Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A magyarok azért nem beszélnek...

A magyarok azért nem beszélnek idegennyelvet, mert nyelvünkből kifolyólag nehéz megtanulni?

Figyelt kérdés

Nem indoeurópai nyelvről van szó, nincs rokon nyelve sehol sem.

Az észtről és a finnről nem tudok nyilatkozni, de én őket nem tartom nyelvrokonoknak sem, szóval nincs közeli nyelvrokonunk... Így pedig nehéz a nyelvtanulás. Egy németnek egyszerű angolul vagy hollandul tanulni, míg egy franciaának szintén könnyű valamelyik latin nyelv vagy az angol. Az olasz és a spanyol nagyon közel áll, de az egész indoeurópai nyelv egy tőről fakad szóval...

júl. 17. 13:43
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Ezt hallgasd meg:

[link]

Mintha egy magyar halandzsázna érthetetlenül.

júl. 17. 15:11
 22/33 anonim ***** válasza:
69%

Ez is benne van, mivel egy agglutináló nyelv alapjain nehezebb megtanulni a nem agglutináló nyelveket (amilyen az összes germán és újlatin nyelv).

De van benne szerepe a nacionalizmusnak is. Már vagy 20 éve olvastam egy felmérésről, amely szerint a francia után a magyar a legnacionalistább nép Európában (és ez nem pejoratív dolog, nem föltétlenül sovinizmusra vagy szélsőjobboldaliságra értik, csak nacionalizmus).

Talán nem véletlen, hogy a franciák is nagyon gyatrán beszélnek idegen nyelveket, "Tanuljanak meg ők franciául!" - ez a kiindulási alapjuk, a nyelvükön keresztül fejezik ki a nemzeti öntudatukat (ellentétben pl. az írekkel, skótokkal, belgákkal, amerikaiakkal, svájciakkal, akiknek a "nemzeti" öntudatuk az anyanyelvtől független dolog).

Szóval a nacionalizmusnak is lehet benne szerepe...

És akkor a harmadik tényező a közép-kelet-európaiság. A posztkommunista országok mind egy kicsit rosszabbul állnak eleve, mert a múlt rendszerben felnőtt generációk jellemzően oroszt tanultak, és azt se tanulták meg, egyfajta belső lázadásból a kommunizmus ellen.

Apám mesélte, hogy az ő gyermekkorában, Erdélyben, az orosz a kommunista elnyomás szimbóluma volt, szándékosan lesz.rták, "csakazértsem tanulom meg!" alapon. És a román nyelvvel is ellenérzéseik voltak, mert az meg a román elnyomás szimbóluma volt (de azt annyira sulykolták, hogy valamennyire meg kellett tanulni, mert érettségizni kellett belőle, míg oroszból nem).

Ez a generáció aztán már 30-40 évesen nehezen tanult meg angolul, vagy nem is kinlódott vele - így végül semmilyen nyelvtudásuk nem alakult ki.

júl. 17. 17:13
 23/33 anonim ***** válasza:
Igazábol senki nem beszél legalábis én mindenkit a telefonon látok forditani.Egy alkalmazáson keresztül.És egy idö után ha sokáig ott él rajta ragad mert ugye kiejtést is könnyen lehet gyakorolni.
júl. 18. 00:02
 24/33 anonim ***** válasza:
0%

Az egyszerű valóság az, hogy akinek nincs szüksége arra, hogy idegen nyelvet használjon, azt teljesen felesleges ezzel piszkálni!

Ne félj, akinek szüksége van idegen nyelv ismeretére, meg fogja tenni azt, amire szüksége van az ismeret elsajátításához!

Nem bonyolult!

Soha nem értettem, mi értelme volt főiskolát, egyetemet tisztességgel elvégzett embereket azzal szívatni, hogy semmisnek tekintették az tanulmányaikat csak azért, mert nem makogtak valami nyelven, amely nem magyar. Ha nincs szüksége az érvényesüléshez erre, akkor miért kellett ezzel terrorizálni emberek ezreit?

Éveket bíbelődtem én is egy idegen nyelvvel, - amit utólagosan támasztott követelménykánt hajtott be rajtam a munkáltatóm - és a mai napig nem használom értelmes dologra! Teljesen értelmetlenül gördítettek egy plusz akadályt, kiadás-sorozatot elém és az ezzel eltöltött időmet is tudtam volna számomra értelmesebb dolgokkal tölteni! Teljesen értelmetlen szívatás volt!

Nyilván más a helyzet, ha valaki külkereskedelemben, idegenforgalomban képzeli el a jövőjét, de azt soha nem értettem, hogy ilyen ismeretben nem kompetens emberekre miért kell ráerőltetni ezt a bohóckodást!

júl. 18. 08:23
 25/33 anonim ***** válasza:
70%

Benne van az is, hogy nagyon más a mi nyelvünk. Nem csak a nyelv logikája, de a szókincse is. Nekünk a legalapabb szavakat is meg kell tanulni, amit pl a germán vagy a latin nyelvek szinte ugyanúgy mondanak. De a nyelvoktatásunk sem hasít. Nem tudom, ma hogy van, de nálunk általános iskola negyediktől volt kötelező az angol vagy a német. Azért érettségiig szerintem egy középfokú tudás ennyi idő alatt elvárás lehetne.

Amúgy a személyes tapasztalatom nem azt mutatja, hogy más európai országokban mindenki beszélne idegen nyelveket. Biztos én jártam rossz helyeken pl. Olaszországban, Franciaországban, Szlovákiában, Lengyelországban, de ezek közül még a szlovákoknál és a lengyeleknél olyan 60-70%-os eséllyel meg tudtuk magunkat értetni angolul, de ez volt a jó arány. Olaszoknál, franciáknál szinte 0, pedig angolul és németül is próbálkoztunk (oké tudom, franciáknál minek?). Belgáknál tapasztaltam, hogy tényleg ér valamit a nyelvtudásom, ott értettek angolul és hajlandóak is voltak megszólalni.

júl. 18. 08:57
 26/33 anonim ***** válasza:
53%

A borzasztó iskolai nyelvoktatás és azt is benne van, hogy a magyar eléggé különbözik a többi nyelvtől.

Viszont sztem a fő ok itt is a magyar mentalitás. A magyarok többsége a pofázáshoz nagyon ért, viszont a gyakorlatban egy 0: lusta, tájékozatlan stb.

Most gondolj bele, hány agyhalott mond olyanokat, ma, 2024-ben, hogy neki a munkájához nem kell, miért beszéljen akkor idegen nyelvet?

Sztem már önmagában az is vér ciki, hogy sokszor egy külföldinek fél órát kell keresnie vidéki városokban egy angolul beszélő embert, arról ne is beszéljünk, mennyi információról lemarad, aki nem tud angolul. Az se véletlen, h nem nagyon találkoztam még széles látókörű igazán tájékozott angolul nem beszélő emberrel.

júl. 18. 11:49
 27/33 anonim ***** válasza:
52%

#26-nak:

Nagy az arcod.

Ha nekem a büdös életben nem volt szükségem idegen nyelvre, még az angolra sem, akkor mégis mi a francnak tanulnék angolul?

Ráadásul, mivel a környezetemből a koszon kívűl más is ragadt rám, jó pár szót, fogalmat megjegyeztem. Majd amikor egy ideig a kereskedelemben dolgoztam, akkor jöttem rá, hogy az angol nyelv nagyon primitív, legalábbis számomra. TV-ből, filmeből rámragadt szavak, és minimális nyelvtani ismeretekkel is megértettem hogy mit akar a kedves vevő, és mindössze tőszavak használatával is megértette a válaszaimat.

Én erre a nyelvre nem pazarlom sem az időm, sem az energiám.

A többi meg még kevésbé érdekel.

júl. 18. 18:28
 28/33 anonim ***** válasza:
35%

„hogy az angol nyelv nagyon primitív, legalábbis számomra.”

:D

Ha annyira primitív az angol nyelv, miért van az, hogy még az elvileg felsőfokon beszélők között gyakran hallok durva nyelvtani/kiejtési hibát? Vhogy nagyon kevés magyar van, aki képes megtanulni ezt a „primitív” nyelvet normálisan.

„Én erre a nyelvre nem pazarlom sem az időm, sem az energiám.”

Hagyjuk már a rizsát. A hozzászólásod alapján (már ne haragudj) de képtelen is lennél megtanulni Mo-on angolul, egyszerűen nem vagy elég intelligens hozzá.

„Ha nekem a büdös életben nem volt szükségem idegen nyelvre, még az angolra sem, akkor mégis mi a francnak tanulnék angolul?”

Pont erről beszélek. Hogy Magyarországon azért is beszélnek kevesen nyelveket, mert a hozzád hasonlóakkal azt sem lehet megértetni, h miért fontos legalább angolul megtanulni.

Egyébként meg sosem fogom megérteni a hozzád hasonló átlagos/átlag alatti képességű emberek nagy száját.

Láthatóan lövésed sincs az angol nyelvről vagy a témáról, ahelyett h elszégyellnéd magad, még büszke is vagy rá, h tőmondatokkal kommunikáltál, mikor kereskedelemben dolgoztál, az angol nyelvet meg primitívnek nevezed úgy, h alapfokon beszéled – max. Hát te aztán igazi lángész vagy.

Látod, ennek az országnak pont az az egyik fő problémája, h hozzád hasonló buta, igénytelen prolik nem veszik észre magukat és maradnak csendben.

júl. 18. 19:39
 29/33 anonim ***** válasza:
39%

Eleinte nem akartam beleszállni ebbe a csörtébe :) mert már majdnem off-topic lett, de szerencsére visszatért a gondolatmenet az eredeti kérdéshez, és igen, 26., 28.-asnak kell igazat adjak. A magyarok is ugyanúgy meg tudnának tanulni angolul, vagy bárhogy, ahogy a finnek is, és Európa nagyobbik része is, ennek semmi köze ahhoz, hogy a magyar nyelv milyen, és mennyire különbözik.

Hanem a magyarok között egy széles rétegnek egész egyszerûen nincs rá igénye. Nem látják, milyen a világot járni és bárhol a Föld kerekén szép eséllyel találni valamit, amivel kommunikálni tudnak. Nem tudják, milyen az, ha a nyelvtudás szabadságot ad. Ha nyitni tudnak a világra, bármilyen témában maguktól tájékozódni tudnak, és nincsenek az olyan-amilyen kivonatolt, fáziskésésben magyarul is kiadott fordításokra.

Túl sokan vannak, akik úgymond a saját falujuk határát se lépik át, és nem is látják, hogy ezzel mit vesztenek. Úgy vannak vele mint a tanmesében az a bizonyos béka, akinek a mocsarán túl nem terjedõ a látóköre, elképzelni se tudja, hogy másmilyen is lehet a világ mint a mocsárban.

Jó lenne minden fiatalt, legyen az szegény, vagy vidéki, vagy bármilyen, külföldre küldeni, akár diákmunkára, cserediák-programra, vagy bármi, hogy még akkor nyíljon fel a szemük, amikor úgy szívja be az agyuk a tudást, mint a szivacs. Akkor nem lennének megkeseredett felnõttek, akik azzal próbálják vigasztalni magukat, hogy nincs is szükség nyelvtudásra, elég jó nekem a saját buborékomban, a külföldiek meg, ha Magyarországra akarnak jönni, akkor tanuljanak meg õk magyarul. Mert elég korán felismernék, hogy aki így okoskodik, az rohadtul fordítva ül a lovon :)

júl. 18. 21:09
 30/33 anonim ***** válasza:
53%

találni valaKit

...nincsenek RÁSZORULVA a fordításokra.

Jó lenne a gyakorikerdeseket is fejlesztené valaki annyira, hogy be lehessennszerkeszteni az elgépelésekbe utólag is. :D

júl. 18. 21:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!