Akik ellenzik a többkulcsos adórendszert azok a szoci éra miatt ellenzik? Tisztában vannak azzal, hogy Nyugat Európában mindenhol többkulcsos adórendszer van és jól működik?
Tudom, hogy szocik idején szar volt a többkulcsos, mivel középosztályt szivatták és az elit alig adózott, viszont most fidesz kormány alatt kezd folyamatosan eltűnni a középosztály és szerintem mindenki érzi a hatását. A középosztály felemelkedését csak a többkulcsos adóval lehet elérni amit nem szoci módra vezetnek be, hanem mondjuk skandináv rendszerhez hasonlóan. Szegénységet csak így lehet felemelni és az ország gazdaságának is jót tenne. Téves az a nézet, hogy az egykulcsos adó motivál arra, hogy jobb legyél. Most komolyan ebben az országban ahol az egyik legalacsonyabb a társadalmi mobilitás, hogy lehet ilyen baromságot elsütni?
Nem tudom azt, hogyha a tisza párt hatalomra kerül akkor megtartja-e ezt az egykulcsos adót vagy többkulcsos lesz. Magyar Péter se tudott erre érdemben válaszolni. Többkulcsos adóra hihetlenül nagy szükség van, ha azt akarjuk, hogy ne legyen ekkora nagy szakadék gazdagok és szegények között.
Itt egy ábra arról, hogy az adózás nem ördögtől való dolog:
Könyvelőként dolgozok, többek között a magyar piacra is!
Az egy városi legenda, hogy Magyarországon, ma egykulcsos adózás van!
Többkulcsos adózása van az országnak, ma is!
Egy csomó élelmiszernek, szolgáltatásnak, más-más adókulcsa van, magánszemélyként vagy cégként is.
És, hogy zavarod el őket? Egy elzavaró tablettával?
Mint, ahogy azt sem sikerült teljesen megérteni sokaknak, hogy Magyarországon többkucsos adórendszer van, a választási rendszer 0rbánra állitottsága sem töri át az ingerküszöböt.
15 év alatt senkinek sem sikerült.
Baromi félrevezető a legmagasabb SZJA kulcsot térképre rakni ilyen formában. Egyfelől a magyar adórendszerben az SZJA kevesebb, mint a fele a közterheknek, amiket fizetünk, másrészt az SZJA maximumát mutatni semmit nem jelent, a sávok határai számítanak.
Ha vesszük pl. Ausztria (azon belül Bécs) példáját egy 6000 EUR havi fizetés nettója 3667 EUR-ra jön ki gyerekek nélkül, ami 39% elvonás, ugyanez Magyarországon 2,44M Ft bruttó, 1,626M Ft nettó, 33% elvonás, szintén gyerekek nélkül. Tehát a különbség nem 40%, mint ahogy a térkép sugallja, hanem 6%. Két gyerekkel a bécsi elvonás 33%, a magyar 30%, szóval a különbség itt már 3%-ra csökken, 3 gyerekkel Bécsben 30%, itthon 27.5%, vagyis csak 2.5% különbség.
És akkor arról még nem beszéltünk, hogy bármiféle SZJA emelés csak ÁFA csökkentése mellett jöhetne szóba, hiszen eredetileg az alacsony SZJA-t kompenzálta a világrekord magas ÁFA.
Egyébként ilyen 2-3%-os SZJA növekedést a 2-3 millió Ft havi bruttó sávban el tudnék fogadni, amivel a bécsi szintre emelnék az adót. Amit én, és szerintem még rengetegen mások ellenzünk az az, hogy úgy vezessék be a többkulcsos adót, hogy ezeket a sávokat a magyar fizetésekhez igazítsák, és a 2,5 millió havi bruttó már valami csillagos éghez közeli sávba essen. Van jelenleg egy szűk, de létező réteg Magyarországon, köztük én is, akik nyugati színvonalon tudunk élni, mert nyugati fizetést keresünk, és ha ezt egy kormány valaha megpróbálná lenyomni a magyar szintre, az ellen nem tehetünk mást, mint hogy tűzzel-vassal küdjünk, mintha az életünk múlna rajta.
9, Akik ellenzik a többkulcsos adórendszert azok a szoci éra miatt ellenzik? Tisztában vannak azzal, hogy Nyugat Európában mindenhol többkulcsos adórendszer van és jól működik?
Sehol sem szerepel SZJA a kérdésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!