő választáson kell mindenáron megverni a Fideszt akkor most épp elég politikus lenne készen."
Jól hangzik, csak épp nem tudom, hogy nekem, ellenzéki választóként mit kellett volna tennem? Olyan jelöltre szavazni, aki nem indult? Amikor jónak találtam az ellenzéki jelöltet, akkor rá szavaztam, amikor nem volt ilyen, akkor nem szavaztam.
"De még várni 1-2 ciklust is jobb lenne, mint olyanokra bízni az ország vezetését akikről semmit nem tudsz, csak elhiszed, hogy jók lesznek mert MP azt mondta."
Az ellenzékiek többsége kifejezetten rossznak tartja a jelenlegi kormányzást, nem az lesz az első gondolatuk, hogy a Tisza rosszabb lenne. Ez nem jelenti azt, hogy elvárások és kritika nélkül elfogadják a Tisza bármivel is álljon elő, de azt mondani, hogy várjanak még 1-2 ciklust, teljesen komolytalan. Te sem gondolhatod komolyan, hogy egy ellenzéki választónak ezt le lehetne nyomni a torkán.
"Lehetne tartani egy tisztességes előválasztást (listával, pártalkuk nélkül) de ez nem érdeke a Tiszának, a Tisza a Fidesz váltópártja akar lenni ezért is szolgálja ki ennyire az ellenzéki akaratot és nem próbál meg új szavazó rétegeket megszólítani."
Kétlem, hogy a Fideszből előválasztással tudna megszólítani embereket, azzal épp, hogy elriasztaná őket. Az előválasztás elutasításával pont, hogy nem csak az ellenzéki akaratot szolgálja ki, hanem ezzel nyit a fideszesek felé. Valóban nem érdeke az előválasztás, de nem azért, mert attól fél, hogy sok helyen megvernék a tiszás jelöltet, hanem mert azzal betagozódna az óellenzék soraiba. Úgy csinálsz, mintha nem ismernéd a propagandát, pedig pontosan emiatt nem lehet ilyesmiket megcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!