Mit szóltok ahhoz, hogy a Fidesz kívánja emelni 0,5 százalékponttal 10 százalékosra a nyugdíjjárulék mértékét?
A járulékemelésből befolyó összeg ugyanis egyes információk szerint azt a célt szolgálja, hogy a a nők, ha legalább 40 évet dolgoztak, (szolgáltai idő)nyugdíjba mehessenek.
Na amúgy a legalább szónál van a hangsúly.
Nem tartozik bele a gyed és a gyes, táppénz.
Akkor is milyen 40 év????
Amúgy meg tényleg sunyi gyáva módon intézték, erről eddig szent viktorunk egy szót sem mondott.
És félre ne értsetek, támogatom magát az ötletet, mert igen is megérdemlik a nők 40 ledolgozott év után a nyugdíjazást.
Az a röhej az egészben, hogy senki nem lesz, aki unokázzon.
És ha nem lesznek unokázásra befogható nagymamák, akkor a dolgozó korú nők (anyák) vagy nem tudnak kiteljesedi a munkahelyükön és karriert építeni, vagy a gyerek a babysitter-t sűrűbben fogja látni, mint a saját anyját.
Az anya keresete meg a babysitterre fog menni.
Áh, már nem értem ezt az egészet, mi a búbánat van ebben az országban...
Ebben a 10%-ban benne van az elvett 8% is, és nem te kapod meg, hanem a most nyugdíjasok, te meg reménykedhetsz.
Ki dönti meg végre ennek az önkényuralomnak a hatalmát? Mikor lesz balhé? Mikor lesz elege a tömegnek? Én egyedül kevés vagyok.
És amúgy pont, hogy most akarják belerángatni a gyedet, gyest, meg a munkanélküli időszakot, ami kevesebb pénzt jelent később.
"És amúgy pont, hogy most akarják belerángatni a gyedet, gyest, meg a munkanélküli időszakot, ami kevesebb pénzt jelent később"
Nem most akarják belerángatni, idáig számított bele.
Jelenleg a gyed, gyed, táppénz, munkanélküli beleszmít a szolgálati időbe, mivel járulékfizetési kötelezettség van utána
Azért tart nekem 28 éves koromig, mert két egyetemet végzek (mindkettő 5 éves) és bár igyekszem párhuzamosan végezni, de sajnos már most látom, hogy csúszni fogok pár évet, úgyhogy 28 év (amúgy sajnos évvesztes vagyok, és 0-ad éves is voltam, úgyhogy 20 évesen kerültem egyetemre) Mert szeretnék munkát is találni. 2 keresett szakkal talán könnyebb lesz. Amúgy tervezem, hogy későbbiekben, mikor esetlegesen könnyebbedik az egész, akkor részmunkaidőt vállalok, de egyelőre még nem megy. Amúgy a gyes lerövidítését tervezem én is, csak kérdéses, hogy találok e majd bölcsödét a gyerekeimnek, mert hogy az ugyebár nem sok van...
Én csak azt nem értem, hogy mért nem lehet egy konkrét évet megadni? Mint pl. ha jól tudom Svédországban 65 év a korhatár. Mért kell ledolgozott időhöz kötni? És nem feltétlenül szakad meg jobban a napi 8 órát ledolgozó gyári munkás, aki utána hazamegy, és a házimunkát végzi, mint én, aki gyakran hajnal 2-ig tanulok. És hidd el, ezt majdnem napi rendszerességgel, nem az időmet elb.szó, bulizgató fiatalok közé tartozok, akiket anyuci addig pénzel, amíg szeretnék!
10:27!
Mit fizet be???
Mit tesz a nyugdíjáért???
Hát szül két gyereket az országnak, akik majd felnőttként fizetik a sok adót.
Mit gondolsz, miért pánikol mostanság a fél világ, miért érint minden országot rosszul a népességcsökkenés? Azért, mert ha nem születik elég csecsemő (mert ugye sok nőnek a karrier fontosabb), nem lesz, aki ellátja az országot.
Ha meg 1 évesen bedobod a gyereket a bölcsibe, persze az is megoldás. Igen. Az unokáink számára az a fogalom, hogy "család", már csak történelemórákon fog elhangozni. A lányaink csak kipottyantják majd a gyereket, mint valami robotok, aztán a babák a szülőszobából egyenesen a napköziotthonokba mennek majd, mert senkinek nem lesz ideje nevelni őket, anya megy vissza dolgozni.
Nagy tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy kizárólag a Te nyugdíjjárulékodból fogják majd egyszer fizetni neked a nyugdíjadat. Ha csak abból fizetnék, éhen halnál sajnos.
"Azért tart nekem 28 éves koromig, mert két egyetemet végzek "
Erre azt kéne mondani igen egyszerű módon, hogy ha két diplomával nem fogsz annyit keresni, hogy 50 éves korod után már ne kelljen dolgozni, akkor nem érte meg a két diploma. De ez csak egy hülyegyerek személyes véleménye.
Ha tényleg arra használják fel a pénzt, amire, akkor reális.
Aki azt írta, hogy 1000Ft-ot veszít emiatt a másik 3000 mellett, az enyhén szólva tudatlan: ha a 0,5% 1000Ft, akkor 200ezer a bruttód. Ott meg a jövő évi adóváltozás miatt nem buksz 3000Ft-ot. Ha meg ~3000Ft-ot buksz, akkor gyermektelen vagy, kb 100ezres bruttóval és 500Ft a mínusz. Anyukám nyugdíja nekem megér ennyit.
10:38!
Én három és fél év főiskola után el tudtam helyezkedni egy jól fizető pozícióban. Miért? Mert nyelveket tanultam, és mert nem kommunikáció-szociológiára jártam. Ha pályakezdőként két dipplomád lesz, túlképzett leszel, nem fognak felvenni. Ha egy diploma nem elég, akkor nem egy másik papírt várnak, hanem tapasztalatot. Dolgozz mellette, mert amit kapsz a másik egyetemen, azzal törölheted. És a két 5 éves képzés egymás után is 10 év, nem hogy párhuzamosan! Ne a rendszerre fogd ezt!
10:38&10:39!
Én megdolgoztam azért, hogy egy olyan állásom és karrier-lehetőségem legyen, amiben meg tudom tenni, hogy félretegyek magamnak (III. & IV. pillér). Nem vagyok vak, és pontosan azért teszek félre MAGAMNAK már fiatalon, mert tudom, hogy az állami nyugdíjból nem fogok megélni. Pontosan azért nem, mert az olyanoknak is annyi nyugdíjat folyosítanak, akik 10 évet ülnek az egyetemen, és azoknak is, akik ehelyett 10 évet dolgoznak - és ezt a dolgozók (az olyanok, mint én) befizetéséből termelik ki.
Igen, tudom, hogy a gyerekkel sokat tesz az országért, ez pártolandó. De az nem, hogy 10 év "semmittevés" (bocs, de ha nem dolgozol, akkor nyugdíjbefizetés szempontjából semmit nem teszel) után szül két gyereket, megint lelép hat évre. És akkor ott lesz 34 évesen, 0 munkatapasztalattal, de két gyerekkel, és csodáékozik, hogy nem kap munkát. Tessék felelősen előre gondolkozni!
Nyugaton nem maradnak 1 évnél tovább otthon a szülők (egyre több helyen az apa is GYES-re mehet), mégse mondhatjuk, hogy lelki roncsok élnének mondjuk Svájcban vagy Svédországban.
Tudom, hogy nehéz feladni a kényelmet, de azért a sült galambot ne várjuk már...
10:38! Sorry, átsiklottam az évvesztes és 0. felett. Én ebben a cipőben voltam, decemberben születtem, angol kéttannyelvűbe jártam, plusz még Erasmust is csináltam, szóval én is csúsztam. De a lényeg az, hogy inkább végezz el egy olyan szakot, amivel tudsz mit kezdeni (főleg, ha van nyelvtudásod), ne a 2. papírtól várd a megoldást. Kezdj el dolgozni az első után, a másodikat meg végezd el levelezőn. Én így tervezem a mastert jövőre.
A 10:55-ös
A nyelvekkel nincs bajom, és nem is szociológiát tanulok... A második egyetembe meg már belekezdtem, és nem tudom, mennyire vész el, vagy ilyesmi, ha most abbahagyom, és később levelezőn akarnám folytatni, mert nem akarom, hogy elpazarolt idő legyen ez a 3 év, mert már most fáradt vagyok, és nem szeretném, ha mindez kárba veszne.
Amúgy én tökéletesen megértem a dolgozók álláspontját is, valóban semmit sem "nyer" rajtam az állam, amíg tanulok, de valahogy mégsem érzem fair-nek, hogy emiatt 74 éves koromig kelljen dolgoznom. Persze sok minden nem fair az életben, de akkor is. És sajnos egy maximalista családba születtem, ahol a min. elvárás a 2 diploma (pedig én tudom, hogy egyáltalán nem abból áll az élet), de ennek következtében sajnos én is kicsit ilyenné váltam, és nem tudok szabadulni a saját maximalizmusomtól sem. Ördögi egy kör, higgyétek el.
Na mindegy, csak azt akartam mondani, hogy megértem a dolgozók álláspontját is, csak most úgy látszik életemben először én is pár perc erejéig hülye panaszkodós, pesszimista magyarrá váltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!