Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért olyan nagy kérdés, hogy...

Miért olyan nagy kérdés, hogy kell e készpénz?

Figyelt kérdés
15 éve dolgozok, de még életemben nem kaptam készpénzt a munkámért. Nekem azért, hogy készpénzem legyen, azt még egy külön tranzakcióval le kell vennem. Arról nem is beszélve, hogy régebben a kereskedők azzal játszottak, hogy éppen milyen címletből nem tudnak visszaadni. Itt a kártya, nem kell visszaadni belőle és kerekíteni sem.
febr. 7. 04:49
1 2 3 4 5 6
 11/58 anonim ***** válasza:
46%

10 éve nem használok az égadta világon semmilyen kp-t, csak, ha nagyon speciális szituáció van -parkolás, edzőterem öltözőszekrény, vagy valami hasonló-. Van egy adott biztonsági kp mennyiségem, de azt gondolom, hogy, ha 10 év alatt nem volt szükségem használni ezt, mert az országban, ahol élek, gyakorlatilag mindenhol tudok kártyával fizetni, akkor valszeg én nem fogok éhen halni, a következő időszakban sem.

Elhiszem, hogy van olyan helyzet, mint, amit az első irt -ezért van biztonsági kp-m-, de, hogy ez annyira speciális, hogy nem hiszem, hogy valaha is érinteni fog -bár soha se mond, hogy soha-.

febr. 7. 08:23
 12/58 anonim ***** válasza:
61%

"Keress rá a kanadai áram szünetre."

Vagy a kanadai kamiontüntetésre. Ott letiltották a tüntetők bankkártyáját.

Plusz a boltoknak plusz költség minden egyes kártyás fizetés.

De múltkor az ikeában behalt a kártyás fizetés, csak készpénzzel lehetett fizetni.

lehetne még sorolni az indokokat, sok érv szól a kártyás fizetés ellen, csak a hatalomnak jó. Meg lehet nézni a németeket, ők ragaszkodnak a készpénzhez pont emiatt.

febr. 7. 08:50
 13/58 anonim ***** válasza:
100%

Hát igen, ez egy érdekes kérdés. Két okból szokás bírálni.

Egyfelől praktikus értelemben semmi sem szól a készpént mellett: rohadt drága fenntartani, könnyű elveszíteni, ellopni, meg is rongálódhat, a visszaadás, váltás is nyűg, és hamisítják is. Amiben látnám előnyét, hogy a gyerekeknek könnyebb úgy tanítani a pénz fogalmát, hogy valami fizikailag megfogható dolgot kezelnek.

Amiért mégis tiltakozni szoktak ellene, hogy a készpénz egyfajta plusz szabadságot ad, mert a zsebedben lévő kp mozgását nem lehet kontrollálni. Ha nincs készpénz, akkor minden tranzakciót lát a hatalom.

A kérdés az, mire akarod használni ezt a szabadságot, és miben korlátoz? Ha mondjuk egy regnáló autoriter hatalom pontosan le tudja követni, le tudja szabályozni a politikai ellenfelek minden pénzmozgását, az nem éppen egy boldogító sztori. Ugyanakkor az nem igaz, hogy ezzel minden kontroll elveszik, mert éppen ennek a kontrollnak az ellensúlyozására hozták létre a decentralizált kriptovalutákat.

Egyúttal manapság mikor van nagy szükségünk készpénzre? Általában adót elkerülni. Igen: az adóelkerülés lehetősége ha nem is szűnik meg, de minimum brutálisan megnehezül, ha nem létezik készpénz. Én mondjuk nem biztos, hogy ezt nagyon bánom.

febr. 7. 09:48
 14/58 anonim ***** válasza:
0%

13: Nagyon nem tűnik jó cserének, hogy kevesebb adóelkerülésért cserébe totális kontrollt kap az állam az egyén pénze felett. A decentralizált kriptovalutákat sajnos fel fogja váltani a CBDC, és az már nem lesz annyira decentralizált, csak névleg.

Kérdező és 11-es: próbáljátok már meg egy kicsit a saját kis életeteknél globálisabban gondolkodni! Ha jelenleg sosincs dolgod rendőrrel, nem jelenti azt, hogy rendőrség nélkül működhetne egy normális társadalom!

A készpénz eltörlésével az államnak VÉGTELEN lehetőségei nyílnának a totális kontrollra: ahogy említették már van ilyen a különböző szép vagy mittudomén milyen kártyákkal: ezek kommunista/háborús jegyrendszert idéző pénzhelyettesítők, és megszabják, mit vehetsz belőle és meddig érvényes. Ugyanígy az összes pénzre "lejárati időt" tehetnek, illetve megszabhatják mit vehetsz, és mit nem! Nagyon szűk látókörre vall úgy élni, hogy úgy sem csinálok semmi illegálisat, nincs félnivalóm. Az, hogy mi illegális, mindig változik! Covid alatt illegális volt kimenni az utcára. Ukránoknak és Oroszoknak illegális nem bevonulni és meghalni. A náci Németországban illegális volt zsidókat rejtegetni. A hatalom mindig korrumpál, a korlátlan hatalom pedig korlátlan mértékben, totálisan korrumpál; amit a készpénz eltörlése az államnak biztosítana, az nem más mint korlátlan hatalom, amivel az emberi természet miatt SZÜKSÉGSZERŰEN ÉS ELKERÜLHETETLENÜL korlátlanul vissza fog élni valamelyik vezetés!

febr. 7. 10:05
 15/58 anonim ***** válasza:
Nem kell rákeresni a kínaiakra. Az egy kommunista diktatúra államkapitalista gazdasággal és olyan évezredes hagyományokkal ami nem értelmezhető a mi világunkban. Másrészt szó sincs arról, hogy a készpénzt teljesen kiiktatnák, megszüntetnék Magyarországon. Harmadrészt, ha olyan állam jönne létre nálunk ami a digitális fizetőeszközön keresztül kívánná terrorizálni a lakosságot, akkor a készpénzhiány lenne a legkisebb problémánk, lángban állna az ország
febr. 7. 10:05
 16/58 anonim ***** válasza:
14, 11-es vagyok, és megnyugtatásul közlöm, hogy elég sokat utazok ahhoz globálisan -Európán kivül-, hogy el tudjam mondani, hogy a saját életemen túl is bőven elvagyok kp nélkül.
febr. 7. 10:07
 17/58 anonim ***** válasza:
#4 Ha kényszerű lennék elkölteni a számlámon lévő pénzt, akkor is inkább vennék belőle aranyat, vagy vészhelyzet esetén tartós élelmiszert, vizet és fegyvert, semmint készpénzben hagyjam elinflálódni.
febr. 7. 10:10
 18/58 anonim ***** válasza:
0%
Nem csak a hatalomnak jó. Aki időnként a sarki bolton túl is jár, annak életét nagyban megkönnyíti a kártyás fizetési lehetőség. Nem értem a rinyát, ki mondta, hogy nem lehet készpénzed? Ha a boltban csak kártyával lehet fizetni, elmész oda, ahol lehet készpénzzel. Ahogy én is, mert én meg oda nem megyek, ahol csak készpénzt fogadnak el. A f*szom se fogja előre kikalkulálni minden nap, hogy aznap vajon mennyi fémpénzre lesz szükségem, aztán azt a zsebemben vagy a tárcámban dudorítani. Nekem a munkám lehetetlenülne el, ha csak készpénzzel lehetne fizetni, mert a munkám, hogy járom a világot. Nem fogok pénzváltással foglalkozni, csinálja az aki egész nap a tornácon majomkodik és van rá ideje készpénzzel fizetni. Nem tudnék repülőjegyet venni, bérautót, szállodát foglalni, nekem dollárban és euróban fizetnek Paypalre, köszönöm, jó ez így. Fizess azzal amivel akarsz, engem hagyjatok békén a hülyeségetekkel
febr. 7. 10:16
 19/58 anonim ***** válasza:

15-ös: persze, hogy "szó sincs" arról, hogy a készpénzt teljesen kiiktatnák MAGYARORSZÁGON. A teljes fejlett világban fogják, ha nem is teljesen kiiktatni, de ellehetetleníteni nélküle az életet! Ez olyan, mint, hogy: Covid oltás: "nem kötelező", csak próbálj meg beosztottként ellent mondani, és bemenni sem lesz kötelező. Bankszámla, mobiltelefon, kisebb mértékben közösségi média is akár: nem kötelező akkor, ha nincs szükséged munkára a megélhetéshez. De a gyakorlatban egy munkáltató nem fog alkalmazni ezek nélkül a legtöbb esetben. Tehát egy átlagember választhat, hogy éhen hal, vagy beáll a sorba.

Visszatérve a tárgyhoz: a következő néhány évben természetesen megtartják a készpénzt a digitális jegybankpénz mellett. Aki korán áttér erre, jól fog járni rövid távon. Aztán egyre inkább csökkentik a készpénz szerepét az évek, évtizedek előrehaladtával. A végére pedig megérkeztünk a gyakorlatilag készpénzmentes világba, ami, mint a 14-esben kifejtettem, elkerülhetetlenül vezet totális állami kontrollhoz az egyén felett.

MÁR MOST IS letiltották a kanadai traktoros tüntetőknek adakozók bankszámláit, illegálisan! Az Egyesült Királyságban Nigel Farage vezető politikus "debank"-olva lett, azaz a bankja indoklás nélkül kizárta, nem lehet bankszámlája, egyébként meg törvényt is hoztak róla, hogy a bankszámlákat bármikor be lehet fagyasztani.

febr. 7. 10:20
 20/58 anonim ***** válasza:
100%
Korrekció: a kanadai tüntetők kamionosok, nem traktorosok voltak.
febr. 7. 10:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!